2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Jobb a bort inni, mint beszélni róla

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58254"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hangulat.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> A máshol megszokott borkóstolós vacsoraestektől eltérő, egészen különleges rendezvényt tartottak a budapesti Firkász kávéházban. A farsangnyitó műsoros estét „zongorista párbaj" színesítette.

hangulat.thumbnail A máshol megszokott borkóstolós vacsoraestektől eltérő, egészen különleges rendezvényt tartottak a budapesti Firkász kávéházban. A farsangnyitó műsoros estét „zongorista párbaj" színesítette.

hangulat.thumbnail A máshol megszokott borkóstolós vacsoraestektől eltérő, egészen különleges rendezvényt tartottak a budapesti Firkász kávéházban. A farsangnyitó műsoros estét „zongorista párbaj" színesítette.

okros o.thumbnail Manapság már nem számít rendkívülinek, hogy ismert – vagy éppen az ismertségüket megalapozni kívánó – bortermelők egy-egy étteremben bemutatót tartanak. Ilyenkor összehangolják kínálatukat a konyhafőnökkel, aki olyan ételsort állít össze, melynél a borok íze, zamata az ételekkel harmonizálva még jobban érvényesül. Nem volt ez másként az újlipótvárosi Firkász kávéházban sem. Az étterem az ínyencek körében eddig két dologról volt híres. A Dinig Guide egy korábbi felmérése alkalmával Magyarország tíz legjobb magyaros étterme közé sorolta és esténként itt a bárzongorista verseny győztese, Ökrös Ottó játszik.

telthaz.thumbnail Mindezen előzmények alapján csöppet sem meglepő talán, hogy a meghirdetett estén telt ház volt az étteremben. Ám a sikerhez még egy dolog járult hozzá – nem is kis mértékben! A meghívott borász – Kovács István – szintén nevezetes személyiség. Aranyéremnél nem adja alább. Bárhol is jelenik meg villányi boraival, besöpri a borverseny díjainak javát. Kisjakabfalván, a szubtrópusi jellegű kertbe épített panzióját messze földről látogatják, de ennek más oka is van. Nevezetesen a házigazda maga, akit külföldön kiváló bárzongoristaként ismernek. Ezt a képességét a Firkászban is megcsillogtatta, párbajra hívta Ökrös Ottót!

kovacs%201.thumbnail Az előzetesen felvonultatott kínálatból Bíró Gyula, a Firkász kávéház társtulajdonos-konyhafőnöke alapos mérlegelés után hat bort választott ki, így a vendégeket hatfogásos vacsora várta. Mielőtt bárki megrémülne és az egészséges életmód elleni merényletre gondolna, gyorsan le kell szögezni két dolgot. A vacsora elfogyasztására bőven volt idő, szép kényelmesen lehetett falatozni, az ételek pedig legkevésbé sem voltak nehezek, megterhelők. Hideg előételből kettő is volt. A mangalica falatok éppen csak a kedvet hozták meg, a házilag pácolt, füstölt harcsafilé korianderes céklaágyon már bevezető volt a gasztronómiai élvezetekbe.

kovacs%202.thumbnail Kovács István mindegyikhez fűzött egy rövid bormagyarázatot, ám előbb folytassuk ismerkedésünket az ételsorral. A muflonból készített raguleves, erdők – mezők javaival, igazán alkalmas volt a gyomor serkentésére, a sertés szűz zsályás hálóban sütve, lilahagymás gomolya társaságában, kék burgonyával – feladta a leckét azoknak, akik az étel minden ízét ki szeretették volna élvezi. Ide már valóban kellett a szünet és a néhány pohárnyi leöblítés, mire jöhetett a kacsamell roséra sütve, kávés-csoki demiglace-al, füstölt kamuttal (ez utóbbi egy ősi gabonafajtából készült), hogy végül a sort a mascarponés csoki tortácska zárja – sokszoros repeta igénnyel a vendégek részéről.

borok 1.thumbnail Az ételek mellé felszolgált borok sorát a rozénál kompaktabb, fiatalos és mégis érett karakterű, likőrösen lecsengő, illatfelhőbe ágyazott Zweigelt siller 2009 nyitotta. Magas fénye, meglepően gazdag íze, rózsa-málna-borostyán színkombinációja, e bor kóstolását valódi élménnyé tette. Másodikként egy Zweigelt barrique „Tajga" 2003 következett, melyhez mindjárt történet is járult. Ennek a borászati remekműnek a frappáns „Tajga" nevét Szergej Morozov, az Orosz Föderáció Nagykövetségének első titkára adta, a villányi pincészetben tett látogatásakor. Színében, illatában, gazdag ízeivel, taninjaival, az orosz tajga természetes frissességére emlékeztette őt. A raguleves kísérője a többszörös aranyérmes Kékfrankos barrique 2004 volt. Illata azonnal elbűvölt, körülölelt mindenkit.

kovacs%203.thumbnail A vendégek igényelték is a részletes borismertetést, hiszen a sertés szűzsült bora például öt különböző borfajta házasításából jött létre. Egymást nem elnyomva, harmonikusan adják át a tartalom legapróbb részleteit is. A Cuveé „blue velvet" 2006 egy különösen jó évjárat gazdag terméséből készült és minden borversenyen aranyérmet kapott! A kacsamellhez társított Cuveé barrique 2002-t a bennfentesek csak „gyurcsányi igazmondó" néven emlegetik Ez a bor mérföldkő a villányi borok történetében. 2007-ben „nagyaranyéremmel" Villány legjobb cuveéje címet nyerte el! Ünnepélyes, elegáns, hosszú lecsengésű. Érdekessége, hogy nem a borokat, hanem a termést házasították, szűz termésből. Politikai jelentőségre is szert tett, mivel ez volt a Putyin-Gyurcsány díszvacsora vörösbora és a balatonöszödi Szocialista Pártkongresszus bora is. Innen az „igazmondó" neve. Végül a sort a Zweigelt „csodafegyver" XXL 2010 zárta, melyről borásza elmondta: „feltehetően a borásztevékenységem kimagaslóan legjobb bora." A 22 cukorfokos Zweigelt, és a 24 cukorfokos Cabernet Sauvignon szőlők együttes erjedése, meghozta a soha ki nem próbált párosítást.

kovacs%204.thumbnail Kovács úr mindjárt a borismertetés kezdetén mondott egy roppant figyelemre méltó mondatot: „Jobb a bort inni, mint beszélni róla!" Nem is volt az étteremben senki, aki vitába szállt volna ezzel az állítással. Annak érdekében viszont, hogy a falatozás mellett a kortyolgatásra is maradjon idő az elbeszélés többször félbeszakadt. Elsősorban is annak okából, hogy meghirdetett párbajt az érintett felek megvívhassák egymással. Az est folyamán Kovács István is többször a zongorához ült és a vendégek képtelenek voltak annak eldöntésére, hogy hangszeres szólistaként vagy borászként nyújtott-e nagyobb élményt.

szakcsi 0.thumbnail Az pedig, hogy a két zongorista közül melyik a különb, a laikus közönség számára végkép megállapíthatatlan volt. Igaz, ezt nem is várta senki, hiszen – meglepetésként – egy Kossuth-díjas zongoraművész is helyet foglalt a vendégek között. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szakcsi Lakatos Béla, a világszerte ismert zeneszerző és jazz-zongorista, aki elismerően nyilatkozott művésztársai játékáról és ugyancsak elégedett volt az est folyamán terítékre került ételekkel és italokkal. A rendhagyó, farsangnyitó borkóstolós vacsoraest kitűnő hangulatban zárult.

www.firkasz-etterem.hu                      www.villanybor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.