Két nappal korábban érkezett a Mikulás a budapesti Pozsonyi útra, a Szent István Borszaküzletbe. Valószínűleg azért tette, hogy maradjon még ideje a gyerekeknek szánt ajándékok csomagolására, szállítására. Ide ugyanis nem játékokkal vagy édességgel megrakodva jött. Nem hozott semmi mást, csakis jó borokat!

 

 Két nappal korábban érkezett a Mikulás a budapesti Pozsonyi útra, a Szent István Borszaküzletbe. Valószínűleg azért tette, hogy maradjon még ideje a gyerekeknek szánt ajándékok csomagolására, szállítására. Ide ugyanis nem játékokkal vagy édességgel megrakodva jött. Nem hozott semmi mást, csakis jó borokat!

 A Mikulás tudja, hogyan szerezzen örömet. Ennek is megvan a maga mestersége, hiszen sokkal sikeresebb új ajándékozni, hogy közben az ajándékot készítő is boldog legyen, ne csak, aki kapja. Mit akarunk ezzel mondani? Az Öreghegy Szőlőbirtok Termelői Csoportot az évszázadok óta szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkozó 112 család működteti. (Róluk szóló utolsó híradásunkban még 104 szerepelt, azóta újabbak csatlakoztak hozzájuk!) Ültetvényeik a Hajós -Bajai Borvidéken, a Duna völgyét ölelő, napfényes dombokon találhatók. Az ő képviseletükben érkezett Lapid László és hozott magával néhány palackot a 2008-as, és néhányat már a 2009-es évjáratból is.

Az öreghegyiek termékpalettája elég színes. Szükségük van arra, hogy minél többen megismerjék a boraikat, ezért vettek részt a közelmúltban lezajlott Újbor és Sajtfesztiválon. Az eredmények miatt sem kell szégyenkezniük, újboraikkal több díjat is nyertek. Most a bemutatót egy 2009-es Rizlingszilvánival kezdték, mely könnyed, a fajtára jellemző ízeket és illatokat mutató fehérbor. Az Öreghegy környékén nagyon elterjedt, annak ellenére, hogy a termelésekor jelentkező gondok a Kadarkáéval vannak egy szinten. A különbség pusztán csak annyi, hogy ez korábban érik. A Királyleányka – 2008 sem egy agyonreklámozott fajta, pedig érdemes a figyelemre. Teljesen tiszta, tükrös, színe halvány, illata animális, a friss Juhfarkra emlékeztet. Sokan ezért is bizalmatlanok vele szemben, pedig igen kellemes, jól iható bor. A Cserszegi Fűszeres – 2008 ugyancsak a fajtajelleg tiszta felmutatásával irányítja magára a figyelmet. A termelőnek itt vigyázni kell. A szeptember elején – közepén esedékes szüret időpontját jól el kell találni, mert két – akár csak tíz nap eltéréssel leszedett – szőlő már nem ugyanazt a bort adja!

 A fehér- és vörösborok kóstolása közötti átmenetet egy Pinot Noir Rosé 2009 adta meg. Ennek a fajtának külön érdekessége, hogy mindhárom bor: fehér(!), rosé és vörösbor készítésére is alkalmas. Már az Alföldön is termesztik, de igazi hazája nem ott van.

A Zweigelt – 2009 igazi újbor. Szembetűnően málnás illatú. Ezt még azok is érzik, akik nem szeretik, ha „túl okos" borszakértők mindenféle ízeket és illatokat próbálnak bemagyarázni az ártatlan fogyasztónak. Szóval a málnaillat itt kétségtelenül előjön. A bor könnyed, de még további érlelést igényel. Akkor valószínűleg a jelenlegi meggypiros színe is mélyülni fog.

A következő négy bor érdekes összehasonlításra adott alkalmat. Rendkívül tanulságos volt egymás mellett összekóstolni a 2008-as és 2009-es Kékfrankost, ugyanígy egy 2008-as Cabernet Sauvignont és egy 2009-es Cabernet Franc-t A Kékfrankosok közül a fiatalabb, az újbor ráadásul kizárólag kézi szüretelésű szőlőből készült. A gazdaságban erre a jövőben külön figyelmet fognak fordítani. Ez a bor friss, még piros, enyhén szénsavas, de lágy, zamatos. Az egy évvel öregebb már barnásba játszik, íze határozottabb, aromás. Érezhető rajta, hogy hat hónapot palackban állt. Testesebb, mint a vele egyidős Cabernet Sauvignon, melynek fahéjas illata mellett több más is kiérezhető. Íze viszont ennek hosszabb. Az újbor Cabernet Franc még nem teljesen letisztult, de máris jelzi, hogy nagy bor lehet belőle. Nem túl fűszeres, inkább kicsit visszafogott, bársonyos. Nem tolakodó, lassan nyílik ki, de nagyon sokat nyújt.

A bemutatott borok már kaphatók a XIII. kerületi Pozsonyi út 49-ben, a Szent István Borszaküzletben.

http://www.oreghegyszolobirtok.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük