2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Jó helyen van

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/35581"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/egyez1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Magyar - Orosz Fórum megalapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá 2009. december 21-én a Magyar Állami Operaház épületében. A szervezet létrehozásának előzményei évekre nyúlnak vissza.</p><p>

 

egyez1.thumbnail Magyar – Orosz Fórum megalapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá 2009. december 21-én a Magyar Állami Operaház épületében. A szervezet létrehozásának előzményei évekre nyúlnak vissza.

 

egyez1.thumbnail Magyar – Orosz Fórum megalapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá 2009. december 21-én a Magyar Állami Operaház épületében. A szervezet létrehozásának előzményei évekre nyúlnak vissza.

vass 13.thumbnail A kérdésre, hogy egy ilyen megállapodásnak mi köze az Operaházhoz, csak az előzmények ismeretében találjuk meg a választ. A két delegáció vezetője, Mihail Svidkoj, az Oroszországi Föderáció elnökének kulturális együttműködési különmegbízottja, valamint Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nem most találkozott először. A Medgyessy kormány 1989 után, 2002-ben vette fel ismét a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal. Ekkor Vass Lajos a kulturális tárca államtitkára volt és a tárgyaló küldöttség tagja. Feladatuk az volt, hogy ismét álljon helyre a párbeszéd a két ország között. A tárcának ekkor kiváló kapcsolata volt az orosz kulturális miniszterrel, Mihail Svidkojjal, ezért ők ketten egymással tárgyaltak. Megbeszélésüknek egyetlen fő témája volt: hogyan lehet az emberek közötti kapcsolatokat újraéleszteni?

Egyetértettek abban: a kapcsolat a régi alapokon kell nyugodjon, de a bizalmat újra meg kell teremteni. Ehhez szükség volt azokra a szakemberekre, akik erre képesek. A megállapodás része volt, hogy orosz – magyar, magyar – orosz kulturális évadot fognak rendezni egymás országában. Több száz nagyon izgalmas rendezvény jött így létre. Számtalan tudományos tanácskozást, képzőművészeti kiállítást rendeztek, irodalmi, elméleti kiadványok jelentek meg mindkét nyelven. Intenzív pezsgés indult meg a két ország fiatal értelmisége között. Mindkét oldalon úgy tartották. Minél nyitottabb egy ország – és ezzel együtt igyekszik saját értékeit megőrizni – kultúrája annál erősebb lesz! A másság tiszteletére az értékek őrzésével együtt kell felhívni a figyelmet.

Ekkor történt, hogy az Orosz Parlament megszavazta a restrikciós törvényt. Éppen Svidkoj volt az, aki kijelentette: Magyarországnak vissza kell adni a sárospataki könyvtár könyveit! Következő látogatása alkalmával Putyin elnök vissza is hozta a könyveket. Sajnos az is igaz, hogy azóta sem adtak vissza semmit a második világháborúban Magyarországról elvitt értékekből!

A kulturális kapcsolatok viszont ma is jól működnek és ezek alapján fog most össze a két ország civil társadalma. Nézzük meg – mondták – hogy a hivatalos politika berkein túl, a kölcsönös érdekek tiszteletben tartásával – de azok alapján – miként lehet kapcsolódni egymáshoz? Az Operaház, mint a kultúra egyik fontos színtere, kitűnő terület az ilyen kezdeményezéshez.

svidkoj.thumbnail Szólt a Fórum előzményeiről Mihail Svidkoj is, aki Magyarországot még 1968-ban fedezte fel magának. A Moszkvai Filmfesztiválon Jancsó Miklós és Kovács András filmjeit mutatták be és ez volt az első év, hogy Darvas Iván kiutazhatott az országból. A vele való beszélgetés után kezdte el magyar költők verseinek fordítását olvasni és megértette, hogy Magyarország nagyon fontos. A finnugor világ lényeges az oroszok számára. Nem véletlen, hogy Puskin olyan jókat írt róluk!

Mivel a magyar-orosz kapcsolatok újrarendezésében történelmi szerepet játszik a sárospataki könyvek visszaszármaztatása, a kezdeményezés eredetileg a Sárospataki Dialógus nevet viselte, amelyet az orosz fél javaslatára, az orosz-német, orosz-finn, orosz-francia fórumokhoz hasonlóan végül Magyar-Orosz Fórumnak neveztek el. A Fórum célja, hogy hosszú távú, választási ciklusokon átívelő együttműködés lehetőségét teremtse meg a két ország kulturális, tudományos, gazdasági és civil szférájában. Amit itt megtesznek – politika nélkül – az hasznos lesz a népeink számára. Ez pragmatika, és az felül van a politikán!

patak1.thumbnail Az egyezmény aláírásánál jelen volt dr. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő, Sárospatak polgármestere, aki egy üveg házi pálinkával köszöntötte a vendégeket. Rajta kívül a magyar és az orosz kulturális, tudományos élet meghatározó személyiségei vettek részt a tanácskozáson: Anatolij Ikszanov, a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) főigazgatója, Pavel Guszev, a Moszkovszkij Komszomolec kiadóház főigazgatója, Mihail Osztrovszkij, az OF Társadalmi Kamarájának titkárhelyettese, dr. Szvák Gyula professzor, az ELTE Ruszisztikai Központjának vezetője, dr. Csepeli György, az ELTE Társadalomtudományi Tanszékének professzora, Székely Árpád, volt moszkvai nagykövet, Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Központ volt igazgatója. Az eseményen vendégként jelen volt Alekszandr Tolkacs, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövete és Gilyán György, a Magyar Köztársaság moszkvai nagykövete is.

Ez egy civil kezdeményezés, mely az Oktatási és Kulturális Minisztérium pénzügyi segítségével valósult meg, a szándék azonban az, hogy a Fórum független szerveződés kereteiben működjön, amely különböző intézményeket, szervezeteket, vállalkozásokat nyer meg tevékenységének finanszírozására. Majd 2010-ben a választások után fognak igazi fórumot szervezni, ahol kidolgozzák a további lépéseket. Előbb koordinációs iroda nyílik mindkét országban, de a kapcsolatok életben tartásában Sárospataknak továbbra is nagy szerepe lesz. A könyvek visszaadása azt bizonyítja, hogy közösen a legbonyolultabb feladatokat is meg lehet oldani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.