Tizennégy szálloda és kilenc utazási iroda képviselői jöttek el Budapestre, hogy bemutassák kínálatukat magyar idegenforgalmi szakembereknek. Az érdeklődésre jellemző, hogy magyar részről negyvenhárom iroda jelentette be előzetesen: találkozni kíván a vendégekkel.

 

 Tizennégy szálloda és kilenc utazási iroda képviselői jöttek el Budapestre, hogy bemutassák kínálatukat magyar idegenforgalmi szakembereknek. Az érdeklődésre jellemző, hogy magyar részről negyvenhárom iroda jelentette be előzetesen: találkozni kíván a vendégekkel.

 A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója, Marin Skenderović szerint ennek két oka is van. A Horvátországba utazók rangsorában – bár továbbra is népszerű úti cél a magyarok számára – most a korábbiaknál hátrább kerültünk. Az idén eddig összesen tízmillió külföldi utazott hozzájuk és ott 57 millió vendégéjszakát töltött el. Pedig az évnek még nincs vége! Mindenki megtalálhatja a saját pénztárcájának legjobban megfelelő megoldást, mert a szálláshelyeknek csak 10 – 12 százaléka szálloda. Sok hely van a kempingekben és a magánszállásokon is. Mivel csak 23 ötcsillagos szálloda van az országban, cél természetesen a minőség javítása. Ugyanakkor 450 ezer olcsó férőhely van a magánszférában és évente mindig jelentkeznek újak is. További cél az infrastruktúra javítása, az autópálya, a vasút, fejlesztése, új kikötők, parkolóhelyek építése.

A másik oldalról nézve viszont: Magyarország nem eléggé ismert Horvátországban. Jobban be kellene mutatni. Ott például régi divat az érettségi utáni utazás. A magyar történelmi városok erre kiváló célok lehetnének!

 Horvátországban az egyik legnépszerűbb turisztikai ágazat a hajózás. A vitorlásoknak mind több kikötő nyílik és van, amikor egyszerre négy – öt nagy hajó is érkezik Dubrovnikba, tele turistákkal. A Katarina Line flottájából például akár az egész hajó is kibérelhető, de egyéni utasként is felszállhatunk rájuk, hogy részt vegyünk valamelyik szervezett körúton. Ezekkel egymás után hét – nyolc adriai kikötőt is felkereshetünk. A félpanziós ellátás során a kontinentális vagy a bőséges angol reggeli között választhatunk és az egyhetes út alatt – a szokásoknak megfelelően – a kapitánnyal is van egy vacsora. (http://www.katarina-line.com/)

 Utunkon lehet az egyik állomás Makarska, Dalmácia középpontja, ahol a régi idők kulturális és építészeti örökségében gyönyörködhetünk. A parti pálmafák fölött olyan hegyek magasodnak, melyeken síelni is lehet, a városban éttermek borozók egész sorát rejtik a kis utcák. A tenger errefelé olyan tiszta, hogy a világ legtisztább fürdőhelyei közé sorolják. Itt a hagyományos és a modern gasztronómia alkot színes kaleidoszkópot. A környéken történő eligazodásban segítségünkre lehet a Tempet Utazási Iroda (http://www.tempet.hr/), ahol a szálláshelyek széles választékát kínálják.

Dönthetünk úgy is, hogy a várossal szemben fekvő Brač szigetén ütünk tanyát és azt választjuk kirándulásaink középpontjának. Ebben az esetben kézenfekvő megoldásnak kínálkozik az egész évben nyitva tartó Villa Kabo, ez a kis apartmanház, ahol a tulajdonosok magyarul is beszélnek. (http://villakabo.mindenkilapja.hu/)

 Persze megtehetjük azt is, hogy kiválasztunk egy szigetet és egész nyaralásunkat ott töltjük. Erre a célra a sokak által már jól ismert Krk szigetet ajánlja a Tina Utazási Iroda. Szép kivitelű, magyar nyelvű füzetet is kaphatunk tőlük, melyben összefoglalják azt, amit a sziget fontosabb városairól tudni érdemes. Šilo, Dobrinj, Klimno – és a többi – csupa olyan hely, aminek a megismerésére érdemes időt szánni! A jól védett, sekély, melegvizű öblök májustól egészen késő őszig lehetővé teszik a fürdőzést. Az irodának Šilo-ban egész évben nyitva tartó saját panziója is van. (http://www.tzo-dobrinj.hr/)

Kisé távolabb, Rab szigetén, ugyancsak magyar nyelvű tájékoztatóval várja vendégeit a Hotel Istra. A városi strand a szállodától pár percnyi sétára van, de ha valaki szeretné, a hotel előtt álló bárkákkal személyenként 4 euróért áthajózhat a sziget szemközti oldalának homokos strandjaira. Különlegességük a százéves recept szerint készülő citromos, mandulás Rabska torta. (http://www.hotel-istra.hr/)

 Az Adriatiq Islands Group magyar vállalat. Lukács Attila igazgató elmondta: 1956 hotelszoba, 169 apartman, a kikötőikben 653 charterhajó áll rendelkezésükre. A dalmát régión belül, Makarskától Hvar szigetéig mindenhol kínálnak szállásokat. Kempinget is üzemeltetnek és Split alatt már építik Horvátország első Aquaparkját. Sok magyar utazási irodával állnak kapcsolatban. A régió nem csak változatos tájai miatt vonzó. A dalmát nép önmagában is érdekes. Konyhájuk, kultúrájuk sok meglepetést rejt.

 Végül az igazán igényesek számára nézzünk egy ötcsillagos hotelt is. Cavtat-ban a frissen felújított Hotel Croatia érdemes a figyelemre. Mint annyi más jó dolog, az értékek első pillantásra itt is rejtve maradnak. Pedig a szálloda a magánutaktól kezdve a kongresszusok megtartásáig mindenre alkalmas. Wellness részlege az európai és a hagyományos kínai orvoslás lehetőségeit nyújtja. A téli pihenés elengedhetetlen tartozéka a fedett úszómedence, de három éttermének egyike a szabadtéri medence mellett kapott helyet. A történelmi emlékekben gazdag Dubrovnik közelsége a szállodát különösen vonzóvá teszi. (http://www.hoteli-croatia.hr/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük