2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Megújul az iWiW

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/21157"><img class="image thumbnail" src="/files/images/origo.thumbnail_3.jpg" border="0" width="100" height="52" /></a></span></strong>Nem biztos, hogy mindenki tudja, mit is jelent a név, de az biztos, hogy a felhasználói tábora a négymillióhoz közelít. Fejtsük meg a rejtélyt: iWiW = International Who is Who, tehát Nemzetközi Ki, Kicsoda? Ennél azért ma már többről van szó.</p><p>

 

origo.thumbnail 3Nem biztos, hogy mindenki tudja, mit is jelent a név, de az biztos, hogy a felhasználói tábora a négymillióhoz közelít. Fejtsük meg a rejtélyt: iWiW = International Who is Who, tehát Nemzetközi Ki, Kicsoda? Ennél azért ma már többről van szó.

 

origo.thumbnail 3Nem biztos, hogy mindenki tudja, mit is jelent a név, de az biztos, hogy a felhasználói tábora a négymillióhoz közelít. Fejtsük meg a rejtélyt: iWiW = International Who is Who, tehát Nemzetközi Ki, Kicsoda? Ennél azért ma már többről van szó.

koltaip.thumbnail Megpróbálnak külső erőforrásokat gyűjteni az iWiW köré, egyéves munka eredményeként új, fejlesztő portált nyitnak – jelentette be Koltai Péter üzletág igazgató. Azért van erre szükség, mert az összesen 3,8 millió regisztrált felhasználóból naponta 1,2 millió látogat el az oldalra. Sokféle igény érkezik a szervezőkhöz arra vonatkozóan, mit is szeretnének látni az emberek? Ezért lehetővé teszik bárkinek, hogy ötleteket, fejlesztéseket helyezzen fel. Ennek ugyan technológiai, jogi, üzleti feltételei vannak, de a szabványrendszere a piacon már elérhető. Az OpenSocial egy, a Google által kezdeményezett nyílt szabvány, amely kialakításában és folyamatos fejlesztésében egy olyan konzorcium vesz részt, amelynek tagjai elismert iparági szereplők. Lényege, hogy egységes külső fejlesztési felületet adjon a közösségi hálózatokon alapuló portálokhoz. Előnyei között említhető, hogy a felhasználó önkéntes (ún. opt-in) jelleggel vehet fel külső alkalmazásokat, mely alkalmazások hozzáférhetnek bizonyos adataihoz és a kapcsolati hálózatához. Ebben a hálózatban a felhasználók interakciót kezdeményezhetnek, az alkalmazásban adatokat tárolhatnak, a változásokról (ismerősök mit csinálnak az alkalmazással) értesülhetnek.

Az OpenSocial rendszerre épülő keret már megnyílt. A megnyitása utáni első 24 órában közel 500-an regisztráltak az iWiW Fejlesztői Portálon, és több mint 70 alkalmazás tesztelését kezdték meg az erre kialakított Homokozóban. Noha az alkalmazások zöme egyelőre az iWiW API nyújtotta technológiai lehetőségek alapszintű kipróbálása céljából született, van köztük számos olyan is, amely már valódi, új közösségi funkciók fejlesztésének irányába mutat. A Homokozó nem mást, mint az iWiW működésével egyező izolált tesztkörnyezet a fejlesztőknek. Lényege, hogy minden alkalmazásfejlesztő kap egy 300 felhasználót számláló ismeretségi hálózatot, akikkel szimulálni tudja az alkalmazás működését. A Homokozó annyiban izolált, hogy egyes fejlesztők egymás alkalmazásait nem látják, így védve van az általuk hozott know-how és koncepció.

A rendszer kialakítás több tízmillió forintba került Célja, hogy a tagságot arra ösztönözzék, minél intenzívebben használják az iWiW-et. Rétegigényeket is ki tudnak elégíteni és természetesen üzleti hasznot is várnak az egyedi hirdetések, szponzorációs játékok révén. Külső támadás ellen rengeteg biztonsági megoldást építettek be. Az esetleges rosszindulatú tartalmakat igyekeznek kiszűrni, de azokért valójában a felhelyező felel. A kezdő fejlesztők kaphatnak támogatást is az iWiW-től, ha valahol elakadnának. Készült egy fejlesztői útmutató is, ami minden fontos lépést tartalmaz.

szabom.thumbnail Az iWiW alapítója, Szabó Márton, újságírói kérdésre elmondta: tudnak arról, hogy sokan nehezményezik a „Klubok" tagjaihoz érkező, sürgető, kizárással fenyegető üzeneteket. Ezeket a klub tulajdonosa küldi, az üzemeltetőknek nincs hozzá köze. Egyéb panasszal nem találkoztak, a regisztráltak nagy száma is jelzi, a működéssel sokan elégedettek. Külföldi iparági szereplők is tisztában vannak azzal: ez egy nagyon jelentős tömeget magában foglaló portál. Számítani lehet arra, hogy rövidesen megjelenik benne a külföldi kínálat is.

Végül is ez egy nyitás: Hozd az ötletedet, tedd fel! Ha jó, akkor a felhasználók szeretni fogják és sokan használják. Még decemberben versenyt is hirdetnek – komoly pénzjutalommal – arra ösztönözve a fejlesztőket, hogy február közepéig minél ötletesebb oldalakkal álljanak elő. Előzetes egyeztetésre a dev@iwiw.hu e-mail címen keresztül van lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.