Több mint hatvan, nemzetközi hírű magyar operaénekes és balettművész – köztük a jövő művészgenerációjának számos képviselője – lép színpadra február 18-án este 7 órakor a Magyar Állami Operaházban az Erkel jótékonysági gálaesten, mely az Erkel Színház felújításáért meghirdetett társadalmi összefogás ünnepélyes nyitóeseménye lesz.

Több mint hatvan, nemzetközi hírű magyar operaénekes és balettművész – köztük a jövő művészgenerációjának számos képviselője – lép színpadra február 18-án este 7 órakor a Magyar Állami Operaházban az Erkel jótékonysági gálaesten, mely az Erkel Színház felújításáért meghirdetett társadalmi összefogás ünnepélyes nyitóeseménye lesz.

Az Erkel Színház létéről, működéséről szinte alig van dokumentum – mondta Ókovács Szilveszter, kormánybiztos. Senki nem gondolta ugyanis, hogy valaha majd „egyszer volt"-ként beszélünk róla. Ma az Operaház létének egyik legfontosabb eleme lett az Erkel újranyitása. Ráadásul ez a közönségnek is fontos. Végre van érvényes kormányhatározat, van pénz is hozzá, elindult a tennivalók felmérése. Az Operaház minden törvényeset és tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy Erkel Színház 101. születésnapján, 2012. december 8-án, a Háry János előadásával ismét megnyithasson. Ennek érdekében – első lépésként – nagyszabású jótékonysági koncertet rendeznek. A magyar szemmel szinte szokatlan opera- és balettgálán minden művész ingyen vállalta a fellépést, és akik nem lesznek a színpadon, azok is jöttek volna! A teljes jegybevételt, a felajánlott támogatásokat és az esthez kapcsolódó jótékonysági árverésből befolyó összeget az Erkel renoválására és egy új balett-terem kialakítására fordítják. Az árverésen ugyanis 28 különleges darabra lehet licitálni. Ezek között van ismert művészek dedikált balettcipője, értékes jelmezek, kellékek. A licit február 13-án kezdődik és február 18-án éjfélig tart.

A szombat esti gálát a rádió és a televízió is közvetíti. Az est első felét 20.15-től az m1-en láthatják a televíziónézők, a gálaest szünetében az m1 egy Erkel Színházról készült kisfilmet is sugároz. A közvetítést 21.45-től a Duna Televízió veszi át, így a gálaest második felét már itt követhetik a nézők. A közvetítés teljes ideje alatt adományával bárki csatlakozhat az összefogáshoz. A jótékonysági gálaestről felvételt készít az MR3-Bartók Rádió, amelyet teljes terjedelmében március 14-én 19.30-kor tűz műsorára. Az MTVA önálló műsorral is csatlakozik a jótékonysági akcióhoz: az árverésre bocsátott relikviákról készült egyperces kisfilmeket február 13-tól folyamatosan, naponta többször is vetíti az m1, a filmeket az Operaház, valamint az MTVA is közzéteszi Facebook-oldalain és honlapjain.

Solymosi Tamás balettigazgató szerint az Erkel és az Operaház mindig is egységet alkotott. A jövőben – az újranyitás után – több balett kerülhet színpadra és ezt a közönség is igényli. Régen az Erkelben olyan előadások mentek, amiket apáink máig emlegetnek és azt az elmúlt állapotot szeretnénk újraéleszteni. Bár a gálán most kevesebb lesz a balett, mint az opera, nagyon sok művész jelentkezett, hogy szívesen működne közre a jó cél érdekében. A Magyar Nemzeti Balett egy modern táncfantáziával lép színpadra (a Balanchine Trust külön engedélyével), és lehetőséget kapnak a fiatalok is, a Táncművészeti Főiskola növendékei palotást táncolnak.

A rendezvény fővédnökséget három világhírű művész: Marton Éva, Dózsa Imre és Seregi László vállalta el, a társműsorvezető feladatát pedig – Ókovács Szilveszter mellett – a szintén világhírű szoprán, Miklósa Erika tölti be. Ő huszonkét évvel ezelőtt az Erkel Színház színpadán debütált, Papagena szerepében. Óriási élmény volt ott fellépni – emlékezett vissza az elmúlt évekre – és most nagyon hiányzik, mert valósággal hozzátartozott az életünkhöz. Olyan világsztárok énekeltek benne, mint Luciano Pavarotti, Plácido Domingo vagy a könnyebb műfajok világából Yves Montand és Ella Fitzgerald. A színház 2007. június 7. óta zárva van. A magyar zenei élet kiválóságai most minden kultúrát szerető és pártoló emberrel megpróbálnak összefogni, hogy újból megnyílhasson.

Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója a gálaest műsoráról beszélt. Kiemelte, hogy Erkel, Verdi, Puccini, Mozart, Bizet, Strauss és Leoncavallo legnépszerűbb áriáiból válogatták össze a különlegesen színes programot. Összeállításakor figyeltek arra, hogy a nemzetközi hírű művészek mellett a jövő énekes-generációja és a pályakezdők nemzedéke is szép számban képviseltethesse magát. A műsorban több karmester működik közre. Szólt arról is, hogy gyerekkori élményei az Erkel Színházhoz kötődtek. Feladat, sőt inkább misszió is, hogy a mai fiatalok megkaphassák ezt az élményt.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként Ókovács Szilveszter átvette a Lions Club Klauzál és Wesselényi tagszervezeteinek idei Fair Play-díját, amelyet Pázmányi György és dr. Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Club elnöke adott át a kormánybiztosnak. Az elnökasszony indoklása szerint azért az Operaháznak ítélték a díjat, mert a dalszínház mindenkori vezetése évek óta – és természetesen idén is – örömmel együttműködik a Lions Clubbal hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes operalátogatásainak megszervezésében. Egy – egy ilyen előadás szinte életük végéig élményt ad és talán el is indít bennük valamit. A fiatalok és a művészet kapcsolatának erősítése fontos az Operaház számára is.

www.opera.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük