Különleges szobrászművészre emlékezünk. A Párizsban 87 éves korában nemrég elhunyt Pán Márta tevékenysége külföldön jobban ismert, mint Magyarországon. Ezen az állapoton kíván javítani a Szépművészeti Múzeumban most megnyílt kiállítás.

 

 Különleges szobrászművészre emlékezünk. A Párizsban 87 éves korában nemrég elhunyt Pán Márta tevékenysége külföldön jobban ismert, mint Magyarországon. Ezen az állapoton kíván javítani a Szépművészeti Múzeumban most megnyílt kiállítás.

 A megnyitón jelen volt René Roudaut, Franciaország nagykövete, aki szerint a művész élete hűen tükrözte a Magyarország és Franciaország közötti kapcsolatokat. Pán Márta Budapesten tanult, 1947-ben költözött Párizsba, öt évvel később kapta meg a francia állampolgárságot. Jelentős művészekkel nyílt alkalma találkozni, megismerkedett Léger-vel, Brancusival, majd Le Corbusier-vel – az ő stúdiójában dolgozott is egy ideig. Férjével, André Wogenscky építésszel is ekkor találkozott. A geometrikus formák és az absztrakció iránti tehetségét már az 1952-ben kiállított „Csukló" című sorozat is bizonyította. A híres Teck című szobor 1956-ban készült, szuggesztivitása, tisztasága Maurice Béjar-t balett megalkotására késztette. Egy évvel később újabb balettművet ihletett egy új szobra, ami már mozgó elemet is tartalmaz.

 Pán Márta sohasem vált egyetlen geometriai forma rabjává. Mindig valami újat keresett. Karrierjének fontos elemét képezik az úszó szobrok, a vízfelületen mozgó alakzatok. Különféle anyagokkal – kővel, fával, plexivel – is próbálkozott. Annak ellenére, hogy szobrai első ránézésre rendkívül letisztultnak tűnnek, magukon hordozzák az ő személyes védjegyét, hangulatát. Üzenetet közvetítenek. Ez a magyarázata annak, hogy a huszadik század kiemelkedő művészegyénisége lehetett az egész világon. Szobrai, köztéri munkái Európa és Amerika számos nagyvárosában láthatók, az elmúlt három évtizedben mintegy harminc köztéri szobrát állították fel Japánban. A japán császár 2001-ben Praemium Imperiale-lal jutalmazta a művésznőt eddigi munkásságáért.

 Szoros kapcsolatban állt az építészettel is. A II. Világháborúban szinte teljesen elpusztított Brest városában egy egész utca őrzi a keze nyomát. A Duna című szobrát 1991-ben a budapesti Francia Intézetnek ajándékozta. A mostani kiállítás létrehozatalában sokan vállaltak szerepet – a szobrok szállítását például a Soros Alapítvány intézte – köszönet illeti mindannyiukat. Ebben a városban, ahol az élete kezdődött, tehetsége kibontakozott, idáig nem ismerhettük meg Pán Márta életművét. Tavaly az év elején még ő maga is nagy energiával készült a nyárra tervezett kiállítására. Egyszer már régebben visszautasított ajándék szobráért érzett csalódást enyhítette volna a rendezvény. Az utolsó pillanatban ezt is lemondták, így már nem érhette meg művei bemutatását.

 A Műcsarnokban 1991-ben megrendezett retrospektív kiállítás óta ez a legelső alkalom, hogy Pán Márta szobrait idehaza láthatjuk – hívta fel a figyelmet Geskó Judit, a kiállítás kurátora. Az ötlet már 2006-ban megfogant, de sajnos csak mára lett belőle valóság. Budapesti látogatása során Pán Márta alaposan végignézte a számításba jöhető tereket. Azt kívánta, hogy a Szépművészeti Múzeum stratégiai pontjaira helyezzék el a franciaországi házának kertjében álló szobrokat. A nagy acélszobrok lehetőséget adnak a belső terek átalakítására, a tér és a plasztika egymásra hatásának érzékeltetésére. A kamara-kiállítás viszont korai alkotói szakaszára tekint vissza. Itt három korai grafikáját és három, hatvanas évekbeli fa modelljét láthatja a közönség. Ezek egészítik ki a nagyméretű acélszobrok sorát. Ez az első főhajtás Pán Márta előtt. A másodikra majd akkor kerül sor, amikor a Városligeti-tavon képzőművészeti tárlat nyílik.

 Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese úgy látja: szimbolikus jelentősége van annak, hogy az alkotó halála után az első tárlata éppen Budapesten jöhetett létre. Pán Márta szobrainak egy része műemlékké nyilvánított házában, annak kertjében sorakozik Franciaországban. Sok év méltánytalan mellőzése után Budapest végre befogadja ezeket, ráadásul mindjárt a leglátogatottabb múzeumában. Azokban a termekben, ahol fiatalon oly sok időt töltött el. Az utóbbi harminc évben született alkotásokat bemutató kiállítás 2009. július 7-től szeptember 20-ig lesz látható.

http://www.szepmuveszeti.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük