A Chanson étterem a Parlament közelében található. Korábban zenés-táncos vacsorázó helynek indult, idén január 1-től ez a kép megváltozott. Bár a franciás elnevezés nem változott, előtérbe kerültek az erdélyi ízek.

A Chanson étterem a Parlament közelében található. Korábban zenés-táncos vacsorázó helynek indult, idén január 1-től ez a kép megváltozott. Bár a franciás elnevezés nem változott, előtérbe kerültek az erdélyi ízek.

Erdélyben született, a Székelyföldön gyerekeskedett, szakmája szakács – cukrász, huszonegy éve él Magyarországon. Hét évvel ezelőtt nyitotta meg Budapesten a Székelykapu éttermet. Kékiné Duka Julianna Hilda életrajzának ezek a leglényegesebb elemei, de a jó ízek kedvelői ennél többet is tudnak róla. A picike étterem rövidesen híressé vált, komoly szakemberek is felfigyeltek rá, belekerült a leginkább ajánlott budapesti éttermek sorába. A Chanson éttermet egy évvel ezelőtt Ajtai Lenke nyitotta meg. Ő is erdélyi származású. Most társultak, hogy ebben a lényegesen nagyobb étteremben szélesebb vendégkörrel ismertethessék meg a különleges erdélyi ételeket. Meggyőződésük, hogy jó alapanyagból, szívvel – lélekkel kell főzni és akkor az sem baj, ha nem a legújabb divatirányzatokat követi a szakács.

Elképzelésük igazolására elég csak egyetlen pillantást vetni egy ordás, padlizsánkrémes hidegtálra, hogy a szemlélő azonnal ellenállhatatlan vágyat érezzen a megkóstolásra. Csak közben arra is választ szeretne kapni: mi az orda? Erdélyben közismert, a juhtej második oltásából készülő sajt. A juhtej nagyon zsíros, ezért a második oltásból származó sajt ízletesebb, kicsit édeskés is, így sósan és édesen is tálalható. Sósan vajkrémmel, kaporral kikeverve, paradicsommal, házi kenyérrel kínálva, igazán nagyon finom. Tessék csak elképzelni azt a vacsorát, ahol az ilyen előételt a Hegyi juhász kedvence követi. Ez egy roston sült csirke, füstölt sajttal, áfonyamártással. A sajt Korondról, az áfonya pedig a Görgényi-havasokból érkezik. Olyan ételeket kínálnak, amik nálunk nem a megszokott mindennapi sorban helyezkednek el. A padlizsánkrémhez helyben sütik faszénen a padlizsánt, a savanyúságot, a káposztát is ők teszik el. Az erdélyi leves, a csorba itt húsgombóccal készül, tejfölösen, picit savanykásan.

A Chanson étterem borásza, Sibishanu Emil is még a Székelykapu étteremben dolgozott. Tisztában van azzal, hogy Erdélyben régen ugyancsak virágzó borkultúra volt, de az elmúlt pár évtizedben kicsit visszaesett. Most viszont újra reneszánszát kezdi élni. Enyed és Csombor környéke például igazán jó borvidék volt, de még ezeknél is híresebb a Ménesi Borvidék. Az 1700-as években Magyarországon, ha azt mondták „Hegyalja", mindenki két területre gondolt, Tokaj-hegyalja és Arad-hegyalja jutott eszükbe. Ha pedig a Kadarka került szóba, a Ménesi Kadarkát értették alatta. Ez a történelmi Magyarország egyik legkiemelkedőbb, vörösboros vidéke volt. A Chanson étterem borai többségükben innen származnak.

Erdélyi származású bor a Királyleányka is. Friss, üde, „ropogós" bor. Balla Géza nyolcvanhektáros pincészete a Zarándi-hegység lábánál terül el. Ő a pincészet tulajdonosa és főborásza is, ami igen szerencsés egybeesés. Különös gonddal ügyel arra, hogy a friss aromák megmaradhassanak a borban. Előételekhez, salátákhoz ez a bor kitűnően társítható. Ménes kiváló fekvése, talajadottsága, a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. Ménes a testes, erős vörösborok hazája. Ezeken a hegyoldalakon terem a híres ménesi Aszú, csakhogy ez vörös! Elsőként 1742-ben, Grassalkovich Antal készített kékszőlőből aszúbort, ma a Balla Pincészetben szamorodni eljárással készül a Kadarisszima, az édes, vörös desszertbor, az igazi csemege. A Chansonban most ez is kapható.

Persze ezt inkább már az étkezés végén ajánlják. Miután már túl van a vendég azon a vegyestálon, melyben a változatos köretekkel kísért, könnyebb én nehezebb pecsenyék kelletik magukat, esetleg egy kis áfonyamártással kísérve. Az étlapról errefelé nem hiányzik a hamisítatlan erdélyi töltött káposzta, a fatányéros, a Miccs vagy más néven Mititei, a tőlünk délebbre eső vidékek különböző módon ízesített vagdalthúsa és a savanyú káposztával készült csángó gulyás sem. Nem szakítottak végleg az étterem korábbi – szórakoztató jellegével, ezért esténként műsort is adnak, neves művészek közreműködésével.

www.chanson-etterem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük