Reklámfilmmel indítja a 2013/14-es évadot beharangozó kampányát a Magyar Állami Operaház. Bár a filmből ez nem derül ki: az új évad számos érdekességet tartogat.

Reklámfilmmel indítja a 2013/14-es évadot beharangozó kampányát a Magyar Állami Operaház. Bár a filmből ez nem derül ki: az új évad számos érdekességet tartogat.

Az Operaház 128 éves fennállásának történetében még nem volt példa arra, hogy reklámfilmet készítettek volna. Ezt a világ legnépszerűbb operája, a Carmen ihlette. Helyszíne a ma még képzeletbeli – ám hamarosan megvalósuló – Opera Café, amelynek első vendégeit az intézmény operaénekesei, balett- és zenekari művészei alakították. A hangsúlyt inkább a gesztusokra helyeztük, kicsit teátrális, kicsit „túlrajzolt" szituációkat teremtettünk, nem elmesélni, hanem éreztetni akartuk a Carment – árulta el Gács Tamás, a reklámfilm rendezője. Az opera szereplői a filmben is megjelennek, ugyanakkor nem akarták túltematizálni ezt, mert a reklám és az előadás egymástól sok szempontból függetlenek.

Héja Domonkos mb. főzeneigazgató szerint szép évad vár ránk. Tekintettel a Verdi évre egy Falstaff előadással nyitnak, ő mégis leginkább az év végét várja, 2014. május 25-én lesz ugyanis Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony című operájának magyarországi bemutatója. A hozzá kapcsolódó Strauss Fesztiválon az elmúlt évek operáit hallhatjuk újra. Bizonyosan a különlegességek közé sorolható a Parázsfuvolácska egy „kisgyermekoperácska" ősbemutatója 2014 márciusában, az Erkel Színházban. Számos rettentően ügyes, bűvészművész – az Artistaképző növendékei hajigálják majd a lángokat, a látvány mellett mégis megtartva a lényeget: Mozart zenéjét. Elhangzik majd tavasszal a teljes Varázsfuvola is – magyar nyelven – Szinetár Miklós újrarendezésében.

Halász János államtitkár videofilmen üdvözölte a tájékoztató résztvevőit. Elmondta: szereti az Operaházat, mert különleges és igényes intézmény, aminek a műsora az ínyenceket is kielégíti. Az Erkel Színház viszont a hozzáférésről szól, arról, hogy minél többen elmehessenek oda. Az Operaházban a jegyek tíz százaléka a gyerekeké, az Erkelben pedig már 300 forintért lehet jegyet kapni. A legnépesebb, állandóan magas színvonalú művészegyüttes dolgozik itt a kilenc műhelyben és ugyancsak itt tartják a legtöbb előadást. Az évadban 51 különböző darabot mutatnak be. Tavaly 450 ezer néző váltott jegyet és számítani lehet rá, hogy jövőre még több néző lesz. Az Operában 1235-en foglalhatnak helyet egy este, az Erkelben pedig kétezren férnek el, ez Közép-Európa legnagyobb nézőterű színháza.

„Zenei kultúránk ápolása, a klasszikus muzsika megszerettetése a fiatalokkal, kísérletezés és hozzáférhetőség – címszavakban erről szól az Operaház és az Erkel Színház 2013/14-es évada" – foglalta össze a jövő szezon legfontosabb céljait Ókovács Szilveszter. A főigazgató szerint a tervezett, több mint 600 program lényege, hogy a nagy nevek – Verdi, Wagner, Strauss, Erkel – előtti tisztelgésen túl, szóhoz jussanak a kortárs zeneművészet darabjai, a formabontó, friss rendezések. Emellett a zene „lépjen ki" az operaház falai mögül, menjen ki az utcára, jusson el a vidéki városokba, a határainkon túlra, a virtuális közösségi oldalakra, a kisgyerekekhez és a tinédzserekhez éppúgy, mint a nagycsaládosokhoz és a nyugdíjasokhoz. Az évadra 48 bérletsorozatot állítottak össze, ami a jelen szezonra meghirdetett 34 bérlethez képest bővebb és változatosabb kínálatot nyújt a régi és az új bérlők számára. Megmaradtak a hagyományos, öt előadásból álló, felnőtteknek ajánlott bérletek, ám azoknak a nézőknek, akiknek esetleg sok az öt előadás, vagy szerényebbek az anyagi lehetőségeik, adnak négy és három előadásból álló bérleteket is. Az Operaház egyik legfontosabb feladata a jövő operalátogató közönségének nevelése, megismertetése a műfajjal. Korosztályonként kínálnak előadásokat kisiskolásoknak, akik esetleg nagyszüleikkel teszik meg az első lépéseket az opera műfaja felé, és középiskolásoknak, akik már láttak operát és szeretnének komolyabb műveket is megismerni. Az egyetemistáknak főként modern rendezésű darabjaikat ajánlják. Az Operaház fokozott felelősséget érez a magyar közoktatásban dolgozó általános- és középiskolai énektanárok iránt. Ezért önkéntes alapon meghirdeti az Opera Akadémiát, a Zeneakadémiával és a Tempus Közalapítvánnyal közös képzést, amelyre az Erkel Színházban az évad négy délelőttjén kerül sor, és beleillik a továbbképzések kreditrendszerébe. Az évad első repertoár előadása ajándék az oktatásban dolgozóknak. Az új szezontól – szakmai partnerekkel kidolgozott módon – általános kedvezmények is megilletik az ilyen munkakörben dolgozó pedagógusokat.

Európa összes jelentős szimfonikus zenekarát vezényelte már Pinchas Steinberg. A jövő évadtól ő lesz a Budapesti Filharmóniai Társaság, tehát az Operaház zenekarának elnök-karnagya. Eddigi tapasztalatai szerint ez a zenekar szeret dolgozni! Művészei érdeklődőek – ami nem mindenhol fordul elő. Sok munka vár ránk, de nagyon sok lehetőséget is látok ebben a zenekarban és ez a lehetőség sokkal több, mint a mostani realitás. Szeretem a kihívásokat és ez határozottan az – jelentette ki a karnagy. Bízom abban – folytatta – hogy a közönség maga is meg fog győződni arról, milyen minőségű munkát fognak majd végezni a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük