Bár ki sem mozdultak a Wall Street étteremből, néhány órát mégis Vas megyében töltöttek a Média Pálinkaklub tagjai. Az „utazás" célja és egyben eszköze is a Vasi Hegyhát pálinkák kóstolása volt.

 

 Bár ki sem mozdultak a Wall Street étteremből, néhány órát mégis Vas megyében töltöttek a Média Pálinkaklub tagjai. Az „utazás" célja és egyben eszköze is a Vasi Hegyhát pálinkák kóstolása volt.

Birkás István A Vasi Hegyhát dimbes-dombos vidékén ősidők óta foglalkoznak gyümölcstermesztéssel az emberek. Érthető, ha korán kialakult itt a pálinkafőzés hagyománya is. Birkás István, aki korábban csak növénytermesztéssel foglalkozott, 1990-ben kezdte önálló vállalkozását – eleinte bérfőzőként. Ma már 600 ha gyümölcsöse van, ebből 14 ha saját telepítésű kajszi és vilmoskörte. A kajszibarack Vas megyében nem „divat", majd az idő megmutatja, helyes volt-e a döntés, hogy megpróbálkoztak a termesztésével. Táblatörzskönyvet, gazdálkodási vegyszernaplót vezetnek, a gyümölcstermesztés minőségét ez garantálja. A családi vállalkozás most ott tart, hogy palackozójuk is van és egy olyan kóstoltató, ahol 80-100 vendéget fogadhatnak, egy tál meleg étel is kínálnak a pálinkák mellé, melyeknek minőségét leginkább az jelzi, hogy a Gyulai Pálinkafesztiválon sőt, Szlovéniában is nyertek már díjakat. A környéken horgászásra, vadászatra is van lehetőség, érdemes tehát odalátogatni. Megfelelve a piaci igényeknek, az idén 13 féle pálinkát készítenek, a hagyományokat követve, rézüstben, fatüzeléssel. A nevet úgy választották meg, hogy mindjárt a pálinkák származási helyét is jelezze. A palackokba 48 fokosan töltik, ez erősebb a kereskedelemben kaphatók többségénél, de még nem annyira, hogy az alkohol elnyomja a gyümölcsök nemes aromáját. Tapasztalataik szerint a fogyasztók így kedvelik, ezért a jövőben sem kívánnak rajta változtatni.

 Vasban, Zalában jellemző gyümölcs a körte, általában bőven is terem. A TSz kiöregedett elhanyagolt körtése helyére, egy enyhén lankás, Kelet-Nyugat irányú domboldalon új vilmoskörte ültetvényt telepítettek. A saját körtés nagy előnye, hogy ráérnek 90-95 százalékos érettségi állapotig a fán hagyni a gyümölcsöt, addig csak szaporodik benne az íz és az aroma. A pálinkában mindez pontosan megmutatkozik. Vasi Hegyhát Vilmoskörte Pálinkájuk innen származik, de készítenek körtepálinkát – fajtamegjelölés nélkül – Klapp kedveltjéből is.

A Vasi Hegyhát Fürtösmeggy Pálinka alapanyagát Kőszeg és Sárvár térségéből szerzik be. Illata a hozzáértők számára is szokatlan, íze viszont a körtéhez képest simább, édeskésebb, noha alkoholtartalmuk azonos. A 48 fok nem érezhető benne. Kicsit „női" pálinkának tekinthető. A szilvát, bár Nógrádból vásárolják, Vasi Hegyhát Szilva pálinka néven hozzák forgalomba. A lefőzött pálinkát egy hónapig magon érlelik, ezáltal erősen mandulás, marcipános ízt kap. Ugyancsak Kőszeg környékéről származik a feketeribizke, amiből valóban különleges ital készül. Bátran mondhatjuk, már szimatolni is egy élmény! Az apró szemű gyümölcsöt a kocsányról gondosan le kell választani, de elkerülhetetlen, hogy a bogyó tövénél egy kevés rajta ne maradjon a rövid, zöld szárból. Ezért a pálinkának enyhe – egyébként roppant kellemes – zöldpaprika íze marad. Határozottan különbözik a piros ribizliből készülttől, erősebb, dúsabb az aromája is.

A kísérletnek szánt kajszibarackról is szinte hihetetlen, hogy 48 fokos, annyira selymes és egyöntetű. A termőhelyet figyelembe véve meglepően ízgazdag. Sokan mondják, hogy a hagyományos, kétlépcsős kisüsti rendszerrel nem lehet teljesen sima pálinkát készíteni, mert nagyon nehéz elválasztani a párlatrészeket. A Birkás család által Oszkóban működtetett Norma Kft., erre határozottan rácáfol. Joggal nevezhető felfedezetlen gyöngyszemnek a hazai pálinkapiacon. Nem kell különösebb tehetség annak megjóslásához, hogy nem maradnak sokáig felfedezetlenek. Tervezik, hogy Karácsonyra fekete szeder, törköly, meggy, cigánymeggy és bodzapálinkával is megjelennek. Ismertségük növekedése ezek után valószínűleg nem várat sokáig magára.

Amennyiben így lesz, a Pálinkaklub (http://embu.boraszat.hu/) hírt fog adni róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük