2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kerti benzinkút

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98453"><img class="image image-preview" src="/files/images/Napernyő.preview.jpg" border="0" width="473" height="421" /></a></span>Balek Elek kisnyugdíjas szűkösen élt, viszont szép kertes háza volt a városka zöld negyedében. Egyik reggel a kerti vízcsapra rácsavarta az öntözőcsövet, locsolni akart. Megdöbbenve vette észre, hogy a slagból erősen benzinszagú folyadék áramlott ki nagy nyomással. Gyorsan előszedett egy befőttes üveget, teletöltötte, majd elzárta a csapot.

Balek Elek kisnyugdíjas szűkösen élt, viszont szép kertes háza volt a városka zöld negyedében. Egyik reggel a kerti vízcsapra rácsavarta az öntözőcsövet, locsolni akart. Megdöbbenve vette észre, hogy a slagból erősen benzinszagú folyadék áramlott ki nagy nyomással. Gyorsan előszedett egy befőttes üveget, teletöltötte, majd elzárta a csapot.

Balek Elek kisnyugdíjas szűkösen élt, viszont szép kertes háza volt a városka zöld negyedében. Egyik reggel a kerti vízcsapra rácsavarta az öntözőcsövet, locsolni akart. Megdöbbenve vette észre, hogy a slagból erősen benzinszagú folyadék áramlott ki nagy nyomással. Gyorsan előszedett egy befőttes üveget, teletöltötte, majd elzárta a csapot.

   Elballagott a közeli benzinkúthoz, megkérte a kútkezelőt, nézze már meg a folyadékot. Hát bácsikám, szólt a kutas, ez a legkiválóbb minőségű, 95-oktánszámú, ólommentes benzin. Honnan vette? Nem fontos, mondta Balek Elek, hazament és elkezdett gondolkozni.

   Másnap autóbuszra ült, felkereste az üzemanyag forgalmazó céget, ahol egyenesen a főmérnökhöz irányították. Uram, szeretném eladni önöknek ezt a terméket, korlátlan mennyiségben tudnám szállítani a kertemből. Olcsón. Jól járnánk mindketten, egy liter a kútnál háromszáz forint, de én odaadom kétszázért, na jó, száznyolcvanért.

   Nem úgy van az, csóválta a fejét a főnök, ez a kincs a föld mélyében van, nem egészen a magáé. Nem is a miénk, hanem az államé. Persze eladhatja, de akkor bányajáradékot kell fizetnie. Ezt esetleg kifizetjük maga helyett. De nem ez a fő probléma. Mi nem tudunk sem kétszáz, sem száznyolcvan forintot adni önnek literenként, mert be kell fizetnünk az áfát, a jövedéki adót és a készletezési díjat. Valamicske árrés jár a benzinkutasoknak, ők is a piacról élnek.

   Továbbá. Az ön benzinjét el kell szállítani tartálykocsikban az üzemanyag  kutakhoz. Ez persze pénzbe kerül. Gépkocsivezetőink fizetése után közterheket, járulékokat kell fizetni, megbízható utat kell építeni a kertje és az autóút között. Ez bőven felemésztené a kétszáz forintos literárat.

   Tehát összefoglalom az ügyet. Ön átadja kertjének azt a felét, ahol a csap van. Persze garantált szolgalmi joga lesz az áthaladáshoz. És kap havonta kilencezer forint értékben Erzsébet utalványt. Adómentes! Ígérem, az összeg később emelkedni fog. Megegyeztünk? Még gondolkodom rajta főmérnök uram, szólt Balek és hazaindult.

   Írásom befejezésekor még gondolkodik. De gyanítom, nem árulja el a benzin lelőhelyét senkinek, lecsavarja a kerti csapot. Helyére egy négyzetméteres vastag betonlapot készít, erre helyezi el tavasszal a zöld napernyőt. És várja a szebb időket.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.