2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Gazdag múlt és bíztató jelen

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78724"><img class="image image-preview" src="/files/images/Dobosi%2001_0.preview.jpg" border="0" width="468" height="351" /></a></span> Hosszú évek türelmes és főleg magas színvonalú munkájának eredményeként egyre sikeresebbnek bizonyul egy pincészet a Balaton-felvidéken. Az állítás igazolására egy tény is elég: a Dobosi család 1721 óta dolgozik ezen a vidéken.

Hosszú évek türelmes és főleg magas színvonalú munkájának eredményeként egyre sikeresebbnek bizonyul egy pincészet a Balaton-felvidéken. Az állítás igazolására egy tény is elég: a Dobosi család 1721 óta dolgozik ezen a vidéken.

Hosszú évek türelmes és főleg magas színvonalú munkájának eredményeként egyre sikeresebbnek bizonyul egy pincészet a Balaton-felvidéken. Az állítás igazolására egy tény is elég: a Dobosi család 1721 óta dolgozik ezen a vidéken.

Csak a közvetlen barátaikat, legjobb ismerőseiket hívták meg, mégis vagy száz ember jött össze Szentantalfán, a Dobosi pincészet épületében, hogy megünnepeljen egy jelentős állomást a gazdaság életében. Olyan beruházás fejeződött be, melyet Dobosi Győző joggal nevezett létfontosságúnak. Komoly előrelépést jelent a minőség szempontjából és a munkakörülmények tekintetében is. A meghívás hátterében még egy szándék is megbújt: „mi, Nivegy-völgyiek egy kicsit jöjjünk össze, egy kicsit örüljünk, beszélgessünk, ismerjük meg egy kicsit jobban egymást" – mondta. Számunkra nagyon jó érzés, ha megmutathatjuk: itt most két generáció dolgozik együtt, annak ellenére, hogy az édesapámmal mi két különböző személyiség-típus vagyunk, de az esetleges vitáink csak a fejlődésünket szolgálják.

Nagyon jó dolog valami újat átadni – erősítette meg Kiss Csaba, Szentantalfa polgármestere – különösen, ha ez sokak számára hasznos. Jó a falunak, hiszen a sikeres gazdaság több adót fizet, ugyanakkor pedig munkát is több embernek ad. Ennek a településnek gazdag múltja, szép jelene és biztos jövője van. A falut, melyben Árpád-kori templom áll, királyi farkasvadászok lakták az 1300-as években. Az elején nemesek, később iparosok is költöztek ide. Most inkább iparos emberek élnek itt, akik nemes munkát végeznek. Sok vállalkozás működik, ahol a fiatalok is megtalálják a helyüket. Borászkodnak, méhészkednek, kecskesajtot termelnek. Talán az országban sincs másik olyan hely, ahol ilyen ütemben növekszik a lélekszám. Az elmúlt két évben 23 gyerek született és csak egy halt meg. Pályázat révén működtetjük a falugondnoki rendszert. A gondnok foglalkozik az idősekkel, ételt, gyógyszert visz nekik, vezeti a falu szép, modern buszát, szállítja a betegeket az orvoshoz vagy a sportolókat a versenyre. Az adottságokat legjobban a borászok használják ki. A Dobosi pincészet valóban az egyik legkiemelkedőbb, de az országos borversenyekről 40 – 50 aranyérmet már a többi is elhozott.

A tulajdonos, Dobosi Dániel szerint a rendezvény másik célja az volt: bemutatni, hogy valóban igazi, nívós pincészet jött itt létre. Minden nap nyitva vannak, fogadják a kóstolni szándékozó vendégeket, megpróbálnak olyan egyedi színfolt lenni a világon, amilyen csak ők lehetnek – nem más. Nyugodtan jöhet ide az is, aki igazi, szeretetet sugárzó, családi programot óhajt, de az is, aki csak jó bort kíván vásárolni, megfizethető áron. A termelés is egyre bővül, ezért volt szükség ennek az új, háromszintes raktárnak a létrehozására. Legalul van a palack- és a késztermék raktár. Középre került a szakszóval „bag in box"-nak nevezett dobozos-áru töltő, raktározó, legfelül pedig a különféle papírok, kartonok kaptak helyet. A három szintet lift köti össze, megkönnyítve az anyagok, áruk mozgatását.

Dobosi Győző a Zánka – Nivegy-völgyi Borút Egyesület elnöke is, és – véleménye szerint – az egyesületben komoly lehetőségek rejlenek. A Nivegy-völgy különösen szép tája a Balaton északi részének. Sokan járnak ide, és ha valahol már kóstoltak bort, szeretnék ezt máshol is, minél több helyen megtenni. Ez a kívánság azért is jogos, mert sok kis pincészet dolgozik errefelé. Közös érdek, hogy minél többféle bort, családot, gazdát tudjanak megmutatni. Ráadásul az apák mellett szinte mindenhol ott dolgoznak már a fiatalok is. Az egyesület 21 pincészetet ölel fel és rövidesen még négy másikkal gyarapodik. Pályázatok révén eddig már sokat elértek, most következő céljuk egy sikeres Pünkösdi Borünnep megrendezése.

Van viszont, ami már megvalósult: egész évben, minden pénteken „Kóbor túrát" rendeznek. Négy pincészet és egy étterem keltette éltre a völgyben és a név igazán telitalálat. Benne van a bor, és az is, hogy barangoljunk együtt! A túra ára 10500 forint személyenként. Valójában utazás egy kisbusszal, mellyel végigjárják a kóstolókat kínáló pincéket. A négy családi pincészetnél 3-3 fajta bort kóstolhatnak a vendégek, a program végén pedig a Zsóka fogadó konyhafőnöke által készített három étel közül választhatnak, mely mellé még a pincészeteknek az ételekhez javasolt boraiból is választhatnak kettőt. Lesz két nyílt hétvége is, április 11. és május 2. melyre már most lehet helyet foglalni a www.kobortura.hu oldalon. A négy pincészet egy borkollekciót is összeállított. A négy palackon egy-egy kis részlete van a Balatonnak. Azt jelképezi: ha mindenki összeadja, amiben jó, akkor abból értékes kép áll össze. Tekinthetjük akár példamutatásnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.