A hazai, kortárs képzőművészet ismert kiállítóhelye, a Boltíves Galéria ajtaja öt évvel ezelőtt nyílt ki a budapesti Podmaniczky utcában. Az évfordulóról borkóstolóval egybekötött kiállítással emlékeztek meg.

A hazai, kortárs képzőművészet ismert kiállítóhelye, a Boltíves Galéria ajtaja öt évvel ezelőtt nyílt ki a budapesti Podmaniczky utcában. Az évfordulóról borkóstolóval egybekötött kiállítással emlékeztek meg.

Engedve a korszellem parancsának, az ünnepen Biczó Kornélia, a galéria egyik tulajdonosa is évértékelő, megnyitó beszédet tartott. Ennek során megtudtuk tőle: a Boltíves Galéria azzal a célkitűzéssel alakult éppen öt évvel ezelőtt, hogy a kultúra terjesztését elősegítsük. Teret illetve falfelületet biztosítva a kényes ízlésünk – vagy erőszak illetve zsarolás hatására – kiválasztott képzőművészeknek. A kiválasztás minden esetben demokratikus, mert minden esetben én döntök, de csak azért, hogy ne legyen vita. A kiválasztás egyben tiszta is, sajnos még egy képzőművész sem próbált lefizetni, hogy állítsam ki a munkáit. Nem képzőművész viszont már igen.

„A gazdasági fellendülés még várat magára" – idézte az összes ismert évértékelő beszédekből. A vevők száma elenyésző. Vannak viszont más statisztikák. Ismert a kiállítás, ahol a legtöbb bor fogyott: 36 liter és ennek a párja a legkevesebb fogyással: 4 liter. A legnagyobb látogatottságot az 5 évvel ezelőtti megnyitó-kiállítás nyerte, adat nincs, de itt ülök egész évben, tehát látom – emlékezett vissza Kornélia. A leghosszabb megnyitó hajnali fél 6-ig tartott. Természetesen mindig voltak emlékezetes a pillanatok. Szép pillanatok, jó pillanatok, vidám pillanatok, aztán keserű, szomorú, mérges, ideges, rettenetes pillanatok. Ám ez utóbbiak ellensúlyozására, szerencsére vannak olyan tündéri és precíz művészek, akikkel valahogy mindig, minden klappol.

Ezen, a születésnapi kiállításon nem egyetlen művész képeit láthatták a meghívottak. Olyanok szerepeltek, akikkel már volt alkalma találkozni a törzsközönségnek. Szentgyörgyi Józsefnek például vannak képei, melyeken évekig is dolgozik, javítgatja, átfesti egyes részleteit. Még akkor is, ha már kiadta a kezéből. Elviszi egy kiállításra, és ott jön rá, hogy mégis elégedetlen vele. Egy másik mostani kiállítóról a Nemzeti Galéria főigazgatója, Bereczky Lóránd ezt írta egy alkalommal: „Annak a generációnak, amelynek művésszé éréséhez és életműve kiteljesedéséhez a XX. század adta a keretet, és amely generáció nagy reményekre jogosít még a XXI. században is, Nagy Gábor az egyik jelentős mestere. Kopócsy Judit gondolkodására pedig a körforgás, mint a szellemi megtisztulás, vagyis a teremtett világ újrateremtése a leginkább jellemző.

Az ünnepelt köszöntéséhez a fertőrákosi Ráspi Borászat válogatott remekei kerültek a poharakba. Horváth „Ráspi" József sokfelé próbált szerencsét, kereste a mélységet, a szépséget, melyre végül a borkészítés folyamatában bukkant rá. A borban az igazság számára azt jelenti, hogy aki iszik a borából, az nemcsak bort iszik, hanem találkozik az igazsággal is, ami tükrözi a talajunk, az éghajlatunk lehetőségeit, és nem akar megfelelni az éppen aktuális divatnak. Boraihoz a szőlőt minimum 40, de inkább 80 – 90 éves tőkékről szüretelik erőteljes hozamkorlátozással, szigorú fürtválogatással. Az idős szőlőnek mélyen van a gyökere, több talajrétegen megy keresztül, változatos tápanyagokat vesz magához. Ez mind jelentkezni fog a bor zamatában.

Talán ez az oka, hogy a borairól azt mondják: „Ráspi íze van". Mesterséges adalékot, borfestéket, kiegészítőket semmihez nem használ. Véleményével a meghívott vendégsereg minden tagja egyetértett, miszerint: „nem az a legszebb festmény, amihez a legtöbb festéket használták fel." Lényeges tulajdonság viszont, hogy milyen hosszú ideig érzem az ízt a számban, miután lenyeltem? A bemutatott borok – melyek mindenféle marketingtevékenység nélkül – eljutnak Londonba, Franciaországba, Ausztriába, Hollandiába, Belgiumba, New Yorkba, igen jó segítői voltak az ünnepi hangulat kialakulásának, a meginduló beszélgetésnek.

A születésnapi kiállítás 2013. március 21-ig látható Budapesten a VI. kerületi Podmaniczky u. 41-ben.

www.boltivesgaleria.hu                       www.raspi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük