Ismét virágba borult Budapest XIII. kerülete. A parkokba ötvenezer tő egynyári virágot, az oszlopokra tizenötezer tő muskátlit helyeztek el, szemet gyönyörködtető látvány fogadja az arra járót.

Ismét virágba borult Budapest XIII. kerülete. A parkokba ötvenezer tő egynyári virágot, az oszlopokra tizenötezer tő muskátlit helyeztek el, szemet gyönyörködtető látvány fogadja az arra járót.

Az Önkormányzat, a XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási NKft. és a Főkert Parkfennartó Kft. szervezésében, a Gyöngyösi sétányon kilencedik alkalommal tartott bemutató ünnepségen Borszéki Gyula alpolgármester hangsúlyozta: az itt látható virágokon kívül a kerület további tizennégy pontját is virágok borítják. A „Közösen a XIII. Kerületért" programban is megfogalmazottak szerint több helyen az egész lakótelepi környezet megújul. A parkfelújítási munkák során évi 300 fa ültetését vállalták, ennek több mint kétszeresét teljesítették. A kerület lakói maguk is vigyáznak a parkokra sőt, a Lakossági Zöldterület Védnökségi pályázat keretében versenyeznek is: hol gondozzák a legszebb kiskerteket.

Bubla Szabolcs a Parkfenntartó Kft. ágazatvezetője azt is elmondta: kilenc évvel ezelőtt a bemutató tizenegyezer virág kiültetésével kezdődött, ma ennek több mint a kétszeresénél tartanak, de a kerület büszke lehet játszótereire, a gyermekintézmények udvaraira is. Idén is előnyben részesítették a magyar nemesítésű fajtákat. Nagyobb mennyiségben találhatók az ágyásokban a Begónia és a Bársonyvirág különböző változatai, melyek hosszú évtizedek óta elengedhetetlen és közkedvelt szereplői a virágágyi kiültetéseknek, szerte a világon. A Pistikék között újdonságként használt „New Guinea" fajtát, a kedvező tapasztalatokat követően ez évben, a szökőkút környezetében nagyobb területre telepítették. Az idei évben is igyekeztek újdonságokkal szolgálni a beültetések között, ilyen a Díszcsalán „Kong Mix" hibrid és a harangvirágúak közé tartozó Isotoma tristar „Deap Blue". A Gyöngyösi sétány másik különlegessége, hogy először található az ágyások között egy kizárólag Gazánia (záporvirág) fajtákat tartalmazó kiültetés. Fontos szempont volt a válogatásban az is, hogy a kiválasztott növények jobban álljanak ellen a betegségeknek és folyamatosan díszítő színfoltjai legyenek a parkoknak, lakótelepeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük