2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ingyen látható kiállítás

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64357"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lopott%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> A megszokottól sok szempontból eltérő kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban. A „Műkincsek és bűnesetek" szeptember 7-től október 7-ig ingyen látogatható.

lopott%201.thumbnail A megszokottól sok szempontból eltérő kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban. A „Műkincsek és bűnesetek" szeptember 7-től október 7-ig ingyen látogatható.

lopott%201.thumbnail A megszokottól sok szempontból eltérő kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban. A „Műkincsek és bűnesetek" szeptember 7-től október 7-ig ingyen látogatható.

baan 19.thumbnail Egy valóban rendhagyó, különleges tárlatot láthat a közönség és ez a Rendőrségnek köszönhető. Azért is, mert mindaz, ami ott látható, az ő tevékenységük eredménye és azért is, mert a finanszírozásban is nagy szerepet vállaltak. Ezért lehet ingyenes a kiállítás – hangsúlyozta dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Ők voltak azok, akik megtalálták az elorzott műtárgyakat és azok nem lehetnének most ismét nálunk, ha ők nem végzik kellően magas színvonalon a munkájukat. Számtalan köz- és magántulajdonból ellopott műtárgy került meg az elmúlt években és ezekből majdnem száz látható a most megnyitott kiállításon. A látogatók továbbá megismerkedhetnek a műkincsek elrablásának és megtalálásának krimibe illő történeteivel is.

lopott%202.thumbnail Nem ritka, hogy a műkincsek, kulturális örökségünk értékes tárgyai, különböző jogellenes cselekményeknek esnek áldozatul, mert ellopják, kicsempészik, sőt olykor elrabolják őket. Ez alól sem az állami múzeumok, sem a falusi templomok, de a magángyűjtemények rejtett kincsei sem mentesülnek. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adatai szerint ma Magyarországon évente 700-800 esetben történik műkincsrablás, körülbelül egymilliárd forintnyi kárt okozva. A statisztika azt mutatja, hogy az esetek száma csökken, azonban a kárérték nő, illetve egyre szakszerűbbé és kifinomultabbá válnak az elkövetők módszerei is. A betörések mellett a régészeti lelőhelyek ismeretlen fosztogatói, illetve a műkincs-csempészet is nagy problémát jelent. Jól mutatja ennek mértékét, hogy a világon a szervezett bűnözésnek – a fegyver és a kábítószer kereskedelem után – a harmadik legjövedelmezőbb ága a műkincs-lopás.

dr takacs.thumbnail A kulturális javak védelmének fontosságát az a tény is jól mutatja, hogy a Rendőrség ebben a témakörben Uniós pályázatot is nyert – emelte ki dr. Takács Tibor rendőr dandártábornok, az ORFK Bűnügyi főigazgatója. A kiállítás alapvető célja, hogy olyan műalkotásokat és régészeti tárgyakat sorakoztasson fel, amelyek által bemutatható a rendőrség nyomozó szerveinek és együttműködő partnereinek – a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak – a kulturális javak védelme terén végzett eredményes munkája. A kiállított tárgyak jelentős részét a rendőrség sikeresen lefoglalta és visszaszolgáltatta a tulajdonosoknak. Egy kiállításon természetesen nem lehet bemutatni az utóbbi évek során megtalált összes kulturális értéket, a sikeres nyomozás eredményeképpen visszaszolgáltatott javak száma és összértéke jóval meghaladja a kiállításon szereplő műkincsekét.

lopott%203.thumbnail A tárlat felhívja a figyelmet a kulturális örökség védelmének fontosságára, és arra, hogy mit tehetnek maguk a tulajdonosok annak érdekében, hogy műtárgyaik, műkincseik nagyobb biztonságban legyenek. Javasolják, hogy a műtárgyak tulajdonosai ne várjanak addig, amíg megtörténik a baj. Fényképezzék le a tárgyakat, írják le jellemzőiket. Általános tapasztalat, hogy a tulajdonosok a bűncselekmény után nem tudnak pontos felvilágosítást adni az eltűnt értékekről. Ez az egyik oka, hogy az eltulajdonított javak előkerülési esélyei sokszor a legalaposabb nyomozás esetén is erőteljesen romlanak. A Szépművészeti Múzeumban bemutatott tárgyak közül is kiemelkedik az V. századból származó, aranyból készült, ékkövekkel díszített ékszerekből álló hun kori aranylelet, melynek összértéke meghaladja az 50 millió forintot. A lopás és a nyomozás történetéről érdekes részletekkel ismerkedhet meg a látogató.

lopott%204.thumbnail Szintén meghaladja az 50 millió forintnyi értéket azoknak a tárgyaknak az összértéke, melyet a Nógrád megyei Horpácsról, a Mikszáth Kálmán Emlékházból tulajdonítottak el 2006 őszén. Az elkövetők védett műkincseket loptak el, így az író több személyes tárgyát, valamint Szinyei Merse Pál 12 millió forintra becsült Virágzó almafák című festményét. Valamennyi előkerült és szintén megtekinthető ez alkalommal. A kiállítás első, nagyobb részében találhatóak a régészeti leletek, kő faragványok, szobrok, festmények, míg a második, kissé elkülönített részben a szakrális vonatkozású tárgyak sorakoznak fel: így számos ikon, táblakép, könyv, szobor. Az itt kiállított tárgyak nagy részét a 2009-ben kifosztott egri Szent Miklós szerb ortodox templom kincsei teszik ki, ahonnan a betörők több tízmillió forint értékben ikonokat, ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket loptak el.

www.szepmuveszeti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.