2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Télen zöldül a magyar Meki

3 perc olvasás
<p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/34973"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mcdonalds-logo.thumbnail.jpg" border="0" width="94" height="100" /></a></span>Szolár panel, vízmentes piszoár és energiatakarékos konyhatechnológia a hálózat első hazai zöld éttermében. 160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.</em><br />

mcdonalds logo.thumbnailSzolár panel, vízmentes piszoár és energiatakarékos konyhatechnológia a hálózat első hazai zöld éttermében. 160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.

mcdonalds logo.thumbnailSzolár panel, vízmentes piszoár és energiatakarékos konyhatechnológia a hálózat első hazai zöld éttermében. 160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.

 

   A szolár panelekkel működtetett reklámvilágítás úttörő energiatakarékos megoldásnak számít. A vízmentes piszoároknak és a víztakarékos csaptelepeknek köszönhetően a zöld étterem napi átlagos vízfogyasztása 70 százalékra csökken.

A „belső" mellett a külső is zöld: a tervezők a természetes hatást keltő anyagok felhasználására törekedtek, ezt tükrözik az épületet uraló zöld és natúr színárnyalatok és Magyarországon újdonságnak számító zöld drive is.

A felújítást követően 2009 novemberében megnyitotta kapuit az ország első zöld McDonald's étterme a fővárosi Üllői úton. A vendéglátásban úttörő energiatakarékos technológia (szolár paneles reklámvilágítás) mellett a frissen átadott étteremben egy helyen megtalálható a legtöbb olyan villamos energia- és víztakarékos megoldás, amelyet a vállalat az ország 100 éttermének valamelyikében már alkalmaz.

Az épület tervezésének egyik fő mozgatórugója a vízfelhasználás csökkentése volt. A napi 1 köbméter víz megtakarítására alkalmas vízmentes piszoárok mellett a víztakarékos csaptelepek alkalmazása révén közel 70 százalékára csökken a „zöld" étterem napi átlagos vízfogyasztása.

A McDonald's épületgépészeti fejlesztésének alapelve a berendezések villamosenergia-fogyasztásának radikális csökkentése. A környezetbarát hűtőközeggel és hőszivattyúval rendelkező legkorszerűbb klímaberendezések 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak ugyanakkora hűtőteljesítményhez, emellett kisebb mértékben terhelik a környezetet.

Az automata grill- valamint az olajsütő berendezés a korábbiaknál húsz százalékkal kevesebb energiával működik. Az étterem vendégterének világítására halogén lámpák helyett LED-eket alkalmaznak. Ezek 90 százalékos energia-megtakarítást eredményeznek.

A kültéri világító reklámokba szintén LED-eket telepítettek, ezek kilencvenöt százalékkal kevesebb áramot igényelnek, mint a hagyományos neon csövek. Az Üllői úti étteremben a gyorsétterem-hálózatnál elsőként alkalmazzák a megújuló energiaforrásnak számító szolár panelekkel működtetett reklámvilágítást.

Az energiatakarékos gépészeti megoldások mellett a McDonald's innovatív, a környezethez jobban illeszkedő épület dizájnnal is meglepte vendégeit. A tervezők a kívül-belül egyaránt a természetes hatást keltő anyagok felhasználására törekedtek, ezt jelenítik meg az épületet uraló barátságos zöld és natúr színárnyalatok.

A „Green Remodeling" irányzat építészeti jegyeit tükrözi a Magyarországon újdonságnak számító, szembetűnő zöld drive is, amely a fa és zöld színű reklámfelületek használatával barátságosabbá és otthonosabbá varázsolja az autós kiszolgálást.

Szintén a természetesség felé való elmozdulást jelzi, hogy ennél az épületnél a McDonald's ikonikus logója – az aranyív – a megszokott piros háttér helyett sötétzöld háttéren jelenik meg.

http://www.mcdonalds.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.