Befejeződött a Városliget Café & Bar és a YAMAHA cég közösen meghirdetett gitárversenye, „A Gitár Romantikája". A négy hétig tartó verseny végén hat fiatal művész bizonyíthatta kivételes tehetségét.

Befejeződött a Városliget Café & Bar és a YAMAHA cég közösen meghirdetett gitárversenye, „A Gitár Romantikája". A négy hétig tartó verseny végén hat fiatal művész bizonyíthatta kivételes tehetségét.

Az étterem megnyitásakor az volt a cél – mondta el a döntő meghallgatására érkezett közönségnek Bottyán István, a Tópart Budapest ügyvezető igazgatója – hogy visszahozzák azt a „békebeli" polgári hangulatot, melyet akár Krúdy műveiből is ismerhetünk. Korábban a zongora elengedhetetlen része volt a kávéházi világnak. Itt valami mást szerettek volna, ezért meghirdettek egy tehetségkutató versenyt fiatal gitárosoknak, abban bízva, hogy lesz majd közöttük, aki a kávéház szerződtetett előadóművésze lehet. A nyitás után ugyanis különféle zenekarokkal is próbálkoztak és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb sikere a gitármuzsikának volt.

Az ötlet megvalósításához komoly segítséget kaptak három – sokszorosan kitüntetett – kiváló művésztől, akik azt is vállalták, hogy zsűritagként vesznek részt a verseny lebonyolításában. Tátrai Tibor – Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró és Balogh RolandJunior Príma-díjas gitárművész, zeneszerző, aki a közelmúltban maga is több nemzetközi versenyt nyert, komoly tapasztalatokat szerzett. Az étterem májusban hirdette meg a versenyt. Az ötvennél is több jelentkezőtől életrajzot, fotót és videofelvételt kértek – ezekből válogatta ki a zsűri az elődöntőbe a legjobb tíz versenyzőt. A három részből álló döntőbe végül öt produkció, de hat művész került, az egyik döntős ugyanis egy testvérpár! Először a művészek csak egy darabot mutathattak be, a zsűrinek ennek alapján kellett dönteni, nemcsak a gitártudásról, hanem az előadóművészi képességekről is. A végső sorrend megállapításához a versenyzők előbb egy magyaros motívumú darabot mutattak be, pont azért, mert az esti órákban a Városliget Café & Bar vendégei túlnyomórészt külföldiek. A magyar népdalkincs felmutatásának itt jelentősége van. A döntő második felében egy saját szerzeményt kellett játszaniuk, képet adva ezzel a megszerzett, tanult tudásukról. Ezt követően a zsűri háromra szűkítette a versenyzők számát, akik újból a dobogóra lépve valamilyen improvizációt játszottak. A helyezéseket végül ez határozta meg.

A sorsolás szeszélyéből következően a döntő első fellépője Schäffer László volt, aki leginkább önképzettnek tartja magát, noha egy ideig Granadában Alfredo Mesa tanítványa is volt. Számos együttes tagjaként játszott és szerzett díjakat. Jelenleg Kurucz Ági énekesnőt kíséri és népszerű feldolgozásokat játszanak Bohemian Acoustic néven. Mindkét elődöntőből a közönségszavazatok juttatták tovább. Most Mertz János Gáspár ritkán hallott romantikus műve, a Magyar honi virágok első tételét adta elő. A zsűri véleménye szerint jó választás volt, ennél romantikusabb darabot nem is lehetett volna játszani, hallgatóit szinte elvarázsolta a mű.

Bár az improvizáció és a saját szerzemény csak később lett volna esedékes, a 18 éves Rózsa Béla már ebben a fordulóban saját feldolgozásában mutatta be az ismert magyar népdal, a „Kis kece lányom" egy változatát. A Kőbányai Zene Stúdió és a Snétberger Központ tanulója. Mindössze négy-öt éve gitározik komolyabban, főleg jazzt játszik szívesen, de egy harmonikás barátjával már szerb, balkán stílusban is kipróbálta magát. Talán ennek is köszönhető, hogy főleg a harmóniasorokkal kápráztatta el a zsűrit. Bátran elmozdult a főtémától és az egyes részeket különösen gyönyörűen fűzte össze.

Dani János még a húrt sem pendítette meg a gitárján, máris elnyerte a közönség rokonszenvét. Az egyetlen volt, aki az alkalomhoz illően öltözve lépett a pódiumra. Talán zenész családjától tanulta, hiszen maga is hétéves korától zenél. A konzervatóriumot hegedű tanszakon végezte, utána kezdett el gitározni. Több külföldi meghívás mellett, 2012-ben nyolc hónapot Japánban is töltött. Ő is egy kombinációt játszott. Az „Ez a vonat elindul" című népdallal kezdett és abból ment át Brahms V. Magyar Táncok-jának saját feldolgozásába. Ez volt az a pont, amikor az előadás értékeléskor Gerendás Péter az egykori Ki Mit Tud? közismert szófordulatát idézte: „a zsűri nehéz helyzetben van"! A technika megtanulható, de művésznek születni kell! Az eddig hallottak pedig született művészek voltak.

A negyedikként következő Günsberger Ákos szinte már a gitár professzora – tudhatta meg róla a közönség. Kezdetektől zeneiskolába járt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végzett, jelenleg mesterképzésben vesz részt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, klasszikus gitár szakon. A magyar motívumok témában ő a „Megrakják a tüzet" című népdalt választotta, szabad, „rubato" stílusban. Balogh Rolandot ebben főként a mély húr kezelése ragadta meg – szinte szívébe nyilallt. A hatást csak fokozta hogy, milyen odafigyelve oldotta meg a versenyző a választott témát. Volt bevezetése és abból egy szép kibontakozás következett.

A gitárverseny legfiatalabb resztvevője egy testvérpár, Sárközi Lili és Sárközi József voltak. Lili a Bartók Béla Zeneművészeti szakközépiskola és Gimnázium 10. osztályos tanulója, ötéves kora óta gitározik és énekel, Józsi pedig az általános iskola 7. osztályába jár, mellette jazzt és klasszikus zenét tanul. Versenydarabjuk az ismert magyar népdal, a „Csillagok, csillagok" volt. A zsűri csak a „csodálatos duó" néven nevezte őket és nagy sikert jósolt nekik nemzetközi porondon is. Józsi megfogadta a korábban kapott tanácsot, nem kezdett nagy lendülettel, hanem szépen felépítette a témát. Gyönyörű harmóniákat mutatattak be és ez arról árulkodott, hogy szinte minden megtanulhatót tudnak már a zenéről.

A döntő harmadik fordulója után megállapítható volt, hogy a versenyzők magas színvonalú előadásra képesek és cseppet sem véletlen, hogy a legjobbak közé jutottak. Az első helyezett Rózsa Béla lett, az övé a Városliget Café & Bar egy évre szóló, egymillió forintos szerződése és egy 300 ezer Ft értékű YAMAHA NTX-900 – elektroklasszikus gitár. A második díjat jelentő százezer Ft értékű YAMAHA CG -142 klasszikus gitárt Dani János kapta, míg a harmadik díj, 60 ezer Ft értékű YAMAHA THR-5 gitárerősítő Günsberger Ákosnak jutott. Az étterem által felajánlott és az ott helyet foglaló vendégek által megítélt közönségdíj a Sárközi testvérpár tehetségét igazolta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük