A hatodik Kézműves Magyar Ízek Vására minden eddiginél sikeresebb volt. Korábbi helyét kinőtte a rendezvény, ezért az épület előtti szabad területen szabadtéri húspiacot is berendeztek a szervezők. A Millenáris B épületében 150 kiállító több mint 5000 ízzel várta az eredeti magyar különlegességek iránt érdeklődőket. Áruik a vásár után is folyamatosan kaphatók.

A hatodik Kézműves Magyar Ízek Vására minden eddiginél sikeresebb volt. Korábbi helyét kinőtte a rendezvény, ezért az épület előtti szabad területen szabadtéri húspiacot is berendeztek a szervezők. A Millenáris B épületében 150 kiállító több mint 5000 ízzel várta az eredeti magyar különlegességek iránt érdeklődőket. Áruik a vásár után is folyamatosan kaphatók.

Igazán étvágygerjesztő látvány volt a Kézműves Magyar Ízek Vásárán a Gasztropiac. Egyik résztvevője, a Feinkost Delikát minőségi húskészítmények gyártását tűzte maga elé célul. Jelszavuk: „tradíció és modernitás." Jelentős változások kezdődnek rövidesen a magyar vadhús-piacon – mondta el a cégtulajdonos, Bárdi Farkas János. Egy konzorcium alakult a vadhús fogyasztás elterjesztésére. A vásáron szarvas sonkát, szalámit, vadhúsból készült hamburger-pogácsát és olívaolajban pácolt, fűszeres szarvas-bélszínt, frissen sütött vadhúst kínáltak a látogatóknak. Régen több vadat ettek az emberek, ma sem a pénztárcánk szab ennek határt. Sokkal inkább a hatvanas – hetvenes években tapasztalt rossz megítélés miatt szorult háttérbe a fogyasztása. Pedig a vadhús olyan termék, amit a cukorbetegek is fogyaszthatnak, zsírtartalma minimális, a koleszterin-szint csökkentésében is segít.

A Felgyői Kézműves Gazdaság pultja szinte vonzotta a szemet. A fokhagymás sült pörc, a sült császárszalonna, a darabolt comb, a füstölt tarja, a frikandó sonka, a parasztkolbász, csípőskolbász, vastagkolbász, a kulárés vastagkolbász – felsorolni is sok, pedig ezek mind ott álltak szépen elrendezett halomban. A sült császárszalonnát két hétig pácolják 16 százalékos sóoldatban és csak utána főzik, majd sütik meg. Ez kicsit más, mint amit a disznóölésekkor megszoktunk. A vásárlók nagyon szeretik, csakúgy, mint a kolbászokat. Valamennyi magyar sertésből, magyar fűszerekkel, az alföldi paprikával készül. Semmilyen ízfokozót, tartósítót nem használnak, csak sót és bükkfa-füstöt.

A Köleses sörfőzde már ötödik alkalommal volt jelen a Kézműves Magyar Ízek Vásárán. Ez azt bizonyítja, hogy képesek voltak túlélni a válságot, van érdeklődés a termékeik iránt. Idei újdonságuk – tavasszal jelentek meg vele a piacon – a szűretlen, mézes köleses sör. Azért szűretlen, hogy a sör minden értékes beltartalmi íze érezhető maradjon. Az élesztőben rengeteg vitamin van, azok is benne maradtak a sörben. A méz aromája nem lesz túl hangsúlyos, nem azonnal érzi, aki issza. Inkább a kóstolás után a szájpadláson jelentkezik majd. A mézből sok országban készítenek sört napjainkban is. Mi sem először találkozunk vele, még a törökök hozták magukkal évszázadokkal ezelőtt. A tisztán mézből készült sör most elég drága volna, de a vele ízesített köleses sört kedveli a közönség. Az ára olcsóbb, mint a külföldi söröké és jól illik a sajtok mellé is.

Ugyancsak rendszeres résztvevője a vásárnak Villányból a Kovács pincészet. Az idén három érdekességet is hoztak. A három, valójában csak egy fajta bor, de be akarták mutatni, hogy ugyanazon szőlőfajtából készült, ugyanaz a bor milyen változást mutat az évek alatt. Hoztak egy bort, amit két nappal előbb fejtettek palackba, egy másikat 2011-ből és egy harmadikat, egy 2003-as évjáratú Zweigelt barrique-ot. A látogatók véleménye szerint az egyik jobb volt, mint a másik, de a különbségek érzékelhetők. A legfiatalabb a legvadabb, de már hordozza magában a jegyeket, melyek arra utalnak, hogy ebből később nagy bor lesz. A középső már megállapodottabb, de még mindig a fejlődés folyamatában van. Úgy négy – ötéves korában fog a csúcsra érni. A legöregebb pedig egy nagyon jó évjárat különleges bora, ami a fejlődését befejezte és most már csak nemesedik. Látjuk, hogy a színe kezd a téglavörös felé hajolni, de még mindig nagyon szép. Minősége még legalább öt évig változatlan marad. Ízében fellelhetjük a fahéj, a vanília, az aszalt szilva jegyeit.

Az Agria Kézműves Sajtműhely sem először volt jelen a vásáron. Szerintük a kézműves és a nagyüzemi sajtok között az összekeverhetetlen ízük mellett a különbséget a sajtkészítő munkába vetett hite és szeretete adja. Sokféle sajtot készítenek, ide most főleg a gomolyákból hoztak válogatást. A gomolya friss, nem érlelt sajt. A fűszeresek között a lilahagymásat keresik legtöbben, ezt ajánlatos frissen elfogyasztani, legfeljebb két hétig tartható a hűtőben. Ha lehetséges inkább hűvös, szellős helyen álljon, semmiképp sem műanyag fóliában! Ugyancsak sokan szeretik az enyhén csípős, chilit és petrezselymet tartalmazó gomolyát. A néhány napos állás során ezek a sajtok kissé megváltoztatják a színüket, de ez az érés és nem pedig minőségromlás jele.

A Tepliczky Méhészet  különféle ízesített mézeivel hívta fel magára a figyelmet. Az akácméz alapanyagba bodzát, levendulát, mentát, szárított citromot, narancsot kevernek – ezzel érik el különleges hatásukat. A levendulát például egyben, szárastól teszik az üvegbe. A méz tartósítja, miközben ízét, illatát átveszi. Ugyanígy járnak el a bodzával is. Az igazi különlegességük mégis a Tokaji aszú borral, illetve birsalmapálinkával készült akácméz, a Tokaji csemege és a Birsalma manna. A mézet az itallal összekeverik, érlelik, míg egységes állományú lesz. A mézes chilis csirke elkészítésében is segítenek a háziasszonyoknak, náluk készen kapható a keverék, ami teában, kávéban is izgalmas ízt ad. A Meghitt pillanatok nevű termékben narancs, citromkarika, csillagánizs, szegfűszeg és fahéj található – látványa és íze egyaránt különleges. A gyomorbántalmaknál hasznos, májat, vesét tisztító virágpor pedig kapszulába töltve kapható náluk.

A csokoládékészítők közül többen is versenyeztek a vásárlók kegyeiért. A rövid idő alatt rendkívül nagy elismertséget szerezett fiatal magyar vállalkozás, a ChocoMe, olyan táblás csokoládékat készít, melyhez még hasonló sem található, nem hogy a magyar piacon, de külföldön sem. Fűszerek, ehető virágok, liofilizált gyümölcsök és különböző magok kombinációjával páratlan ízű csokoládékat állítanak elő. Bátran kijelenthető róluk, hogy hozzájuk fogható íz-élményben ritkán van része az embereknek. Jelenleg mintegy százféle termékcsoportot kínálnak, közöttük olyan csokoládét is, amit – sommelier segítségével – kifejezetten borokhoz ajánlanak. Magától értetődő módon pálinkához illő termékcsalád is van. Választékuk folyamatosan nő, mindig újabb és újabb kombinációkon gondolkodnak.

Felületes szemlélő amolyan „nagymama lekvárja" típusú kínálatnak nézhette az egyik pulton sorakozó üvegeket. Ám bennük valami egész más rejtőzött. Medvehagymás lekvár, krém, tormakrém, dijoni mustár sorakozott egymás mellett. A medvehagymának most egyre erősödő divatja van – nem is véletlenül. Számos előnyös tulajdonsága ismert már évszázadok óta. Vérnyomás- és vérzsír csökkentő. Lassítja a koleszterin lerakódását az érfalban, ezért javítja a vérkeringést. Előnyös a felső légúti megbetegedések kezelése során, továbbá bélfertőtlenítő, és egyes emésztési panaszok esetében is segít. Aki a beszerzésüket most elmulasztotta, lehetséges, hogy megteheti majd a 7. Kézműves Magyar Ízek Vásárán, 2013 márciusában.