Hungexpo - az épitkezés miatti káosz 2008. február 29 Ami az Utazás kiállítás első napján még jelentéktelennek látszott, a második napon már komoly bosszúságot okozott. A kőbányai vásárváros területén nagyszabású építkezés zajlik és ennek következményeként a mindenki által ismert főbejáratot lezárták. Mellékajtókon be lehet jutni, de az épületek megközelítése csak nagy kerülővel lehetséges. Az erről szóló tájékoztatás viszont hiányzik.

 

Hungexpo - az épitkezés miatti káosz 2008. február 29 Ami az Utazás kiállítás első napján még jelentéktelennek látszott, a második napon már komoly bosszúságot okozott. A kőbányai vásárváros területén nagyszabású építkezés zajlik és ennek következményeként a mindenki által ismert főbejáratot lezárták. Mellékajtókon be lehet jutni, de az épületek megközelítése csak nagy kerülővel lehetséges. Az erről szóló tájékoztatás viszont hiányzik.

Tarpai pálinkák Kárpótlásul viszont a nap a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend és a Tarpa Manufaktúra Kft. film- és pálinka bemutatójával kezdődött. A Lovagrend elnöke, Várady György, egyben a Manufaktúra igazgatója is, aki elmondta: a társaság nyolc éve dolgozik Tarpán. Magyar alapanyagból európai exportra alkalmas árucikket kívántak gyártani. Jelenleg harmincféle termékük van, többségüket Németországba, Svájcba, Svédországba szállítják. Régen a pálinkakészítőnek két hordója és néhány polca volt. Az egyik hordóban tartotta a tiszta szeszt, a másikban a vizet, a polcon pedig a mesterséges aromákat. Az italokat egyszerűen csak kikeverte. A pálinka-rendelet ennek véget vetett.

 Tarpa polgármestere, dr. Kelemen Béla szerint a 2005 szeptemberében alakult lovagrend feladata, hogy megőrizze és hirdesse a pálinka értékét, hírnevét idehaza és a határokon túl is. Felvállalja, hogy erősítse a „pálinka mítoszt", hiszen az ital minősége bármelyik külföldivel felveszi a versenyt. A pálinkafőzésnek nagy jelentősége van a vidéki ember életében, a gazdaság fejlesztését lehet rá építeni. Munkát, életlehetőséget, kenyeret ad, ha pedig elkészült, a barátságokat erősíti. Szatmári szilvapálinkát ma már csak 24 faluban lehet előállítani. A „szatmári" név idehaza jól cseng, de külföldön még szinte ismeretlen. Most az a feladat, hogy a név megbecsült márkajelzés is legyen. A kiállításon bemutatott, 25 perces film, amit a készítői ajándékba is adnak, bárhol, jogdíj-kötelezettség nélkül lejátszható. A szilvatermelés kezdeteitől, az ital születésének titkán át, a desztilláció technikájáig, mindenről van benne szó. A szilvapálinkát először 1772-ben említik írásban, a pálinka szó szlovák eredetű, jelentése az égetéssel kapcsolatos. Egy mázsa szilvából 9 – 10 liter szilvórium lesz, ami iránt valóban nagy a kereslet. Széleskörűen felhasználható. A vérnyomás csökkentésére is alkalmas, ha 25 deka, mozsárban teljesen összetört fokhagymát 3 deci pálinkával öntünk fel, majd néhány napi állás után fogyasztjuk.

 Az 1999-ben alakult cég eddig minden évben jelen volt az Utazás kiállításon. Elsősorban saját szervezésű, tunéziai útjaikat kínálják. Tulajdonosuk az El Mouradi szállodalánc, ennél fogva érthető, ha annak szállodáiba helyezik el utasaikat, akik ezzel – az eddigi tapasztalatok szerint – tökéletesen meg is vannak elégedve. Követve a fokozódó igényeket, a szállodák jelentős hányada már all inclusive ellátást nyújt, sőt! A Port El Kantaoui központjában, fehérhomokos tengerparton fekvő Palm Marina szállodában már „ultra all inclusive" megjelölésű az ellátás. Ez azt jelenti, hogy szezontól függően, bizonyos sporteszközök, edzőterem használata is ingyenes. A magyar utasok egyik legkedveltebb szállodája Hammamet déli részén az El Menzah. Itt a gyerekek számára szervezett helyi programokat is magyar nyelven vezetik. Akik Tunézia történelmét, kultúráját is szeretnék megismerni, az egynapos Tunisz – Karthago – Sidi Bou Said kiránduláson vesznek részt, a bátrabbak pedig kétnapos Szahara safarira is elmehetnek.

 A spanyol kiállítók ajánlatának középpontjában ezúttal nem a tengerparti nyaralás vagy a műemlékekben gazdag városok felkeresése állt. Június 14-től szeptember 14-ig tart nyitva a Zaragoza Expo, ahol száznál is több ország kultúrájával, és gasztronómiájával ismerkedhet majd meg a látogató. Az idén ez lesz a világon a legnagyobb fesztivál. Annyi máris bizonyos, hogy építészeti szempontból egészen különlegesnek ígérkezik. Lesznek olyan pavilonok, amik mérföldkőnek számítanak majd az építészet történetében. Az Expo fő témája a víz, annak legkülönbözőbb megnyilvánulása, a vízgazdálkodás, a vízi életvilág megismertetése, megóvása lesz. A kilencvenhárom nap alatt háromszáz különféle művészeti együttes, előadóművész 3400-nál is több fellépésére is sor kerül. Aki pedig egyszer már felkereste az Ebro folyó által két részre osztott várost, biztosan talál majd alkalmat, hogy megismerkedjen az évszázados műemlékekkel, a csodás parkokkal és a helyi konyha máshol nem kóstolható remekeivel.

Budavár ToursA Budavár Tours különlegessége, hogy csak egyedül nekik van szervezett charterjáratuk Marokkóba. Ennek híre ment és már Erdélyből is egyre többen veszik igénybe. Árukínálatuk legerősebb része Marokkó mellett Málta, de szerveznek utakat Ciprusra, Madeirára és Szicíliába is. Az idei újdonságuk Korfu. Marokkóban a körutak a legkedveltebbek. Az egy és kéthetes út során az ország legszebb helyeit kereshetik fel a vendégek. Más földrész, más kultúra, szokások, rengeteg történelmi emlék színesíti a kirándulást. Marokkó az ellentétek országa, a Kelet legnyugatibb jellegű állama. Itt jó megférnek egymás mellett az utcán a csadorba és a legdivatosabb európai ruhába öltözött hölgyek. A királyi városok valódi különlegességek és évek óta igen népszerű úti célok. Marokkó nem az a hely, ahová csak azért érdemes elmenni, hogy a szállodai szolgáltatásokat élvezzük. Nagyon sok programot szerveznek a szállodákon kívülre, az oázisokba, a történelmi városokba, óceáni halászatra, cápalesre. Az iroda előfoglalási kedvezményt április 15-ig ad a jelentkezőknek.

Horvátország továbbra is várja a magyarokat – emelte ki Marin Skenderović, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója. Az, hogy egyre több ötcsillagos szálloda épül, még nem jelenti, hogy többé nem lehet olcsó szállást kapni. Az autópálya a magyar határtól már Makarska felé is elkészült, Budapestről öt óra alatt már a tengerparton lehet lenni. Egyre több vitorlás hajó van a vízen és a szárazföldi, vadvízi túrák is igen népszerűek. Folyamatosan újítják fel a régebbi szállodákat, miközben a falusi turizmus helyszínei is mind több vendéget fogadnak. Horvátország nem csak a tengerpart! Érdemes bemenni bármelyik faluba, városkába, mert szinte egész éven keresztül van valamilyen látványosság, A legérdekesebb talán Varasdinban a barokk esték vagy Csáktornyán a Zrínyi-nyár. Újabban szokás, hogy sokan inkábba a hegyek alján bérelnek szállást, ahonnan 10 – 20 km autózással érhető el a tengerpart. Így a nagy nyári forróság elöl is menedéket találnak. Szólni kell a gasztronómiáról is. Egyik jellemzője, hogy sok olívaolajat használnak. Részben talán ennek is köszönhető, hogy az átlagos életkor a tengerparton hosszabb, mint a szárazföld belsejében és talán ebben még a dél-dalmáciai aromás, erős, de inkább száraz vörösboroknak is lehet némi szerepük.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük