Különleges helyszínen, különleges rendezvényre kerül sor 2013. március 22-23-24. között Budapesten. A „Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában" elnevezésű programsorozat szervezői az eddigieknél színesebb képet szeretnék bemutatni erről a tőlünk bizony távol eső világról.

Különleges helyszínen, különleges rendezvényre kerül sor 2013. március 22-23-24. között Budapesten. A „Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában" elnevezésű programsorozat szervezői az eddigieknél színesebb képet szeretnék bemutatni erről a tőlünk bizony távol eső világról. A Chile Wein Import Magyarország, a Latin-Amerika Társaság és a Fogasház – kulturális befogadótér együttműködése eredményeként ezen a három napon az érdeklődők megismerkedhetnek a távoli kontinens izgalmas világával, gasztronómiájával, boraival, irodalmával, filmművészetével, a forró latin-amerikai táncok hangulatával. A március végi időpont sem véletlen, ugyanis a déli féltekén ekkor zajlik a szüret, ilyenkor felpezsdülnek a borvidékek, a szőlőmunkásoktól hangosak az ültetvények. Itt Budapesten viszont a CEWI boriskola egy rövid, de tartalmas bemutató keretében igyekszik minél átfogóbb képet adni Dél-Amerika dinamikusan fejlődő bortermeléséről, és akit érdekel, azt is megtudhatja, hogy mitől is olyan gazdagok, sokrétűek ezek a borok – mondta el Hafuzi Hajnalka, a Chile Wein Import Magyarország Kft. ügyvezető tulajdonosa az eseményt ismertető tájékoztatón. A rendezvénysorozaton rendkívül különleges, Magyarországon még egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig látható filmekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Közülük is kiemelkedik a Vakondok című díjnyertes argentin film, amelyet maga a rendező, Emiliano Romero bocsátott a rendelkezésünkre. A filmeket magyar felirattal mutatják be.

Irodalmi, és ismeretterjesztő előadások keretében lehetőség lesz arra is, hogy megismerkedjünk a kontinensre jellemző gondolkodásmóddal, társadalmi rendszerrel, illetve képet kapjunk arról, mi foglalkoztat például egy latin-amerikai költőt, írót. A Salsa Diabolica tánciskola fellépésének köszönhetően azok sem maradnak szórakozás nélkül, akik szeretnének ízelítőt kapni a kubai salsa vérpezsdítő hangulatából. A háromnapos rendezvény ideje alatt látható lesz Kaszab Zsuzsa fotókiállítása, amelynek darabjait az újságírónő, a latimoport.hu főszerkesztője, tavaly októberi venezuelai tartózkodása alatt készítette. Megtekinthetik a vendégek Patricio Baeza Barrera chilei festőművész „Chile a lelki szemeimmel" című kiállítását is. A háromnapos Fiestát a VII. kerületi Akácfa utca 51-ben, a Fogasházban – mások mellett – támogatja a Latimo Egyesület, a budapesti Cervantes Intézet és több latin-amerikai ország, így Chile, Ecuador, Kuba, Mexikó és Venezuela magyarországi nagykövetsége.

Ilyen nagyszabású rendezvényre először kerül sor Magyarországon és ennek különös jelentősége van Magyarország és Latin-Amerika kapcsolatainak erősítésében – hangsúlyozta Rodrigo Nieto Maturana a Chilei Köztársaság magyarországi nagykövete, majd hozzátette: a magyarok szeretnek utazni és számukra Chile sok érdekességet tartogat. Nagyon hosszú ország, igen változatos tájakkal. Északon ott az Atacama sivatag, mellette az Andok vadregényes hegyvidéket kínál, de nem feledkezhetünk meg a tengerpartról sem. Az utazók számára Chile talán egész Latin-Amerikában a legbiztonságosabb országnak nevezhető. Az emberek nagyon kedvesek a turistákkal. A chilei boroknak már jó híre van Európában és az ételeik is nagyon finomak. A tenger gyümölcsein és a halakon kívül sokféle ételt készítenek kukoricából. Igen ízletes a húsos, rakott kukorica-lepény. A turistáknak érdemes megjegyezni, hogy az évszakok fordítva vannak arrafelé, a strandidő novembertől márciusig tart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük