Hiába mutatott a naptár még csak december első felét, teljes volt a karácsonyi hangulat a Zwack Open borbemutatóján. A látogatók kedélyét talán az is javította, hogy a korábban megszokotthoz képest most több borász hölgy állt az asztalok mögött.

Hiába mutatott a naptár még csak december első felét, teljes volt a karácsonyi hangulat a Zwack Open borbemutatóján. A látogatók kedélyét talán az is javította, hogy a korábban megszokotthoz képest most több borász hölgy állt az asztalok mögött.

Már önmagában a nézelődés is szórakozás volt, mert a soproni Pfneisl Lányok asztalán igencsak szokatlan nevű palackok álltak. „Újra együtt", „Tango", „Távoli világ", Impression Rouge" – ha ezek nem a címkén lennének, láttukra bizony senki nem gondolna borra. „Mi nagyon kötődünk a szőlőnkhöz, a borászatunkhoz, és így a borainkhoz is" – árulta el Katrin Maria Pfneisl. Bioborászt vagyunk, ezért minden nap kint vagyunk a szőlőben. Van egy kis noteszunk, abba szoktuk feljegyezni a gondolatainkat munka közben. A családunk eredetileg Magyarországon élt, de Trianon után Ausztriához kerültünk. Ezt a szép Kékfrankost az EU-csatlakozás után neveztük el, mert a két ország újra együtt van!

A Tangó valójában házasítás. Cabernet Sauvignon, Merlot és Shyraz alkotja. A Merlot lágyabb, a nőt jelképezi, a Cabernet a férfi, a Shyraz pedig a szenvedélyt adja hozzá. Birgit, a nővérem – folytatta a történetet Katrin – bejárta a világot. Dolgozott Chilében, Argentínában, Új Zélandon, Ausztráliában, Kaliforniában, Olaszországban, megismerte az ottani szőlőfajtákat. Ötöt haza is hozott, telepítettük, és a „Távoli világ" lett az eredmény. Ez az ő életrajza, palackba zárva. A „Mesés vidék" Kékfrankos 2003-as tétel, 4 év barrique hordóban és 3,5 év palackban érlelés után került a piacra. Édesapánk mindig is szeretett volna Magyarországon is szőlőt. Titokban vett meg egy területet, és amikor a szüleim átjöttek „sétálni", édesanyánknak nagyon tetszett egy táj. Mesés vidék – mondta, és csak ekkor tudta meg, hogy már a miénk! Az innen származó borok is mesések.

A Zwack Open karácsonyi bemutatóján kóstolhatta a közönség először a Gere Pincészet 2013-as Roséját – mondta el a borok között válogatva Gere Andrea. A pincészet zászlós bora változatlanul a Kopár Cuvée 2009. A Villányhoz kötődő, ott legjobban tenyésző fajtákból áll. Legnagyobb részben Cabernet Franc alkotja, 40 százalékban Merlot és 10 %-ban Cabernet Sauvignon is található még benne. Odahaza is készül néhány meglepetés. Elkezdtek az ősi magyar és Kárpát-medencei kékszőlő fajtákkal foglalkozni. Próbaültetvényként több nagyon régi fajtát telepítettek, mint például a Bakator, a Balafánt, Fekete fájú bajor, Kékbajor, Járdovány és a Csóka. Közülük a Járdovány a leginkább ígéretes, tavaly már meg is jelent belőle egy évjárat a piacon. A fajtákat Pécsről, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetből szerzik be.

A Figula Pincészet már nem először vesz részt ilyen bemutatón, de törekednek arra, hogy mindig hozzanak valami újdonságot. Most sem volt ez másként. A 2012-es, dűlőszelektált Olaszrizling igazi kuriózumnak számít. A térképen régen külön szerepelt Balatonfüred, Balatonarács és Csopak. Mára Füred és Csopak „összenőtt" és közötte szinte elolvadt Arács. Pedig a nevét érdemes megtartani, mert különleges termőhely. Egésze más, mint a másik kettő. Itt két különböző talaj összemosódása történt meg, azért egészen más a bor ásványossága is. A pincészet öreg, 80-100 éves tőkékkel dolgozik, ezekről összesen 1200 palack bort kapnak ebből a fajtából. Minden bornál, de itt különösen érvényes minőségteszt, hogy ha az ember a szájába veszi bort, kóstolgatja, a lenyelés után mi, és mennyi ideig marad a szájában. Régen azt mondták a borászemberek: akkor jó a bor, ha „soknyeletű". Ha megkóstoltuk a bort, utána többször nyelegetni kell, mert még sokáig, különböző ízeket érzünk a szánkban. Ennél a bornál az ásványosság és – az Olaszrizlingre jellemző – oly sokszor emlegetett keserűmandulás karakter érvényesül. Az Olaszrizlingen kívül a Pincészet hozott még a bemutatóra egy ugyancsak dűlőszelektált Cabernet Sauvignont, ami ugyanezt a filozófiát erősíti. Ennél a bornál is meg tudják mutatni, mennyire más ez a termőhely.

Az Apátsági Pince asztalánál, mint mindig, most is sokan csoportosultak. Érthető, hiszen a pincészetnek és a somlói boroknak külön-külön is nagy a hírneve. Most a 2011-es és 2012-es évjáratokból hoztak Olaszrizlinget, Furmintot, Juhfarkot és Hárslevelűt. Akik a koncentráltabb, testesebb, több maradék cukorral bíró borokat kedvelik, azok a 11-es borokat választanák inkább. A 2012-es szárazabb, szikárabb évjárat volt, a borai is ennek megfelelően alakultak. A legtöbben talán a 2011-es Furmintot dicsérték. Ez „gyalogtőkés", tehát nem kordonon nevelt, több kézi munkát igénylő szőlőből készült. Ez adja a leginkább „somlói" bort. A pincészetben folyamatosan próbálkoznak új eljárásokkal is. Most éppen Légli Attilától kaptak két, 125 literes agyagkorsót, abban erjesztenek és érlelnek. Ez átmenetet jelent a tartályos és a hordós módszer között. Jelenleg Hárslevelű és Juhfark van bennük, kíváncsian várják az eredményt.

A Zwack Openen mindig van egy olyan hely, ahol a bor mellé harapnivalóval is találkozhat a látogató. Ezúttal az asztalon olvasható táblán ez állt: „Stereo Chef. Magától adódott a kérdés, vajon mitől sztereó ez a konyhafőnök? Három évvel ezelőtt a tulajdonosok egy külföldi útjuk során látták, hogy a francia Riviérán vannak olyan üzletek, melyek a napközben étterem-szerű működést követően szórakozóhellyé alakulnak át. Egy ilyet hoztak létre Óbudán, a Bécsi úton. Az étterem kínálata is rendhagyó és a bárpult italválasztéka is. Az étterem kistermelők kézműves termékeit használja alapanyagként, de az ételeket – a séf fantáziáját működtetve – a legmodernebb konyhatechnológiával készítik. Röviden szólva tehát magyaros fantáziakonyhát visznek, belecsempészve a nemzetközi „divatételeket". Az italok pedig azért különlegesek, mert a személyes kapcsolatoknak köszönhetően az egyes gyáraktól megkapják már a jövő évi vagy esetleg a két év múlva piacra kerülő újdonságaikat. Ezeket keverik, koktélnak vagy long-drink formában kínálják. Hogy teljes legyen a vendég meglepetése, a poharakat mellőzik és az italokat kizárólag dunsztosüvegekben szolgálják fel! A Zwack Open karácsonyi bemutatóján házi padlizsánkrémmel, libamáj terrine-vel, libamájhabbal, valamint szilvapálinkával és szarvasgombával ízesített szilvalekvárral készített szendvicskéket kínáltak. Újdonságuk – mely sehol máshol a világon nem található: a vörösbor szörp. A Nescafé technológiájával kivonják a vörösborból a vizet és az alkoholt. Az így kapott szirupból hatszoros, szódavizes hígítással alkoholmentes borszörpöt készítenek.

www.zwackborok.hu