www.utv.huwww.utv.hu

Az Artklikk Kft. és az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK) közösségi tartalom-szolgáltatás fejlesztéséről adtak hírt  2008.február végén a BME Informatikai Klubjában.  A fejlesztés a Nemzeti technológiai Program (NTP) támogatásával folyik, az ismertető résztvevője volt Németh Vilmos ügyvezető igazgató (ETIK),  Dr.Sallai Gyula elnök (ETIK),  Kövécs András (Artklikk),  dr.Nemes László (Artklikk).

 www.utv.huwww.utv.hu

Az Artklikk Kft. és az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK) közösségi tartalom-szolgáltatás fejlesztéséről adtak hírt  2008.február végén a BME Informatikai Klubjában.  A fejlesztés a Nemzeti technológiai Program (NTP) támogatásával folyik, az ismertető résztvevője volt Németh Vilmos ügyvezető igazgató (ETIK),  Dr.Sallai Gyula elnök (ETIK),  Kövécs András (Artklikk),  dr.Nemes László (Artklikk).

Némeh Vilmos bevezetőjében utalt rá, 2007-ben az IT cégek panasza volt, hiányoznak az állami megrendelések. A KKV-k számára lehetőség a gondokon való felülemelkedésre az egyetemi K+F-be való bedolgozás, a nagycégek pedig tudás-bázisukkal és HR-el tudnak közreműködni ugyanebben.

Dr.Sallai Gyula, visszatekintve az idén 10 éves ETIK eddigi pályafutására, megemlékezett az alapító gondolat megfogalmazójára, Gordos professzorra.  Rámutatott, a szerveződés mintául szolgált más, hasonló intézményeknek is.  A távközlési és informatikai tartalékok új forrásainak feltárása jöhet létre az addig beszűkült területű tanszékek, a  két egyetem és a partnerek együttműködése során, a szinergia-hatás révén.  Az egyetem és az ipar közös workshopokon is találkozhat pl.  Jó példa a matematikai tanszék intenzív munkálkodása az RFID-n…Minderre a partnerek egyesületi tagsága adta meg a lehetőséget.

Három kutatási irány határozható meg:

-az internet alapú infokommunikációs hálózatok menedzselése,

-mobil infokommunikációs technológiák,

-matematikai módszerek alkalmazása az infokommunikációban.

Az ETIK kapcsán tapasztalatként mutatkozik, hogy ez a fajta tevékenység erősíti az ipar-orientált tevékenységet, irányt mutat az önálló megélésre.Legnagyobb haszna;  a szemléletváltás elősegítése az egyetemi kutatásokban.

Kövécs András , a mobil video konzorcium vezetője, és Nemes László a megváltozott médiatechnika korában XXI. századi feladatként jelölte meg az IT alapú kommunikáció logikájának kidolgozását.  A multimédia előtérbe kerülése ebből adódóan veti fel a K+F feladatok feldolgozását.  A decemberben elnyert projekt 3 évre ad feladatot ebben. Közösségi mobil szolgáltatás kialakítását tekintik feladatuknak.  Interdiszciplináris, azaz tudományterületek közötti feladat ez, a látás adja az együttműködő információkat a valós idejű észlelésnek, a döntési információknak akár. Másról van szó, mint amit eddig megszoktunk, az internet ugyanis a szavak mögé szerveződik,  változást ebben a Web 3, a geoweb  hoz a  1-2-1 (személytől személyhez) és a 1-2-many tartalommal. A jelenlegi tartalmak jellemzően nem-mobil eszközökre készültek, ezért nem terjednek eléggé, tehát az igények felől kell építeni tartalom-szolgáltatást. Az élőkép szolgáltatásra épülve egyszerű megoldásokat kell kiépíteni, amit a felhasználó saját videoszolgáltatása lehet, pl. füst-tűzriasztás, elindított autó figyelése kamerával (a kamera így védett helyen…).

Közterülete mutató kamerák hasznos információi:  közlekedési gyorskép a forgalmi gócokról, a haladási sebesség lehetőségeiről utakon. A felhasználó maga is közösségi tartalomszolgáltatóként jelenhet meg, a közösség saját maga hozhat létre szolgáltatásokat, ingyenesen, ill. a nagyon keresett megoldások bevétel-megosztásos alapon is szervezhetnek közösségeket maguk köré. Mindebben nagyon sok K+F feladat van, és sok a nyitott technológiai kérdés is.  A prémium tartalmak az üzleti modell felé való leágazást jelenthetnek, a legjobb közösségi tartalom-szolgáltatóból lehet esetleg prémium-szolgáltató.

A  Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) a 2007. évi  Jedlik Ányos nevét viselő program keretében, amely jelenleg a Nemzeti Technológiai Program nevet viseli,  240 millió Ft támogatást nyújt egy pályázati projekt megvalósításához, melyhez maguk a résztvevők  mintegy 86 millió Ft-al járulnak hozzá. A projekt : „MobilVideo – Élő videotartalom generáló rendszer közösségi kommunikációs szolgáltatások céljaira".

A három évre tervezett projekt megfogalmazott célja;  rendszer kifejlesztése, amellyel közösségi mobil tartalmak állíthatók elő és oszthatók szét. Az üzleti szféra részéről a projektre alapított konzorciumban tehát az Artklikk Kft. vesz részt, s vezeti azt,  az egyetemi szféra részéről az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK) , melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az  Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE)  alapított, előbbi két-, utóbbi egy karral működik közre.

Az ETIK évek óta folytat eredményes kutató-fejlesztő munkát a mobil kommunikáció területén.

A költségvetés által nyújtott támogatás segítségével a konzorcium olyan mobil távközlési szolgáltatások létrehozására törekszik, amelyek kihasználják a meglévő technológiák adta lehetőségeket.

A projekt fő kutatási irányai:

Távjelenlét mobil telefonon:  a felhasználó saját mobil készülékén keresztül lehet jelen más helyszíneken, saját otthonát figyelheti, láthatja ismerőseit, kedvenc állatait, éttermének foglaltságát, vagy más felhasználók élőképeit.

Élő közérdekű információ:  aktuális közérdekű információk elérése; közlekedési-forgalmi helyzet, szórakozóhelyi hangulat, postahivatalok ügyfélforgalmi telítettsége, szabad gépkocsi-parkolóhelyek,  stb.

A felhasználó saját közösségi tartalomszolgáltatóként : sajátos, közösségi tartalomgenerálás-szolgáltatás, a videotartalom előállítók akár bevétel-megosztási, minőségellenőrzési modellekben is együttműködhetnek.

Kritikus „tartalom-tömeg" :   az illető szolgáltatás életképessége már indulástól a kritikus mennyiségű-minőségű mobil videotartalomtól függ,  pl. egy legalább 50 kamerából álló rendszer különböző élő tartalmakra.

Dr.Sallai Gyula kiegészítése az elhangzottakhoz,  új fogalmat kell befogadnunk, a „tartalom-bányászatot", a korábban megfogalmazott modellt kell erre is alkalmazni.

http://www.etik.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük