Könnyen lehetséges, hogy néhány év múlva, ha azt a szót halljuk: Ararát, már nem az Özönvíz hajósa jut majd először eszünkbe. Sőt, valószínűleg még a víz sem. Valami másfajta ital azért igen!

 

 Könnyen lehetséges, hogy néhány év múlva, ha azt a szót halljuk: Ararát, már nem az Özönvíz hajósa jut majd először eszünkbe. Sőt, valószínűleg még a víz sem. Valami másfajta ital azért igen!

Bár a legenda szerint az Ararát tövében Noé és családja honosította meg a szőlőtermelést, annyi bizonyos, hogy a görögök már 2500 évvel ezelőtt vásároltak borokat Örményországból. Ezek minősége mindig kiváló volt és a lepárláshoz is nagyszerű alapanyagot szolgáltatott. A lepárlók már az 1800-as évek végén a klasszikus francia konyaktechnológia szerint dolgoztak, megalapozva ezzel az örmény brandy azóta is töretlen világhírét. Egy magyar vállalkozó – Lucsik János – három évvel ezelőtt döntötte el, hogy az örmények aranyát ismét elhozza Magyarországra. Sok évvel ezelőtt ugyanis már lehetett nálunk is kapni az „örmény konyakot", népszerű is volt, azután az idők szele elfújta ezt is.

Az ötlet sikeresnek bizonyult és a Wellkomm Kft. a három év eredményeit nagyszabású évzáró esttel ünnepelte meg a budapesti Boscolo Hotelben. A vendégek a pompás ételek mellé nem kevésbé csodás italokat kóstolhattak és közben még azt is megtudták: az Ararat brandy egészen különleges ital. Nem inni, hanem élvezni kell! Olyan nyugodt pillanatokra van szükség hozzá, amikor ki tud teljesedni a lelkünkben. Nem szabad azonnal belekortyolni. Először 15 – 20 centiméterről érezzük meg lágy, vaníliás illatát. Öt centiméterről már a szőlő, majd közvetlenül a pohár fölé hajolva pedig már az adott ital sajátos illata is érvényesül. Mindehhez – a poharat alulról a tenyerünkbe fogva – kicsit melegíteni is kell. Ha közben lassan körbeforgatjuk, látjuk a pohár falán az „oszloposságot" és megfigyelhetjük a színét, mely minél idősebb, annál sötétebb. Lassú kortyokban ízlelgessük és lenyelés után ismét szagoljunk bele a pohárba, akkor teljesedik ki a harmónia!

 Magyarországon pillanatnyilag hétféle Ararat brandy kapható. A háromcsillagos Ararat, jelzésének megfelelően három éves. Illata intenzív, színe aranyló, íze erős. Az Ararat brandyben pácolt libamájjal összekóstolva, az étellel tökéletes összhangot alkot. Az ötéves, ötcsillagos zamata már robosztus, benne több gyümölcsíz harmonikus keverékét érezzük. Hatéves az „Ani", mely nevét az örmény királyság régi fővárosáról kapta. Kellemes, citrusos utóízével hívja fel magára a figyelmet. A „Otborny" már hétéves, a klasszikus első örmény brandy hagyományainak örököse. A tölgyfahordóban töltött évek keserűmandulás utóízében tükröződnek. Az „Akhtamar" – tízéves – ízében és illatában is oly bonyolult kombinációkat hordoz, hogy egyszerűbb, ha mindenki maga fedezi fel önmagának.

 A királyrák ünnepi étel, ezért kitűnően illett hozzá a nevében is ünnepet jelölő, 15 éves „Prazdnichny". Borostyán színű, bársonyos, meglepően finoman komponált. Utóíze lassan múló. A tésztában sült fácánmell főfogás kísérője a húszéves(!) „Nairi" volt, melynek neve pár ezer évvel ezelőttig, az első örmény állam létrejöttéig nyúlik vissza. Színe sötét, illata a cédrust idézi.

Az ünnepségen a munkatársak és üzletfelek nemcsak a három év sikere okán, de abból az alkalomból is köszöntötték Lucsik János igazgatót, hogy 2009-ben elnyerte „Az év vállalkozója" címet. Az ünnepelt erről szólva elmondta: az év vállalkozójának lenni nem az út vége, inkább az eleje. Erőd ad a díj, de felelősséggel is jár. Arra sarkall, hogy a mellette álló csapattal együtt még inkább szívvel, lélekkel végezze ezt a munkát.

Az Ararat brandy magyarországi sikerére jellemző még egy adat: Az Új Színház ebben az évadban egy rendhagyó sorozatot indított, Új Ararát Estek címmel, melyben az irodalmat, zenét, képzőművészetet szerető közönséget szólítja meg. Az esteken a résztvevők nemcsak szellemi élvezethez jutnak, magát a brandyt is megkóstolhatják.

http://www.araratbrandy.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük