Korábban a MÚOSZ Idegenforgalmi Szakosztályának tagjaként már volt alkalmam megismerkedni Bükfürdő legnagyobb szállodájával. Az akkori kedvező tapasztalatok arra indítottak, hogy újból visszatérjek egy hosszú hétvégére. Ezúttal, mint magánember, családostól.

 

 Korábban a MÚOSZ Idegenforgalmi Szakosztályának tagjaként már volt alkalmam megismerkedni Bükfürdő legnagyobb szállodájával. Az akkori kedvező tapasztalatok arra indítottak, hogy újból visszatérjek egy hosszú hétvégére. Ezúttal, mint magánember, családostól.

A cél az volt, hogy a felnőttek mellett a gyerekek is jól érezzék magukat és erre az ötcsillagos Radisson SAS Birdland Resort & Spa szállodában valóban minden lehetőség rendelkezésre állt. Az egész rendszert úgy építették fel, hogy a vendég állandóan érezze a gondoskodást. Már az első pillanatokban, a bejelentkezés és a kulcsot helyettesítő kártyák átvételekor, hűtött narancslével, pezsgővel kínálják az érkezőt – az életkorának megfelelően. A 208 szoba színvonaláról elegendő annyit mondani, hogy a besorolás követelményeinek tökéletesen eleget tesz, ha lehet, talán még meg is haladja azokat. Minden szobában ingyenes a kávé-, teabár és ugyancsak ingyenes, a szélessávú Internet hozzáférés is. A papucs és fürdőköpeny magától értetődő tartozék, ez utóbbi esetében a köpenyt – kérésre – a gyerekek méretének megfelelőre cserélik. Ami pedig a többit illeti, mielőtt a személyes élményekről szólnánk, nézzünk egy-két számadatot. A szálloda területéhez egymillió(!) négyzetméter őspark, tízezernél is több fa, rajtuk, körülöttük száz különböző madárfaj, hét tó, a fürdőrészben hét medence, összesen hétszáz négyzetméter víztükör tartozik.

A vendégek tájékoztatását saját, kétnyelvű – magyar, német – napilap szolgálja. Érdemes vele közelebbről is megismerkedni. Megtudhatjuk belőle a várható időjárást, köszöntik a névnapjukat aznap ünneplőket és minden nap a szálloda más-más dolgozója – akár egy londiner vagy masszőr is lehet – személyes üdvözletként egy általa kiválasztott bölcsességgel kíván jó reggelt. Például ezzel: „Az igazi jótevő mindig az, aki – legyen az bár sok vagy kevés – mindig hamarább ad, mint mielőtt még kérnének tőle." A sok lehetséges közül – ismertetőként – pont azért választottam ezt az egyet, mert a benne foglaltak nagyon jellemzőek az itt dolgozók gondolkodására. Persze a napilap tartalma nem merül ki ennyiben. Közli a svédasztalos vacsora estére várható kínálatát – erről később még lesz szó – a konyhafőnök ajánlatát a Ristorante Laguna Di Venezia étteremben, az Albatros Dancing bár aznapi „egyet fizet – kettőt kap" koktéljának összetételét és rengeteg más, hasznos tudnivalót.

Kiderül belőle, hogy a szálloda orvosa mikor várja ingyenes vizsgálatra a jelentkezőket, mikor kezdik és hol tartják a különféle tornákat, mikor lesz a golf-bemutató. Ebből az újságból értesültek a vendégek arról is, hogy egy tű nélkül gyógyító, kínai akupunktúrás orvos is tevékenykedik a szállodában.

 Song Danqun valóban nem mindennapi személyiség. Észak Kínából származik, már kisgyermek korában orvos szeretett volna lenni. Ez érthető is, már a nagyapja is híres orvos-természetgyógyász volt. A hagyományos, távol-keleti orvoslás egyik szabálya, hogy az orvos családokban a tudást mindig a nagyapa adja át a legidősebb fiú unokának. A tanítását kilenc éves korában kezdi el. A jelenség hátterében az áll, hogy az apa ekkorra még maga sincs minden titok birtokában, a gyakorlata sem elég, ezért nem apáról fiúra, hanem nagyapáról unokára száll a tudomány.

„Nagyon tetszett, hogy olyan embereken is tudok segíteni, akikről a kórházban is lemondtak" – mesélte találkozásunkkor Song doktor. „Sikeres felvételi után felvettek az Egészségügyi Egyetemre, fizikoterápia és akupunktúra szakra. Nagyon jól tudtam és a mai napig nagyon jól tudom hasznosítani az egyetemen szerzett tudás mellett a nagyapámtól tanultakat. Mivel én voltam a legidősebb fiú unoka, olyan gyógyítási technikákat mutatott meg nekem, amit másnak soha nem tanított volna. Több éves, Kínában töltött kórházi gyakorlat után Magyarországon telepedtem le. Itt megnősültem, magyar állampolgár lettem, és a feleségemmel, Eisenschreiber Magdalénával már több éve nagyon jó eredménnyel gyógyító tevékenységet folytatunk. Pácienseink olyan betegségekkel is felkeresnek minket, melyeket a nyugati orvostudomány mai ismeretei szerint nem tud gyógyítani. Praxisunk alatt több mellrákban, vastagbélrákban szenvedő beteg meggyógyult, gerincsérves műtét nélkül, asztmás, diabéteszes, parkinsonos beteg, aki tolószékben ült, jár – és az állapota stabil. A tinitusos (fülzúgás) betegek, szinte mindegyike gyógyultnak minősül. Epilepsziásoknál a kezelés után nincsenek az EEG-n epileptiform jelek, megszűnnek a rohamok. Izomsorvadásosoknál újból dolgoznak az izmok. Drogosok, alkoholisták, depressziósok az akupunktúrás kezelések mellett pszichoterápiában is részesülnek, így csaknem 100 %-os eredményeket érnek el."

A doktor azt is elárulta; mivel sokan idegenkednek a tűktől, ő inkább egy gyengeáramú, elektromos berendezéssel dolgozik. A megfelelő akupunktúrás pontokra két mágnest helyez fel. A 9 Voltos váltóáram gyenge elektromos impulzust ad és ezekkel létesít kapcsolatot a két pont között. Ráadásul ez a hatás sokkal intezívebb, mint a tűkkel elérhető, ott ugyanis nem derül ki azonnal, hogy a két pont között van-e valódi kapcsolat. Ő viszont érzékeli ezt, és ha a kapcsolat nem jött létre, másik pontot választ. A kezelés fél óráig tart, egyszerre csak egy beteggel foglalkozik. Az első vizsgálat során meg sem kérdezi a beteget, mi a panasza, azt ő maga állapítja meg. Még a rég elfeledett, gyerekkori megbetegedéseket is felismeri és ennek megfelelően állítja össze a kezelési tervet. Általában tíz kezelés már hatásos, kiújulásra eddig még nem volt példa, pedig már igen sokan keresték fel. Járnak hozzá Kanadából, Dubaiból, Amerikából, Svájcból és Norvégiából is. Eredményességére talán a legjobb bizonyíték, hogy Németországban már ötven éve van tűszúrásos akupunktúra, amit a biztosító is fizet. Sok beteg mégis inkább ide jön Magyarországra és a saját költségén veszi igénybe ezt az eljárást.

 A szállodában persze nagyszerűen érzik magukat azok is, akik nem gyógyulni, csak pihenni, kikapcsolódni érkeztek. Az úszó- és termálmedencék, szaunák mellett az urakat egy sor sportolási lehetőség várja, a hölgyek pedig a szépségápolás számos ravasz fogása közül választhatnak. Itt akár még Kleopátra is lehet bármelyikük, ha elmerül egy édes, aromás, egzotikus tejfürdőben. Esetleg kipróbálja utána az Abhyanga masszázst, ahol a különleges indiai olaj az izületi és reumatikus tüneteket enyhíti, a masszázs viszont harmonizálja a teste és a lelket, segíti az elfojtott érzelmek feloldását!

 Ezek után persze nem csoda, ha mindenki farkas éhes lesz. A korábban már említett napilapot a reggeli mellé kapjuk kézhez és miután a kétszázötven(!) különböző fogás közül nagy nehezen már választottunk, a falatozás közben azt is eldönthetjük, a vacsoránál mi lesz majd a leginkább fogunkra való. A svédasztalos vacsora ugyanis naponta más és más nemzet sajátosságaira épül. Nézzünk néhányat! Pénteken olasz volt, benne – sok egyéb mellett – parajos nyelvhaltekercs, Minestrone leves, borjúcsülök milánói módra. Szombaton grillételek kerültek sorra: grillezett lazac, hátszín vagy sertéstarja, hozzá mondjuk rozmaringos burgonya, desszertnek fagylalt vagy rétes. Vasárnap a francia konyha különlegességeit kínálták a szakácsok. Roquefortos csirkegalantin, „Avignoni" édesköményleves, glazírozott báránycomb ratatouille-n és persze francia krémes lehetett az egyik önkényesen összeválogatott ételsor. Hétfőn, a magyaros esten ezzel versenyre kelhetett a fogas aszpikban, a „Nyírségi" gombócleves, egy jó paprikás csirke, utána somlói galuska vagy „Rákóczi" túrós lepény. A desszertek között minden nap van valami cukormentes, a reggelinél pedig valamilyen gabonacsíra segíti az egészség megőrzését.

A reggeli és a vacsora közötti időt nemcsak a szállodában, hanem annak tágabb környékén is kellemesen tölthetjük. A Konferenciaközpontban Operettgála esteket tartanak. Bükfürdőtől mindössze egy kilométerre van a repülőtér, ahonnan sétarepülésre indulhatunk. A természetbarátok a Fertő-Hanság Nemzeti Park jelzett tanösvényein barangolhatnak, gyönyörködve az égerláp erdők gazdag növény- és állatvilágában. A fokozottan védett területeken szakképzett túravezető kalauzolja a látogatókat. Röjtökmuzsajon valódi ritkaság a háromszáz éves – szépen karbantartott – vízimalom, autóval pedig a szállodától mindössze félórányi távolságra van Fertőd, a híres Esterházy kastély, melyet a magyar Versailles néven is emlegetnek.

Hazatérve a kirándulásról a gyerekek még eltölthetnek egy kis időt a játszószobában, ahol ingyen narancslé várja őket, vacsora előtt pedig még bekopog a szobába egy kedves hölgy: „housekeeping" – mondja és megkérdezi, megvetheti-e az ágyunkat az esti lefekvéshez? Közben pedig egy szeletke csokoládét helyez a párnára. Az éjszakai álomhoz halk békabrekegés szolgáltatja az altató nótát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük