2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kezdje itthon!

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11030"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Fal-tur.thumbnail.jpg" border="0" width="99" height="100" /></a></span> </strong>Kezdje itthon Európa felfedezését - ajánlja mindenkinek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége. Teszi ezt abból az okból, hogy idén is akcióhét kezdődik a falusi tájak, a falusi vendéglátás népszerűsítése érdekében. </p><p>

 

fal tur.thumbnail Kezdje itthon Európa felfedezését – ajánlja mindenkinek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége. Teszi ezt abból az okból, hogy idén is akcióhét kezdődik a falusi tájak, a falusi vendéglátás népszerűsítése érdekében.

 

fal tur.thumbnail Kezdje itthon Európa felfedezését – ajánlja mindenkinek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége. Teszi ezt abból az okból, hogy idén is akcióhét kezdődik a falusi tájak, a falusi vendéglátás népszerűsítése érdekében.

drrona 81.thumbnailEurópa szerte huszonöt országban ünneplik meg a Falusi Turizmus hetét. A cél mindenhol a hazai falvak turisztikai kínálatára irányítani a figyelmet. Magyarországon a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ, az EuroGites magyarországi tagja) és a Magyar Turizmus Zrt. közösen szervezi az egyhetes programsorozatot – jelentette be dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Az akcióhét eseményei – a nemzeti sajátosságok figyelembevételével – párhuzamosan zajlanak az európai országokban. Az összehangolt eseménysorozat a falusi- és agroturizmus szolgáltatásainak megismeréséhez nyújt lehetőséget az európai vendégek számára, illetve tudatosítani kívánja a falusi turizmus jelentőségét a magán és állami szektorban. Az MT Zrt. a Szövetséggel közösen minden évben megjelentet egy országos, a falusi turisztikai szolgáltatókat bemutató többnyelvű katalógust, amelyet a Tourinform irodákban, valamint bel- és külföldi turisztikai kiállításokon terjeszt. A 2008. évi magyar nyelvű, több száz minősített falusi vendéglátó ajánlatait tartalmazza. Az angol és a német nyelvű pedig nyelvenként több mint száz olyan minősített falusi turisztikai szolgáltató ajánlatát tartalmazza, akik az adott nyelvet beszélik és külföldiek részére is ajánlható színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak.

csizmadia.thumbnail Az elmúlt években az akcióhét ősszel volt – tájékoztatott dr. Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége elnöke. A legutóbbi EuroGites értekezlet döntött úgy, hogy a tavaszi időszak – idén március 29-től április 6-ig – kedvezőbb lesz. A falusi turizmus keretében négyszázezer szálláshelyen összesen négymillió ágyat kínálnak Európában, ebből 7500 helyen, harmincötezer ágy Magyarországon található. A programot nálunk idén különösen érdekesé teszi a Reneszánsz Éve. A régi ízek mai ízléshez való alkalmazásával sokan próbálkoznak. A kampányhoz országszerte közel 10 megye, 60 helyszínnel csatlakozott. Az akcióhétre az egyes megyék saját maguk állították össze a programokat, amelyeken a részvétel több helyen is ingyenes, vagy jelentős kedvezményekkel vehető igénybe. A vendégváró kínálatban többek között terített falusi vendégasztal, „kemencés" programok, portabemutatás, lovaskocsikázás, pincelátogatás, borkóstolás, néprajzi gyűjtemény, bio- és kecskefarm megtekintése, túrák és kulturális programok szerepelnek. Mindezek mellett olcsóbb szállásajánlatokkal, helyi termékek vásárlása esetén (pl.: kecskesajt, palackos borok) árkedvezményekkel csalogatják a házigazdák a Falusi Turizmus Európai Hetében a vidékre látogatókat. A részletes hazai program megtalálható a http://www.fatosz.hu/ oldalon.

hajas.thumbnail Az akcióhét megnyitó rendezvényét Kozárdon tartják, március 29-én, 14 órától – tudtuk meg dr. Hajas Páltól. Európában a falusi turizmus a vidékfejlesztés fontos részét képezi. Nagy szükség van az ilyen jellegű összefogásra és erre már nálunk is néhány jó példa. Kozárdnak összesen száznyolcvan(!) lakosa van és tíz évvel ezelőtt csak a közvetlen szomszédos falvakban hallottak róla. Tavaly tizenötezer turista kereste fel a rendezvényeit és négyezren voltak az étteremében. Egyre többen jönnek külföldről is és az idén két fontos idegenforgalmi tanácskozást is a faluban tartanak. Mindez kemény munka eredménye. Most, a megnyitón lesz reneszánsz-kori divatbemutató, vásári komédia, reneszánsz táncosok, kobzosok, énekesek lépnek fel, este pedig királyi lakoma veszi kezdetét, falusi ízekkel, magyar borokkal, pálinkákkal. A lakoma közben Mátyás király igazmondó juhásza traktálja mendemondákkal az étkezőket.

nagyg.thumbnail Sokan érkeznek egy-egy településre valamilyen járművel, de nem kevés a száma azoknak sem, akik valamilyen jelzett turistautat használnak. Magyarországot tizenhatezer kilométer ilyen út hálózza be – mondta el a Magyar Természetbarát Szövetség főtitkára, Nagy Gábor. A Szövetség szeretné az útvonalak mentén fellelhető vendéglátókat bevonni az együttműködésbe, néhány község például együtt alakíthat ki tanösvényt, állíthat kemencét. Tekintettel a növekvő nemzetközi keresletre, az elmúlt pár évben a falusi turizmus szervezetek Európa-szerte törekednek arra, hogy egységesítsék a szolgáltatókkal szemben támasztott elvárásokat, azaz közös szabványokat hozzanak létre. Ennek a folyamatnak az eredménye az egységes európai vidéki turizmus kínálat kialakulása, amelyben egyaránt megtalálható a kulturális változatosság, a fenntarthatóság követelményeihez való szigorú alkalmazkodás és minőségbiztosítás a vendégek számára.

sztojanovits.thumbnail A Magyar Turizmus Zrt. részvételéről a programban Sztojanovits Kristóf beszélt. A Zrt. lehetőséget ad a falusi turisztikai egyesületek és szolgáltatók részére a bel- és külföldi turisztikai kiállításokon történő személyes, illetve prospektussal történő megjelenésre. A turisztikai szakma képviselőinek szervezett tanulmányutak során az ország falusi turisztikai kínálatát is bemutatják. Az http://www.itthon.hu/ weboldalon és a regionális marketing igazgatóságok honlapjain megjelenési lehetőséget kapnak a falusi szolgáltatók és a nemzeti turisztikai adatbázisba is ingyenesen kerülhetnek be. A Magyar Turizmus Zrt. a falusi turizmus marketing tevékenységében együttműködik a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével. Így az ország Tourinform hálózatán keresztül az érdeklődők információhoz jutnak a falusi turisztikai szolgáltatókról és eseményekről is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.