Közösen, együtt, többet érünk. Az „új ízek harmóniája" mellett akár ez is jelmondata lehetne a X. Újbor és Sajtfesztiválnak. November 30-án és december 1-én, száz bortermelő és 20 sajtkészítő mutatkozik be Budapesten a Vajdahunyad várban.

Közösen, együtt, többet érünk. Az „új ízek harmóniája" mellett akár ez is jelmondata lehetne a X. Újbor és Sajtfesztiválnak. November 30-án és december 1-én, száz bortermelő és 20 sajtkészítő mutatkozik be Budapesten a Vajdahunyad várban.

Tíz évvel ezelőtt csak egy dologban voltak biztosak a legelső fesztivál szervezői, abban, hogy nincs lehetetlen. Meg lehet rendezni egy ilyen fesztivált. Igazuk lett. Ennek a fesztiválnak küldetése van, mondta el főszervezője Ferenc Vilmos. Nagyon sok az olyan kistermelő, akik más fesztiválokon a költségek miatt nem tudnak részt venni. Itt a két napra mindössze tízezer forint a részvételi díj és ezt már többen is megengedhetik maguknak. Számukra igen fontos a jelenlét, mert a külföldi nagyáruházak jelentősen megváltoztatták a fogyasztási szokásainkat. A kistermelők árui egyre nehezebben jutnak el a vásárlóhoz. Ez a fesztivál abban segít, hogy minél többen megismertethessék magukat a közönséggel, a látogató pedig olyan árukat kóstolhasson, amivel egyébként talán nem is találkozna. Fontos sajátossága még a fesztiválnak, hogy a belépőjegyek árát a tíz év alatt nem emelték és a 2000 forintért megvásárolt jegy a Mezőgazdasági Múzeum kiállításainak megtekintésére is érvényes!

Tavaly csak 275, az idén már 300 mintát neveztek be a termelők a borversenyre, sajtkészítők pedig Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek majd. Közülük választják ki a „Magyarország 2013. évi legjobb újbora" és a „Magyarország sajttermelője – 2013" díjak nyerteseit. A Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány az idén ünnepli huszadik születésnapját. A szervezők számukra 10 %-ot ajánlottak fel a borverseny nevezési díjaiból és adományokat is fognak gyűjteni. Közvetett hatása a fesztiválnak, hogy az elmúlt évekhez képest lényegesen több újbort hoznak forgalomba. Minőségük pedig nem rosszabb, mint hasonló külföldi társaiké.

A fesztivál fő támogatója a Samsung, maga is részt vesz a rendezvényen. Stiller Tamás főszakács olyan konyhában dolgozik majd a helyszínen, az első emeleten, amit kizárólag Samsung gépekkel rendeznek be. Az Agria Kézműves Sajtműhellyel együttműködve feleleveníteni próbálnak egy régi magyar sajtkészítményt, az ordát. Sokan nem ismerik, pedig igen hasznos és fontos tagja lehetne a hazai sajtpiacnak. Tejsavóból állítják elő – ezt sok helyen sajnos a disznóknak adják, noha értékes tápanyagokat tartalmaz. Egy sós változatával fognak megjelenni, ami jól illeszkedik a borokhoz. A sajt és a bor együttes kóstolása, kölcsönösen felfokozza az élményt, ilyenkor új ízek jelentkeznek.

Egészen szokatlan, új terméket mutat be a fesztiválon a Biatorbágyon dolgozó Royal Pékség. Látványnak sem utolsó az olívabogyóval töltött kenyerük. Mediterrán jellegű tésztában negyvenszázaléknyi egész olívabogyót kevernek. Bátran mondhatjuk róla, szenzációsan harmonikus íz jön létre ebből az együttesből. Így önmagában is kitűnően fogyasztható, rá sem kell tenni semmit! A cég munkatársai Olaszországban láttak hasonlót, onnan vették a mintát, ennek hatására alkották meg saját receptjüket, melyhez Spanyolországból származó olívát használnak fel.

Jelen lesz a fesztiválon Villányból a Linbrunn Pincészet. A családon belüli tisztelet szép példáját adják, mert a névadó a nagymama, Linbrunn Paula, szinte fáradhatatlan volt. A jó szívű, energikus hölgy még nagyon idős korában is a szőlőben dolgozott. Unokái most igyekeznek olyan borokat előállítani, amik az ő tetszését is elnyernék. Kékfrankosuk, Portugieserük valóban figyelemre érdemes. Hozzájuk képest már jóval ismertebb név az egri Korona Borászat. A borversenyre három újbort neveztek be, különösen a Chardonnay és az Olaszrizling számíthat elismerésre. A pincészet különlegessége egy olyan sorozat, amit az egri hősökről neveztek el, várhatóan ez rövidesen a közönség kedvence lesz.

A Balaton-felvidék egyik legérdekesebb – és mostanában egyre eredményesebb – pincészete a Dobosi családé. Biotermesztéssel foglalkoznak, mely az utóbbi időkben mindinkább a figyelem előterébe kerül. A Szentantalfán húsz hektáron gazdálkodó pincészet borainak minőségére jellemző, hogy újboraik már a nyár közepére elfogynak. A „Borvidék Legeredményesebb Pincészete" cím mellett országos és nemzetközi borversenyek aranyérmeinek tulajdonosai. A versenyre Kékfrankos rosé, és Sauvignon Blanc borokkal neveztek be. A fesztivál borversenyének két fontos sajátossága van. Mivel csak újborok nevezhetők, a verseny kiegyensúlyozott, nincs évjáratbeli különbség. A másik pedig, hogy kizárólag fiatal borászok bírálnak. A rendezők ezzel is segíteni kívánják a fiatal borászok elfogadottságát.

www.ujboressajtfesztival.hu