2009. Május 9. és 17. között, Balaton7 címmel programsorozatot szervez a Magyar Turizmus Zrt. a magyar tenger népszerűsítésére. Bemutatni kívánják a közönség és a szakma részére, hogy milyen gazdag szórakozási lehetőség van a tó körüli régióban az elő- és utószezonban is az aktív és a passzív pihenésre vágyóknak egyaránt. Még a hűvösebb, esősebb időben is tudnak itt színes programokat kínálni.

 

2009. Május 9. és 17. között, Balaton7 címmel programsorozatot szervez a Magyar Turizmus Zrt. a magyar tenger népszerűsítésére. Bemutatni kívánják a közönség és a szakma részére, hogy milyen gazdag szórakozási lehetőség van a tó körüli régióban az elő- és utószezonban is az aktív és a passzív pihenésre vágyóknak egyaránt. Még a hűvösebb, esősebb időben is tudnak itt színes programokat kínálni.

„Ha a boldogságot tájban tudnám kifejezni, a Balatont választanám." Ezzel a Déri Tibor idézettel kezdte Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a rendezvények bemutatását. A tó körül minden településnek saját arculata van – folytatta – és a múltjából építkezve alakítja újjá az életét. Szerencsére ezt már sokan felfedezték, így nem véletlen, hogy már most, a tavasz elején „telt ház" volt a Balatonnál. A kompok egyetlen nap alatt ötezer gépkocsit és 13 ezer utast szállítottak. Ám az eddig megszerezett bizalmat a továbbiakban is meg kell őrizni! Az árak maradjanak értékarányosak, a szolgáltatások viszont legyenek még jobbak. Ráadásul, akik ma itthon költik el a pénzüket, segítik az adott táj gazdagodását és az ott élő emberekét is.

 A Balaton7 „háziasszonya" az ismert és széles körben kedvelt művésznő, Keleti Andrea lesz. A felkérés nem érte váratlanul, hiszen gyermekkora óta a nyarat Balatonfenyvesen töltötte és családjával most is odalátogat, legalább a hétvégéken. Számára a sportolás elsődleges szempont. Télen, a tó jegén korcsolyáznak, később a kerékpárok kerülnek elő, lovagolni is szeretnek. A művésznő részt vesz majd a sorozat több rendezvényén, jelen lesz a nyitó- és záróeseményeken, de megtalálhatjuk majd őt vitorlás hajón, a Várjátékon Szigligeten, Balatonfüreden a Haydn koncerten és a keszthelyi Családi Napon is. Számára a Balaton a természet, a kultúra és a szórakozás találkozóhelye, ahol az álmok is táncra perdülnek.

 Minden harmadik magyar család a Balatonnál tölti a szabadságát, kezdte az adatok ismertetését Kiss Kornélia, a Magyar Turizmus Zrt. irodavezetője. A belföldi utazások egynegyede ide irányul és a rövid, egynapos kirándulások alkalmával is sokan látogatják. Újra egyre keresettebbek lettek a magánszállások, ahol az elmúlt években komoly színvonal-emelkedést tapasztalhattak a vendégek. A Balaton nem csak vízpart és nem csak főszezoni üdülőhely. Nagyon sok kulturális esemény és látnivaló van körben a tóparton. Az ország huszonkét borvidékéből öt itt található! A Balaton7 alkalmával összesen 36 településen több mint 110 programot szerveznek. Kedvezményes üdülési ajánlatot 56 szálláshely – kereskedelmi és magánszálláshely egyaránt – kínál és 21 vendéglátóhely – étterem, cukrászda, büfé – nyújt majd étel- és italkínálatból kedvezményt.

 A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing igazgatóságának vezetője, Dani Barbara bejelentette: a Balaton7 rendezvénysorozattal hagyományt szeretnének teremteni. Bizonyítani, hogy kora tavasztól késő őszig mi mindenre nyílik lehetőség. Várak, kastélyok múzeumok sora található itt. Gazdag és élő a népművészet. A fesztiválok, rendezvények sora egész nyáron várja a vendégeket. Neves kortárs művészek dolgoznak a tó körül a legszebb helyeken, a borutak bekalandozására egy esztendő is kevés. A Várak, várromok, történelmi helyszínek felkeresésére érdemes külön túrákat szervezni. Vannak emlékek a római korból, de nagyon szépek a jól megépített tájházak is. A zenei rendezvények, koncertek körülölelik az egész tavat, csakúgy, mint a nyári színházi előadások füzére. A sportrendezvények földön, vízen, levegőben, egész évben zajlanak. Itt található az országban a legnagyobb hőlégballon, a kosarában egyszerre egy egész osztály belefér!

 A szervezők a programsorozat bemutatására több közreműködő vendéget is hívtak. Korhű ruhában jelent meg Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, aki egyben a Várjátékok gazdája is. Büszkén mondta el, hogy kevés olyan település van az országban, ahol ennyire tisztelik a természet örökségét és a múlt évszázadok épületeit. A tóhoz közelítve már messziről látható a Balaton Vára, amit még IV. Béla építtetett – akkor még szigeten! A török sohasem vette be, pusztulása I. Lipót idején kezdődött és tartott 1990-ig, amikor végre elkezdődhetett a vár felújítása. Az idén már huszonegy napig szerveznek benne programot a különböző hagyományőrző egyesületek. A várkemence elkészülte után minden látogatónak friss kenyérrel kedveskednek majd.

 A keszthelyi rendezvényekről Csengei Ágota, a Balaton Színház igazgatója számolt be. Lesz jazz klub, számtalan ingyenes szabadtéri rendezvény, közülük talán a legfontosabb a „Születés Hete Fesztivál", melynek jelszava: Nőből anyává, anyából nővé! Egész évben zajlik majd az Utcafesztivál, hétfőtől vasárnapig minden héten megismétlődnek az események. Először rendezik meg július 11-12-én a Kukorica Jancsi fesztivált. Az ötletet az adta, hogy Kacsóh Pongrác Keszthelyen zenésítette meg a János Vitézt. A híres szőlőfajta a Cserszegi Fűszeres nemesítése is Keszthelyen történt – érthetően büszkék rá.

 Nem mentek ötletért a szomszédba a siófokiak, amikor nevet kerestek rendezvényüknek. A Sió-Kanál Fesztivál főszervezője, Fazekas József szerint az egész régió kulturális bemutatkozására lesz itt lehetőség. A Sió-csatornában egy uszályon vízi színpad épül, ahol tűzoltózenekartól várjátékig sok szórakoztató esemény lesz látható. A csak kanállal ehető ételek főzőversenye bizonyára számos meglepetéssel szolgál majd. A csatornában a kenuversenyen a települések csapatai mérkőzhetnek meg egymással, a horgászversenyt pedig a résztvevők által kifogott zsákmányból sütött kóstoló követi. A rendezvény jelszava: Minden lében Sió-Kanál!

 Tíz badacsonyi település fogott össze annak érdekében, hogy „egy új életérzést sugalljon". Róluk Nagy Miklós először csak annyit mondott: nekik a Badacsony a folyékony szerelem! A nyár folyamán a Rózsakőnél reformkori eljegyzés újítja fel a régi hagyományt – az idén várhatóan már hatvan pár vesz részt rajta. A borvidék területe összesen 1800 hektár, ennek bejárása komoly feladat lenne. Ezért naponta reggel kilenctől este 11-ig kétóránként buszjáratot indítnak, mely Szigligettől Salföldig viszi körbe a turistákat. Negyven borpince, a vár és a Nemzeti Park is könnyen elérhetővé válik általa. A tíz község saját hírközlési rendszert épített ki, a programjaik akár a mobiltelefonra is letölthetők. Az ott szállást foglaló vendégeket komoly kedvezményeket adó kártyával ajándékozzák meg.

Ilyen kártya egyébként a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett rendezvényeken is kapható. Aki május 8. és 17. között legalább egy éjszakát eltölt a Balaton régióban és a kártyát a szálláshelyen lepecsételteti, sok rendezvényt fél áron látogathat és végén még sorsoláson is részt vesz. A Balaton7 rendezvényeiről minden információ megtalálható a http://www.gyereabalatonra.hu/ oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük