Tizenötödik alkalommal rendezik meg 2010. február 13-án a Budapesti Operabált, amely immáron másfél évtizede a báli szezon legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye. Az Operaház ezúttal nemcsak otthont ad a bálnak, hanem házigazdája is.

 

 Tizenötödik alkalommal rendezik meg 2010. február 13-án a Budapesti Operabált, amely immáron másfél évtizede a báli szezon legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye. Az Operaház ezúttal nemcsak otthont ad a bálnak, hanem házigazdája is.

 Közel egyéves tárgyalások után az Operabál szervezési joga visszaszállt a Magyar Állami Operaházra – jelentette be Vass Lajos főigazgató. A rendezvénynek komoly történelmi múltja, hagyománya van és szeretnék, ha hosszú jövője is lenne! A választások közeledtével a politika személyiségei bizonyára alaposan átgondolják majd, mennyire mutatkozzanak meg, de erre a kivételes alkalomra szeretettel hívják, várják őket is. Csakúgy, mint a magyar kulturális élet kiemelkedő szereplőit. Azért kívánták megszerezni a rendezés jogát – mondta a főigazgató – mert ez így illik! Az Operaház eddigi 125 éve fantasztikus volt és szeretnék ezzel most még hatékonyabban erősíteni nemzetközi hírnevüket. Fontos arculatépítő elem lehet, még inkább nyitás a világ felé. Olyan vendégeket hívnak, akik vagy ezért jönnek először Budapestre vagy épp ezért jönnek újra. Megfelelő méltósággal, ugyanakkor megfelelő oldottsággal rendezik a bált, de persze cél a bevétel növelése is. Tehát jó, hogy van Operabál, Magyarországon szükség van egy ilyen bálra!

 A korábbi évekkel ellentétben – amikor szinte csak az utolsó napokban nevezték meg az Operabál sztárvendégét – a rendezők már most bejelentették: 2010-ben egyszerre mindjárt két világhírű vendége is lesz a bálnak. Egyikőjük sem ismeretlen a hazai közönség előtt. A Pavarotti, Domingo, Carréras tenor-triumvirátus után a negyedik tenor elnevezés illeti meg az idén negyvenhetedik életévébe lépett argentin születésű José Curát. Cavaradossi, André Chenièr, Nabucco, Sámson, Otello: csupa fenséges hőstenor-szerep kíséri közel húszéves énekesi pályafutásán. Számos helyen felkínálták neki a zeneigazgatói posztot, de ő sikeresen ellenállt a „kísértésnek". Operaénekesként a világ legnevesebb operaszínpadain szerepel, hozzá még karmester és tanár is. José Cura a bál megnyitása mellett szerepel majd az est műsorában.

Az Operabál másik sztárvendége és Cura partnere, a világhírű magyar mezzoszoprán: Komlósi Ildikó. Ők ketten a New York-i Metropolitan Operában a Franco Zeffirelli rendezte Parasztbecsület előadásban szerepeltek együtt nagy sikerrel.

 A bál sajtófőnöke, Kerényi Péter szerint természetes folyamat, hogy a bál rendszeresen megújul, közben új hagyományokat is teremt abból, ami a megújulásból bevált. Hiszen nemcsak nívós, de szerethető bálra van szükség. Szerethessék azok is, akiknek talán esélyük sincs ilyen helyre eljutni. Ebből aztán következik néhány ötlet. Ilyen a jótékonyság. A bál másnapján az Operaház jótékonysági gyermekrendezvényt szervez az operabáli díszletek között, ahol ajándékműsorral, Humperdinck: Jancsi és Juliska című gyermekoperájának előadásával várnak közel ezer, elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő és fogyatékkal élő gyermeket. Az Operabált megelőzően ételt osztanak a rászorulók részére, tüdőszűrő buszt indítanak és segélyvonalat hoznak létre a Máltai Szeretetszolgálattal közösen. Ismét szerveznek rejtvényjátékot olyan nyugdíjas korúak számára, akik szívesen bepillantanának az Operabál kulisszatitkaiba. A játék leírását 2009. december 21-től az Operabál honlapján (http://www.operabal.com/) olvashatják az érdeklődők. A „lélekben fiatal", a báli programra kíváncsi nyugdíjasok ezúttal is pályázhatnak majd, és a legszerencsésebbek meghívást kapnak a Budapesti Operabál főpróbájára.

 Korcsmáros Nóra, a bál háziasszonya a fiatalokat bátorítja a jelentkezésre, ugyanis ismét lesznek Hamupipőkék az Operabálon. A Blikk napilappal közösen szervezett Hamupipőke sorsoláson választják ki azt a négy szerencsés versenyzőt, akik a zsűri döntése alapján kísérőjükkel együtt részt vehetnek álmaik bálján. A jelentkezés határideje 2010. január 10.; a pályázatokat a hamupipoke@operabal.com, valamint a hamupipoke@blikk.hu e-mail címekre várják. A játék leírása ugyancsak december 21-től jelenik meg az Operabál honlapján (http://www.operabal.com/).

Az Operabál estéjén a Daalarna Szalon mesébe illő, Benes Anita által tervezett gyönyörű báli ruháit ölthetik majd fel a Hamupipőkék. Érdekesség, hogy – a mesével ellentétben – most előbb a cipőket fogják kiválasztani és ahhoz tervezik majd a ruhát. Fontos, hogy mindegyik „mesehangulatot" árasszon, hiszen a résztvevők számára egy álmot testesít meg. Nekik ez életük első bálja lesz most a ruhák színe sem lehet közömbös, ide az ezüst, az arany és a csillogó gyémánt illik. Tudni kell majd viselni ezeket a ruhákat. Az Operabál honlapján külön fejezet foglalkozik a báli protokollal, érdemes tanulmányozni.

 Náray Tamás divattervező is a báli divathoz adott tanácsokat, a megjelenés és az öltözködés szabályaira hívta fel a figyelmet. A rendezvényhez az etikett elválaszthatatlanul hozzátartozik. A férfiaknál ilyenkor a sima fekete öltöny illetlenségnek számít – más színűről már ne is beszéljünk – csakúgy, mint a hölgyeknél egy térd fölé érő koktélruha. Egy vékony vállpántos fekete selyemruhában is el lehet jönni, de az földig érjen! Van számos, rendkívül tehetséges magyar ruhatervező, el lehet hozzájuk menni, tanácsot lehet kérni tőlük.

 A csaknem száz nyitótáncos már javában készül a bálra, melyet Strauss: Tavaszi Hangok című keringőjének zenéjére nyitnak majd meg. A nyitótánc koreográfiáját most is, mint a korábbi években, Jezerniczky Sándor, az Operaház magántáncosa és koreográfusa készítette és tanította be. A tanfolyam már novemberben elkezdődött a Testnevelési Főiskola nagytermében. A fiataloknak meg kell érteni – ez nem egy szalagavató! Itt csak maximális odaadással lehet dolgozni – mondta el a mester, és egyben azt is elárulta, a negyvennyolc pár fáradozásának biztosan meg is lesz az eredménye. A látványos, új elemekkel színesített tánc tetszeni fog a közönségnek.

 Hát igen, a közönség, végül is nekik rendezik a bált! Az ő kényelmükről Maráczi Ákos főszervező gondoskodik. Már hagyománnyá vált a Boksz – utca, az operabáli gyorsszerviz. Aki ide betér, megigazíttathatja frizuráját, sminkjét, kérhet gyorsjavítást, ha ruhája sérült a bál forgatagában, sőt táncban megfáradt lábát talpmasszázzsal frissítik, hogy jó hangulatban, töretlen kedvvel szórakozhasson tovább. Tavaly még az estélyi ruha eltört abroncsát is meg tudták itt javítani.

Bécsben nem, Budapesten viszont hagyomány a vacsora. A szervezők pályázatot írtak ki az operabáli menü elkészítésére és felszolgálására. A meghívásos pályázat öt résztvevője az eddigi beszállító Gundel mellett a Hotel Boscolo (New York Palota), a Ramada Resort Aquaworld, a Burg Catering és az Arena Catering. December végéig a kiváló séf, Bíró Lajos elnökletével zsűri dönti el, hogy közülük melyik készítheti a vacsorát, mely három hideg fogásból áll majd. A főétel és a desszert választható lesz, ezeket egy nagy sajttál követi. Változnak majd a jegyek. Ezúttal csak kétféle jegyet adnak ki: páholy- és sétálójegyet. Újdonság viszont, hogy a sétálójegyek is magukban foglalnak némi étkezési lehetőséget. A különböző bár és kávéházi helyszíneken falatkákat kínálnak majd.

A vendégek megújult igényéhez alkalmazkodva a különtermekben koktélbárok és kávéházak működnek. A Zwack Kávéház látogatói ezúttal is megkóstolhatják Lajsz András erre az alkalomra készített koktélkölteményeit, amíg a Babos Band muzsikáját hallgatják. Az eddigi különtermekben más – más zenei hangulat jelenik meg. A Székely Bertalan teremben Törley pezsgőbár lesz, ahol kellemes zongoramuzsika mellett szórakozhatnak a résztvevők, a terem terasza pedig szivarszobaként szolgál. Egy másik helyiségben sörbárt rendeznek be – ehhez illő zenei háttérrel. Fellép majd az Old Boys, az Old Sámson, a Holländer együttes, a műsor sok meglepetést tartogat, sokkal több lesz a program.

A bálozók biztonságáról a Köztársasági Őrezred gondoskodik, a belépéskor az ellenőrzés az ő feladatuk. Érkezéskor ajánlatos a parkolási nehézségekkel számolni, hazafelé a Főtaxi négyszáz autója áll majd folyamatosan a távozók rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük