2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Olvassam vagy nézzem?

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/7752"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rajz-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> </strong>A klasszikus kabarétréfa híres kérdésének: „olvassak vagy lőjek?" helyébe akár ezt a másikat is tehetnénk. A válasz itt viszont sokkal egyszerűbb. Mindkettőt!</p>

 

rajz 1.thumbnail A klasszikus kabarétréfa híres kérdésének: „olvassak vagy lőjek?" helyébe akár ezt a másikat is tehetnénk. A válasz itt viszont sokkal egyszerűbb. Mindkettőt!

 

rajz 1.thumbnail A klasszikus kabarétréfa híres kérdésének: „olvassak vagy lőjek?" helyébe akár ezt a másikat is tehetnénk. A válasz itt viszont sokkal egyszerűbb. Mindkettőt!

bayera.thumbnail A Magyar Képregény-kiadók Szövetsége harmadik alkalommal rendezi meg hagyományos év végi képregény kiállítását és vásárát, a Hungarocomixot. Az idei eseménynek új helyszín ad otthont: december 2-án az Aranytíz Művelődési Központ (Budapest, 1051 Arany János u. 10.) I. emeletén várják a szervezők az érdeklődőket. Többek között erről is beszélt Bayer Antal, a szövetség elnöke a kiállítás programjának ismertetésekor. A szövetség 19 tagjából 17 vesz részt a vásáron és lesznek vendégek is. Néhány kisebb kiadó nem tagja a szövetségnek, de tevékenységükkel gazdagítják a képregény választékot. Belépti díj 100 forint, ami egyben a tombolajegy ára is. A program változatos. Lesz Képregény-iskola egész nap a Magyar Képregény Akadémia standjánál. A magyar alkotók folyamatosan dedikálnak kiadóik standjainál. Az anime vetítések 12.30-tól kezdődnek, mellettük láthatók lesznek még magyar képregény-rajzolók animációi és klipjei. Közben 14.30-tól beszélgetés Nemere Istvánnal az Acélcápa című képregény újrakiadásáról. A tombolahúzásokra 11, 13, 15 és 17 órakor kerül majd sor.

halmos ádám, -- nyitott könyv műhely Az európai újdonságok közül elsőként említjük Marjani Satrapi Párizsban élő iráni művésznő önéletrajzi képregényének, a Persepolisnak az első kötetét – mondta el Halmos Ádám, a Nyitott Könyv Műhely képviselője. Egyszerű szöveggel, minimalista grafikával mutatja be az iráni forradalom utáni időszakot és előbb egy napilap közölte folytatásokban. Könyv alakban csak később adták ki. Nagy siker lett, ma már húsznál több országban ismerik. A képregény alapján készült, cannes-i díjazott animációs film magyarországi premierje a Hungarocomixszal párhuzamosan rendezett Anilogue-on lesz november 29-én. Franciaország az idén ezt a filmet jelölte Oscar-ra! Folytatódnak Lucky Luké kalandjai, míg a fantasy-rajongóknak egy szép Jean-Claude Gal album jut.

németh valdimir A 18 részes japán sorozat, a Vámpírvadászok egységes változata Magyarországon a világpremierrel egy időben jelenik meg. Írója a leghíresebb japán horrorszerző – Tudtuk meg Németh Valdimirtól. Az amerikai képregények közül a legtöbb a szuperhősös kategóriába tartozik (Batman, Bosszú Angyalai, Pókember) Az X-Men nálunk is nagyon népszerű sorozat, már kapható az újságárusoknál. Teljesen „felnőttes", sok akcióval és XXX-témákkal. Érdemes még kiemelni Frank Miller kultikus Sin City sorozatának harmadik részét is.

simoni.thumbnail A Pesti Kiadó újdonságait Simon István mutatta be. Franciaországban már megjelent a Tortillas sorozat hetvenötödik része. Hétszázezer példányban adták ki és azóta már sok európai nyelvre lefordították. Nálunk most a hetedik kerül a közönség elé, de a kiadónál tervezik a teljes sorozat megjelentetését.

tóth h józsef A Vadvirágok Könyvműhely humoros kiadványait Tóth H József ismertette. A japán mangák és koreai manhwák kedvelői a már ismert Árny bíró, Bania és Naruto sorozatok mellett két új szériával ismerkedhetnek meg, az inkább lányoknak szóló Borsmentával és a Kázmér és Huba gyűjteményes kiadás második kötetével. Ez utóbbiból már tíz jelent meg Amerikában, míg a dél-koreai Borsmenta külföldön a 4. idehaza az első köteténél tart. A második jövő tavaszra várható.

korcsmáros gábor A Rejtő-regények rajzolója, Korcsmáros Pál örökségét Korcsmáros Gábor viszi tovább a családban. A televízióból ismert, 3 éves Unicum reklámkampány eredményeként, igen szép kiállítású albummal jelenik meg a Képes Kiadó. A százötven oldalon száznál több rajz, fotó, vázlat a rajzfilmekből sorakozik majd. Ők adnak ki egy Batman kötetet is, melyben a főhőst a rendőrség bűnözőnek nézi, ezért kétfrontos harcot kénytelen folytatni. A választékot a Papírmozi képregény antológia 3. kötete teljesíti ki, benne amerikai, európai és japán képregényekkel, köztük Moebius, Frank Miller, Paul Chadwick, Richárd Corben, Marcel Ruijters, Alexandar Zograf, Guy Davis, Das Pastoras és a magyar származású Marcel Gotlib és Miriam Katin munkáival.

rajz 2.thumbnail A Rejtő – Korcsmáros képregények ma már tízezres példányban fogynak és ezen felbátorodva ismét új kiadvánnyal jelentkezik a Magyar Képregény Akadémia alkotógárdája. Saját lapjuknak, a Pinkhellnek a negyedik száma egyben a kiállítás anyagát is adja. Nyomtatásban is olvasható lesz mostantól az egyik legnépszerűbb web-comic, a Napirajz. A csak rendezvényeken kapható Panel különszáma és a Nero Blanco Comix az idei – számos pályázatra készült – képregényekből mutat be ízelítőt.

turoczj.thumbnail December 1-én nyit az Eduárd képregény-bolt galériájában a Fotostyle Fotósképző növendékeinek a kiállítása. A tárlat a bolt nyitva tartási idejében tekinthető meg. A stúdió tavaly óta foglalkozik amatőr fotósok képzésével. A három hónapos tanfolyam 120 órája alatt az alapoktól kezdve vezetik be a növendékeket a fotózás rejtelmeibe. Élményképek, emlékképek készítésétől egészen a mesterszintig próbálnak eljutni. Az itt végzettek számára mesterkurzusokat is indítanak majd, terveik szerint évente két alkalommal. A kezdő tanfolyamot három városban, Budapesten, Tatabányán és Székesfehérváron tartják. A részvételnek egyetlen technikai feltétele van, olyan gép szükséges, amin az expozíciós időt és a rekesznyílást kézzel is lehet állítani.

rajz 3.thumbnail Az MKA képregény kiállítás a december 1. és 13. között tekinthető meg. Az ott látott valamennyi kiadvány megvásárolható az Eduárd képregény-boltban, a Magyar Állami Operaház mellett, a Dalszínház utca 8-ban.

http://www.eduard.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.