Az egész Európát megosztó viták közben az A(H1N1)-vírus  okozta világjárvány halad a maga útján.

 

Az egész Európát megosztó viták közben az A(H1N1)-vírus  okozta világjárvány halad a maga útján.

Teljesen új vírus okozza a világjárványt (pandémiát), így általános a védettség hiánya.  Az új vírus jóval gyorsabban terjed és agresszívebb, mint a megszokott szezonális influenzavírusok.  Az eredmény: gyorsabban kialakuló és komolyabb szervi megbetegedések, jóval több szövődmény és haláleset, elsősorban a fiatalabbak között.

Dr. Réthy Lajos Attila  és  Dr. Mészner Zsófia  a védőoltás felvételén gondolkodókat kívánja döntésükben segíteni

a  SpringMed Kiadó  gondozásában 2009. december 11-én megjelent  A(H1N1) influenza – Betegség vagy védőoltás?   című könyvével,  egyértelműen a vakcináció mellett érvelve.  A könyv sajtó-ismertetőjén a szerzők és  dr.Böszörményi Nagy Klára, a kiadó főszerkesztője adott tájékoztatást és válaszolt a kérdésekre.

Elhangzott;  WHO-statisztikák szerint minden ezredik megbetegedett ember potenciálisan halálos áldozata lehet a pandémiának.  Elismert tény, hogy a mostani,  A(H1N1)-világjárványban 2009 nyara óta a világon eddig meghalt közel tízezer beteg nagy része nem volt beoltva az A(H1N1)-vírusfertőzés ellen, vagy ha kaptak is védőoltást, az már későn került szervezetükbe.  Magyarország mind az oltóanyag-ellátottságot, mind az oltóanyag minőségét tekintve kedvező helyzetben van, miközben az utóbbi hetekben Európa-szerte drámaian megugrott az igazoltan A(H1N1)-fertőzésben meghaltak száma.

Kik a legveszélyeztetettebbek? Kinek ajánlott a védőoltás? Melyek a jelenleg hozzáférhető oltóanyag jellemzői?

Van-e a védőoltásnak ellenjavallata?

A védőoltással kapcsolatos ellentmondó információk halmazában igyekszik tényszerű és naprakész információkkal eligazítást nyújtani, kételyeket oszlatni a védőoltási kérdések és az immunológia terén szakértő szerzőpáros.

A kiadvány végén szereplő melléklet tartalmazza az oltópontok és a klinikai védőoltási tanácsadók elérhetőségeit.

A szerzők különösen ajánlják figyelmünkbe a magyar oltóanyagról szóló részt! A (fizetős) oltópontokra ne vigyünk magunkkal vakcinát,  ott csak a helyben tárolttal oltanak bennünket. Ezekre a helyekre azokat várják, akik nem esnek a fizetésmentes kategóriába.

A vírus változékonyságának jelenleg kicsi a valószínűsége, mivel most nagy stabilitást mutat a viszonylag nagy számú fogékony populáció körében. További viselkedése, ill. a következő évi változásaira természetesen jelenleg nem adható válasz, viselkedése az idei tapasztalatok alapján értékelhető majd.  Az 50 éven felettiek a korábbi vírus-változattal esetleg találkozhattak, a védettségük azonban csak viszonylagos, vagy már elenyészett, számukra is ajánlott az oltás.

Szakemberek szerint, amennyiben Európában a népesség 50%-a be lesz oltva az új vírus ellen, akkor a járvány jó eséllyel csillapítható. 

Az ünnepek előtti és alatti nagy népesség-mozgás kedvezhet a kór terjedésének. Sajnálatos módon 1991-ben a

C-típusú meningitisz terjedése a hadsereg körében is egy ünnepi mozgáshoz volt köthető. Január második felében mérhető fel a kór viselkedésének lefolyása összegzésben.

Az oltás utáni esetleges komplikációkat az oltó-orvos kötelessége figyelemmel kísérni és összegezni. A leggyakoribb tünet lehet, hogy az oltás helye fájdalmas.  Az új vírus által okozott tüneteket számon tartják, de legalább ötféle kórokozó van „forgalomban" jelenleg is, amely az új vírushoz hasonló tüneteket produkál, így minden lázas, hosszabb hasmenéssel járó eset gyanút kelthet ugyan, de nem biztos, hogy az új kórokozótól ered.  

Csak Magyarországon van most gyógyszertári vakcina-elérési lehetőség, Európa-szerte hiány van belőle, központilag osztják szét és csak orvosi rendelvényre adják ki. A jelenség magyarázata; hazánkban nagy erőkkel készültünk annak idején a madár-influenza támadására, így az új vírus támadásakor a gyártásnál csak a törzsanyagot kellett cserélni.

A további komplikációk lehetősége azonban fennáll, ha a madárinfluenza és a jelenlegi kór kölcsönhatásba lép, erre bizonyos jelek utalnak is.

Az antivirális szerek alkalmazását nagy körültekintéssel kell kezelni, mert fennáll a veszélye, hogy rezisztens törzsek fejlődnek ki, amelyek a hordozó egyén környezetét veszélyeztetik.

A könyv tartalmából:

Világjárványok (pandémiák) és szezonális járványok

Kik a veszélyeztetett, fokozott kockázatnak kitett csoportok?

Az influenza szövődményei és a megelőzés esélyei

Influenza elleni oltóanyagok

A magyar oltóanyag alkotóelemei

A védekezés egyéb lehetőségei az influenza ellen

Az influenza elleni oltások ellenjavallatai

Influenzaoltási szótár

Oltópontok Magyarországon

Klinikai védőoltási tanácsadók

 

 

 

A szerzőkről:

Dr. Réthy Lajos Attila

Gyermekgyógyász, allergológus-immunológus, humángenetikus főorvos.

A megszüntetett Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben folytatott főorvosi, tudományos szaktanácsadói tevékenységét 2007 óta az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben (OGYEI) folytatja.  PhD fokozatot 2001-ben szerzett a Pécsi Tudományegyetemen, immunmoduláció, immungenetika témakörében.

Vendégtanárként évek óta az immunológia és a genetika vezető előadója a Bécsi Egyetem Élettudományi Karán.

Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Gyermekszekció Oktatási és Gyakorlati Képzési Bizottságában Magyarország hivatalos képviselője.  Több hazai és nemzetközi tudományos társaság aktív tagja. Számos hazai és nemzetközi tudományos folyóiratban publikál és szerkesztőbizottsági tag.

Kiemelt témái: immunizálás, immunmoduláció, allergiamegelőzés, a genetikai szabályozás kérdései.

Dr. Mészner Zsófia

A Semmelweis Egyetem Általános Orvoskarán végzett Budapesten, 1975-ben.  Közel 30 évig dolgozott a Szent László Kórházban, ahonnan 2003-ban, orvosigazgató-helyettesként jött el és lett,  pályázat útján,  az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Tagja az Infektológiai Szakmai Kollégium mellett számos, a gyermek-infektológiát és a vakcinológiát érintő nemzetközi tudományos testületnek, társaságnak. Végzettségét tekintve tudományos fokozattal is rendelkező, csecsemő- és gyermekgyógyász, továbbá infektológus szakorvos.

Fő érdeklődési területe az infektológiai oktatás mind graduális, mind posztgraduális szinten, továbbá a védőoltásokkal kapcsolatos tudományos és gyakorlati kérdések. Több mint három évtizede foglalkozik védőoltási szaktanácsadással is (minden keddi napon a Szent László Kórházban rendel jelenleg is).

 

 

Az ismertetésre került könyv kapható a nagy könyvkereskedelmi hálózatok boltjaiban  (Líra és Lant, Libri, Alexandra, Bookline),  gyógyszertárakban,  a Magyar Lapterjesztő Zrt. hálózat üzleteiben (Relay, Inmedio) valamint online módon  megrendelhető az alábbi honlapokon:

http://www.springmed.hu/,

http://www.fokuszonline.hu/,

http://www.bookline.hu/,

http://www.konyvkereso.hu/,

http://www.sunbooks.hu/,

http://www.gyogyhir.hu/.

Dr. Réthy Lajos Attila  és  Dr. Mészner Zsófia:

A(H1N1) influenza – Betegség vagy védőoltás?

© Dr. Réthy Lajos Attila,  Dr. Mészner Zsófia,  2009

© SpringMed Kiadó, 2009

Lektor:  Prof. Dr. Budai József

Terjedelem: 80 oldal

Ár: 600 Ft

ISBN 978-963-9914-45-2

ISSN 1786-5670

Felelős kiadó:  SpringMed Kiadó

Szerkesztette:  Dr. Böszörményi Nagy Klára

Tipográfia és tördelés:  Sárközy Andrea

Borító:  Németh János

Terjesztés:  Végh Rita és Szolnoki Ilona

Szerkesztőségi munkatárs:  Csébi Csilla

Sales és marketing:  Bán Csanád

Nyomda:  AduPrint Kft.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük