2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Mégis derűsen!

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98455"><img class="image image-preview" src="/files/images/cimer_2.jpg" border="0" width="200" height="290" /></a></span> Bár a működése feltételei egyre romlanak, Budapest XIII. kerületének fejlődése mégsem áll meg. Gondos tervezéssel, megfontolt gazdálkodással, továbbra is lehetőség van a gyarapodásra. Így foglalt állást a képviselő testület, amikor már januárban elfogadta az Önkormányzat 2016. évre szóló költségvetését.

Bár a működése feltételei egyre romlanak, Budapest XIII. kerületének fejlődése mégsem áll meg. Gondos tervezéssel, megfontolt gazdálkodással, továbbra is lehetőség van a gyarapodásra. Így foglalt állást a képviselő testület, amikor már januárban elfogadta az Önkormányzat 2016. évre szóló költségvetését.

Bár a működése feltételei egyre romlanak, Budapest XIII. kerületének fejlődése mégsem áll meg. Gondos tervezéssel, megfontolt gazdálkodással, továbbra is lehetőség van a gyarapodásra. Így foglalt állást a képviselő testület, amikor már januárban elfogadta az Önkormányzat 2016. évre szóló költségvetését.

„Van álmunk, és pénzünk is van hozzá" – vezette be a kerület 2016. évi terveiről szóló tájékoztatót dr. Tóth József polgármester. A költségvetést ugyanis az előző évekhez képest korábban fogadták el, így hamarább indíthatják el a közbeszerzési tárgyalásokat, pályázatokat és hívhatják le a központi forrásokból járó összeget – adta meg az intézkedés okát. Harmincmilliárd forint értékű fejlesztést terveznek és elindítják a nagyobb beruházásokat. Mindezt úgy teszik, hogy közben sem a helyi adókat, sem a lakbéreket nem emelik és új adókat sem vezetnek be! Ugyanakkor változatlanul azt tapasztalják, hogy az állam az önkormányzatokat továbbra is valamilyen kiszolgáló szervezetének tekinti. Szociális segélyezésre például az önkormányzat nem kap pénzt, saját forrásból kell „kigazdálkodni". Ráadásul az önkormányzati vagyon bármikor, indoklás nélkül elvehető – erre törvényt is hoztak. A juttatott források nem elegendőek a feladatok ellátásához. A tavalyi 8-900 milliós elvonás után az idén a „forrásmegosztás" okoz újabb kétszázmilliós veszteséget a kerületnek, miközben pályázati pénzekre nem számíthatnak.

A belső körülmények szerencsére kedvezőbbek. A XIII. kerületnek továbbra is erős a tőkevonzó képessége, a befektetők versenyeznek a lehetőségekért. Svéd, belga, szlovák, magyar tőke érkezik. Ma is hétszáz lakás, a Váci úton pedig százezer négyzetméter kereskedelmi- és irodaterület épül. Mindez növekvő foglalkoztatottsággal is jár. Az elmúlt két évtizedben elkészült, mintegy egymillió négyzetméter, kereskedelmi szolgáltató terület, hetvenezer munkahelyet teremtett a kerületben! Az önkormányzati vagyon közel százmilliárd forintra nőtt. Ez három részből tevődik össze. Van forgalomképtelen rész, ezek az utak, közterületek. Van korlátozottan forgalomképes, mint például a gyermekintézmények, szociális létesítmények. A forgalomképes vagyon az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek, lakások telkek, ez utóbbiak értékét tovább növeli, ha lakás épül rajtuk. A lakosság összetétele is kedvező. A fővárosi kerületek között a XIII. a második, az élve születések száma szerint. A negyedik legnépesebb és a hatodik, a 14 év alattiak számát tekintve. Itt erős, mintegy 70 % a középkorosztály. A tartós munkanélküliek aránya 3,3 %. Mindez erősen befolyásolja az önkormányzati feladatokat, a klímastratégiától a „családbarát" tevékenységig.

A 2016. évi költségvetés az értékőrzés és a megújulás költségvetésének nevezhető. Stabil, hatékony, hitelfelvétel nélküli gazdasági év elé nézünk. Olyan fejlesztések indulnak el, amik túlmutatnak egy naptári év keretein. A tervek között szerepel, hogy minden újszülött babakelengyét kap. Erősítik az orvosi szűrővizsgálatok rendszerét, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ezeken megjelentek egyharmadát valamilyen szakrendelésre tovább kellett utalni! Bővülni fog az óvodahálózat, miközben minden meglévőt felújítanak. Minden új létesítményt a „passzív ház" ismérvei alapján építenek meg. A 2018 tavaszára elkészülő Klapka utcai szolgáltatóház költsége 3 milliárd forint. Az emeletén 33 bérlakás kap helyet, a földszinten pedig különféle üzletek nyílnak. Megkérdezték a környéken lakókat és az ő igényeik szerint – mások mellett – élelmiszerbolt, cukrászda, cipész költözhet oda. Folytatódik a Lehel-csarnok felújítása és rövidesen elkészül a Papp László tér, a világhírű sportoló ott szobrot is kap.

A kerületben 1485 közalkalmazott és köztisztviselő dolgozik. A minimálbér emelése 60 százalékukat érinti, ezért az önkormányzat már egy évtizede kereset-kiegészítést ad. Csak így tudják a minőségi munkát megfizetni és az elvándorlást megakadályozni. Ez utóbbi tíz éve még 30-40 % volt, ma 6-8 %-ra esett vissza. Az egyik legfontosabb elhatározás, hogy dűlőre kívánják vinni még ebben az évben az MR és a CT készülék beszerzését, beállítását. A helyük már kész a Visegrádi utcai orvosi rendelőben, az áruk is rendelkezésre áll, csak az üzemeltetéshez kellene még az állami hozzájárulás. Ha ez utóbbira nem kerül sor, akkor csak a kerületben lakók számára lesz ingyenes, mindenki más „piaci alapon" veheti majd igénybe a vizsgálatot. Ma 3-6 hónapot kell rájuk várni és százezer forintnál többe kerül egy ilyen vizsgálat! Nem feledkeznek meg a biztonság növeléséről sem. Jelenleg 273 térfelügyelő kamera működik a kerületben, ezt 300 fölé fogják emelni és ezzel párhuzamosan a korszerűsítésük is folyik. Nagyobb felbontású, nagyobb területe átfogó, mozgatható kamerákat állítanak be. Így hát továbbra is érvényes a régi jelszó: „Lendületben a XIII. kerület!"

http://www.budapest13.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.