2008. augusztus 6-án Budapestre érkezett Greg Schneider a New York-i Claims Conference ügyvezető igazgatója, valamint Jurek Georg Heuberger frankfurti igazgató, hogy sajtótájékoztató keretében hivatalos bejelentést tegyen. A Claims Conference egyszeri, 1900 euró összegű kifizetést teljesít azok részére, akik a nácizmus zsidó üldözöttjeként bármennyi ideig 1944 márciusa és 1945 januárja között Budapesten tartózkodtak és megfelelnek bizonyos feltételeknek.

 

 2008. augusztus 6-án Budapestre érkezett Greg Schneider a New York-i Claims Conference ügyvezető igazgatója, valamint Jurek Georg Heuberger frankfurti igazgató, hogy sajtótájékoztató keretében hivatalos bejelentést tegyen. A Claims Conference egyszeri, 1900 euró összegű kifizetést teljesít azok részére, akik a nácizmus zsidó üldözöttjeként bármennyi ideig 1944 márciusa és 1945 januárja között Budapesten tartózkodtak és megfelelnek bizonyos feltételeknek.

 A tájékoztató kezdetén Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója a Claims Conference működéséről szólva elmondta: a szervezet 1951-ben történt megalapítása óta elsődleges feladatának tekinti, hogy kárpótlási kifizetéseket és szociális segítséget nyújtson a nácizmus és a kommunizmus „kettős áldozatainak". A kommunista korszakban a Claims Conference már adott különféle segítséget a vasfüggöny mögötti Holocaust-áldozatoknak és ma is elkötelezett amellett, hogy idős korukban a lehető legtöbb segítséget nyújtsa ezeknek a túlélőknek. Ahogy emelkednek a megélhetési költségek, a nácizmus áldozatainak életkorának előrehaladtával súlyosbodnak megélhetési problémáik. A nácizmus zsidó üldözötteinek segítése érdekében, 1998-ben a Claims Conference létrehozta budapesti irodáját, mely a kárpótlási programokon való kérelmezésben, igazolások beszerzésében és a programokról való tájékoztatásban nyújt segítséget.

Greg Schneider a New York-i Claims Conference ügyvezető igazgatója a kétségtelenül nagy horderejű bejelentést néhány személyes hangvételű mondattal kezdte. „Ebben a városban hatvannégy évvel ezelőtt engem megöltek volna" – mondta. „Talán a helyszínen lelőnek vagy elhurcolnak az otthonomból, hogy állatként éljek egy lágerben, esetleg Lengyelországba, egy gázkamrába kerültem volna. Az is lehet, hogy addig sem jutok el, mert a Dunába lőnek. Szerencsére ma, hatvannégy évvel később ez már nem történhet meg. Összegyűlhetünk, hogy megtiszteljük azokat, akik mindezt túlélték. Sok-sok év tárgyalás után bejelenthetjük: megalakult a Budapest Alap!"

A német kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként, a budapesti Holocaust-túlélők gettósításának és szenvedéseinek elismeréseként a náci korszakot Budapesten átélt zsidó túlélők, akik jelenleg Kelet-Európában élnek és korábban nem kaptak kifizetést más, jelentősebb kárpótlási programok keretében, egyszeri, 1900 euró összegű kifizetést fognak kapni a Claims Conference Budapest Alapjától.

Ám a mai nap nem a pénzről szól! Sokkal inkább arról, hogy elismerjük a szenvedést, elismerjük a felelősséget. Morális kötelességünk, hogy emlékezzünk! Kötelességünk, hogy minden túlélő tudomására hozzuk ezt a lehetőséget, de kötelességünk még az is, hogy terjesszük az üzenetet: soha nem feledjük, mi történt itt hatvannégy évvel ezelőtt és soha nem fogjuk megengedni, hogy újból megtörténjen!

 Jurek Georg Heuberger, a Claims Conference frankfurti igazgatója Budapesten született 1946-ban. Szülei krakkói, lengyel zsidók voltak és 1943-ban menekültek Magyarországra. Budapesten bujkáltak és szemtanúi voltak annak, hogyan lőtték a nyilasok a Dunába a zsidókat, a nőket és a gyerekeket is. Sokáig nem értette, miért nem ismerik el a németek a felelősségüket, azért ami itt történt. Most végre helyesen döntött a német pénzügyminiszter, bár erre jogilag érvényes kötelezettsége ma sem volt. Belátta, hogy 1944-ben Budapesten különleges helyzet alakult ki. Eichmann 1944 márciusában érkezett Budapestre és azonnal bejelentette a deportálásokat. Néhány hónap alatt több, mint négyszázezer magyar zsidót öltek meg Auschwitz – Birkenauban. Az év végére már mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a németek a háborút elvesztették, ennek ellenére tovább öldököltek. Különleges volt a helyzet azért is, mert az egész világ szeme előtt történt az, ami Budapesten lejátszódott. A diplomaták – Wallenberg és sokan mások – mindent megtettek, mégsem bombázta le senki az Auschwitzba vezető vasútvonalakat! A Budapest Alap, ha megkésve is, de igazságot próbál tenni.

 A Claims Conference Tel-Aviv-i igazgatója, Haas Andrea nagyszüleit Mauthausenbe hurcolták, de szerencsére túlélték a lágert. Részben az ő nevükben is jelentette ki a sajtótájékoztatón: mindent meg fog tenni, hogy mindazok, akik arra jogosultak, minél hamarább megkaphassák a járandóságukat. Ezek a kifizetések történelmi elismerését jelentik a budapesti zsidók náci üldöztetés során átélt szörnyű sorsának. Éhezésnek, állandó veszedelmeknek, járványoknak voltak kitéve és nagyon sokuk a magyar rendőrség és a náci bandák gyilkos célpontjává vált. Bár ezek a kifizetések nem kárpótolnak az átélt szenvedésekért és a családtagok elvesztéséért, mégis szimbolikus elismerését jelentik a náci megszállás alatt átélt borzalmaknak.

Dr. Feldmayer Péter, a MAZSIHISZ elnöke arról is szólt: a cél már a kezdetektől az volt, ne legyen különbség a kárpótlásban a magyarországi és a magyar állampolgár zsidók között. Négyszer kellett az Alkotmánybírósághoz elmenni, hogy ez az elv érvényesülhessen. Ugyancsak cél volt, hogy ne legyen különbség zsidó és zsidó között, mert az egyik Nyugat-, a másik pedig Kelet-Európában él. Remélhetőleg ez az 1900 euró csak a kezdeti lépés a budapesti gettó túlélői számára. A Claims Conference-nek tovább kell folytatni a tárgyalásokat a német és a magyar kormánnyal, mert minden államnak felelőssége, hogy kárpótolja az embereket a szörnyűségekért. Sajnáljuk, hogy tíz- és tízezrek már meghaltak a túlélők közül, mire idáig eljutottunk. A számuk 1990-ben még 38 ezer, 1998-ban már csak 21 ezer volt, ma pedig már csak mintegy 14 ezerre tehető! A szenvedéseket nem lehet pénzzel megváltani, de ez a jóvátétel némi reményt ad arra, hogy az emberek elvárhassák: az államuk soha többé ne támadja, hanem védelmezze őket!

 A Munkaszolgálatosok Országos Szövetségének elnöke, Sessler György, az új kárpótlás egyik különleges szabályára hívta fel a figyelmet. Fontos eleme a megállapodásnak, hogy a Budapest Alap magzati jogon is elfogad kérelmet. A kérelmező jogosult lehet, ha édesanyja 1944. március és 1945. január közötti időszakban az üldöztetés alatt terhes volt és zsidó üldözöttként bármennyi ideig Budapesten élt, a kérelmező pedig minden egyéb feltételnek megfelel.

A Budapest Alap csak olyan személyek részére teljesít kifizetést, akik jelenleg Kelet-Európában valamelyik volt kommunista országban vagy a volt Szovjetunió egyik utódállamában élnek. Nem jogosultak kifizetésre a Budapest Alapból azok, akik részesültek vagy jelenleg is részesülnek a Claims Conference Közép- és Kelet-európai Alap kifizetéseiből, az Article 2 kifizetésekből a Német Szövetségi Kárpótlási Törvény (BEG) alapján, az Izraeli Pénzügyminisztériumtól a „Nácizmus Áldozatai" törvény alapján.

A programra a jelentkezési határidő 2009. augusztus 6.

Minden szükséges dokumentumot (minden kérelemre – túlélőkére és örökösökére vonatkozóan) 2009. november 6-ig be kell nyújtani. Ezt követően minden kérelem elévül.

Minden kifizetést 2009. december 31-ig kérelmezni kell. Ezt követően minden kifizetés érvénytelenné válik és minden kérelem elévül.

Örökös – házastárs, amennyiben nincs: gyerek(ek) -jogosult lehet, ha a túlélő megfelel minden felsorolt kritériumnak, és 2008. június 4-én vagy ez után bármeddig élt. Az örökösnek 2009. augusztus 31-ig írásban értesítenie kell a Claims Conference-et kérelmezési szándékáról. Az örökösnek egy „Örökösi Kérelmezési Csomagot" (HAP) kell benyújtania, melyet a Claims Conference-től kérhet, és amelyet legkésőbb 2009. november 6-ig ki kell kitölteni és benyújtani. A feldolgozási folyamat gyorsítása és a mielőbbi kifizetés érdekében, a Claims Conference több, mint 25000 korábbi kérelmet vizsgált át, hogy megtalálja a jogosult túlélőket. A német kormány által megkövetelt, rövid és egyszerű nyilatkozatokat küldtek ki 5790 túlélőnek, akik jogosultak lehetnek erre a kifizetésre Olyan túlélők, akik jogosultnak érzik magukat, de nem kapták meg ezt a levelet, külön kérelmet adhatnak be.

Az eljárás lebonyolításához tájékoztatást és segítséget ad:

Székely Judit, Claims Conference Budapest

Tel.: 374-3078, 889-3330, 889-3331

E-mail: Budapest@claimscon.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük