Minden korábbinál több pincészetet keresnek fel az idén a XVII. Magyar Borok Útja Rallye résztvevői. A versenyzők éppen ezért három nehéz nap elé néznek – jelentették be a szervezők az indulás előtti tájékoztatón.

Minden korábbinál több pincészetet keresnek fel az idén a XVII. Magyar Borok Útja Rallye résztvevői. A versenyzők éppen ezért három nehéz nap elé néznek – jelentették be a szervezők az indulás előtti tájékoztatón.

Augusztus 24-én reggel fél nyolckor rajtol a Magyar Borok Útja Rallye mezőnye a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elől – jelentette be Regőci Attila, a verseny főszervezője. A tizenhetedik Rallye során 23 pincészetet látogatnak meg a hosszú hétvége alatt, útba ejtve 3 pálinkafőzdét is. Ennyi célállomás a verseny történetében új csúcsnak számít. Az Egri, Tokaji, Mátrai és Dél-Balatoni borvidéken felkeresik – többek között – az Agárdi Pálinkafőzdét, a Béres Szőlőbirtok és Pincészetet, a Bolyki Szőlőbirtokot, a Demeter Pincészetet, a Fitomark Tokaji Borházat, Gróf Buttler Pincészetét, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokot, a Tokaj Kereskedőház Zrt-t, A Szt. Kristóf Pincészetet, a Zwack Múzeum és Látogatóközpontot és a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft -t. Az egyes állomásokon hazánk finomabbnál finomabb boraival, pálinkáival ismerkedhetnek meg a versenyzők, és a kóstoláson kívül állomásonként ajándékba kapnak 1-1 üveg bort vagy pálinkát.

A verseny nagyon hosszú és nagyon nehéz lesz, erősítette meg a Rallye sportigazgatója, Ferjáncz Attila. Fizikailag és mentálisan is erősen igénybe veszi majd a résztvevőket. Az első napon Tokaj és környékét járják végig, a második napon Eger és környékét látogatják, a harmadikon pedig Dél-Balaton táját keresik fel. Ajánlatos, hogy mindenki ossza be az erejét, mert majdnem ezer kilométert kell majd megtenni. Rohanni ugyan nem érdemes, mert az egyes állomások felkeresésére olyan „normaidőt" adtak meg, amit – némi túlzással – akár biciklivel is teljesíteni lehetne. A pihenőhelyeken pedig szórakoztató feladok várják a versenyzőket, akik ezek megoldásával pótolhatják a pontokat, amiket esetleg az autózás során nem szereztek meg.

Ugyancsak nyugalomra, megfontolt vezetésre intett dr. Komáromi Endre ny. rendőrezredes, a rallye biztonsági főnöke is. A Rendőrség már tizenhét éve folyamatosan segíti a versenyt és teszi ezt azért, mert jó lehetőség a közlekedésbiztonság jelentőségének hangsúlyozására. Lehet jól, tempósan közlekedni a szabályok betartása mellett is. Az elmúlt tizenhét év bebizonyította: ez a verseny alkalmas arra, hogy példát mutasson a többi közlekedőnek. Nem történt egyetlen baleset sem, sőt kirívó kihágásokra sem került sor soha. Mindezek ellenére most is 8 – 10 sebességmérő lesi majd minden nap a verseny útvonalán haladókat és alkoholszondás ellenőrzésekre is sűrűn kell számítani. Pénzbe kerül a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata is. Bár a verseny bevallott célja a jótékonykodás, nem várják el a résztvevőktől, hogy több százezer forintos bírságokkal támogassák az állami költségvetést. Ezt a pénzt inkább a gálaesti borárverésen költsék el!

A Regő Kft. által szervezett három napos boros autós túra ugyanis jótékony célokat is szolgál. A zárónap ünnepélyes díjátadó gáláján tombolasorsolást és borárverést tartanak, melynek összegét az Afrikai – Magyar Egyesületnek ajánlják fel! Az Egyesület árva gyerekeket támogat Bamakóban, Madagaszkáron és Kinsasszában. Sokan kérdezik ilyenkor: nincs elég támogatásra szoruló gyerek Magyarországon? Az Egyesület elnöke, Balogh Sándor álláspontja szerint nem csak a lelkiismeretünk megnyugtatásáról van szó. Be kellene látnunk, hogy bár az egy másik földrész, ahhoz, hogy mi itt jól éljünk, egy kicsit nekik is jobban kell élniük!

A teljes egészében magyar állami tulajdonban lévő nemzeti pincészetnek fontos feladata, hogy támogassa a borkultúrát népszerűsítő eseményeket – hangsúlyozta Illés Tamás, a Tokaj Kereskedőház Zrt. marketing vezetője. A Borút Rallye szervezőivel is már hosszú ideje működnek együtt. Tokaj-Hegyalja borait Magyarország külföldön is nagyon régóta jól ismert nevezetességeiként tartják számon. Kiegészítheti ezt a Kereskedőház Szegi Pincészete, amit nem túlzás földalatti mennyországnak nevezni, nem csupán az ott bemutatott borok okán. Az öt kilométer hosszú, háromszintes pincerendszer Közép-Európában is egyedülálló, megtekintése megér egy – a rallyetól független – külön kirándulást is.

Az indulók rajtszámát sorsolással döntötték el, a verseny háziasszonya, Orosz Barbara segítségével, aki már korábban is volt a Rallye háziasszonya – és mint elmondta – nem véletlenül jutott neki ez a feladat. Amikor ugyanis versenyzőként vett részt a rendezvényen, annyi szabálytalanságot követett el, hogy a végén kénytelenek voltak kizárni őt. Most ez a veszély már nem fenyegeti. Azért elkíséri a versenyzőket, mert a kedvence Eger. A nagypapának ott van borpincéje és a rokoni elfogultságon túlmenően is kedveli az ő borait. A többi pincébe pedig azért érdemes ellátogatni, mert minél több helyre eljutunk a verseny alkalmával, annál több bort szeretünk meg és annál több embert zárhatunk a szívünkbe!

Csakúgy, mint eddig minden évben korábban, most sem csak a fődíjért szállnak kocsiba a versenyzők. Az ünnepélyes díjátadó gálán több kategóriában is győztest hirdetnek. A versenyre való jelentkezés még nem zárult le teljesen, de annyi már bizonyos, hogy elindul 16 női páros, 19 újságíró pár és 8 borász páros is. A versenyzők között lesz B. Tóth László, dr. Bárándy Péter, Győrfi Pál, először indul a rallyen György István, Budapest főpolgármester helyettese, ott lesz Hajas László, Horváth László, Orodán Sándor, Pantl Péter, Radnai Péter, Szabó Dóra és Hódi Anikó szépségkirálynők, Zsidró Tamás, és még sokan mások. Kupát kap a Legjobb Női Páros, a Legjobb Politikus Páros, a Borászok, a Legbiztonságosabban Versenyző Páros, a Csínytevők Párosa, akik a legtöbb – még humorosnak elfogadható – rosszaságot követik el a három nap alatt és az utolsó helyen célba érő Sereghajtók Párosa.

www.regokft.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük