Ebben az évben már ne menjen el a Fővárosi Nagycirkuszba az, aki két lábon táncoló kiskutyát vagy tollbóbitával felcicomázott lovat szeretne látni! Ami most, ott a porondra kerül, az nem a szokványos cirkuszműsor. Nevezzük talán modern, „újhullámos" előadásnak! Megnézni viszont feltétlenül érdemes.

 

 Ebben az évben már ne menjen el a Fővárosi Nagycirkuszba az, aki két lábon táncoló kiskutyát vagy tollbóbitával felcicomázott lovat szeretne látni! Ami most, ott a porondra kerül, az nem a szokványos cirkuszműsor. Nevezzük talán modern, „újhullámos" előadásnak! Megnézni viszont feltétlenül érdemes.

A művészetek találkozása kap főszerepet a Fővárosi Nagycirkusz legújabb előadásában. A Maciva Mester Stúdió és a HuNKun Dance közös produkciója egy lehetséges cirkuszi jövőképet körvonalaz. Ebben a rendhagyó és minden szempontból lenyűgöző show-ban az ember kerül előtérbe és vele együtt egy olyan élmény, melyben Magyarországon még nem volt része e műfaj kedvelőinek. A kör alakú színpadon táncosok, zenészek, színészek és artisták működnek együtt, és precízen kidolgozott koreográfiával, dramaturgiával, szemet gyönyörködtető látványelemekkel, közös ütemre és ritmusra mozogva igazolják sokoldalú tehetségüket.

A Fővárosi Nagycirkusz évente három „főműsort" mutat be, ezért lehetősége van arra, hogy ezek egészen különböző stílusúak legyenek. Volt már kínai cirkusz vízicirkusz, hagyományos állatszámokkal dolgozó előadás is. Ez most más. Körülöttünk minden változik, a művészetek és a befogadó környezet is. Olyan új stílust próbálnak meghonosítani, aminek külföldön már komoly sikere, hagyománya is van. Ezért nem szeretnék megvárni, amíg külföldről érkezik meg az első ilyen előadás.

 Vannak tehetséges énekeseink, színészeink sőt, olyan sportolóink is, akik szívesen kipróbálják magukat egy eddigi működésüktől merőben eltérő területen. Ugyanakkor nem hiányzik az előadásból a hagyományosan „cirkuszi" műsorszám sem. Az ukrán Bob Gvozdetskyi kézegyensúlyozó művész például egy emlékeit felidéző katonát alakít. Előadását roppant kifejező zene kíséri. Általánosságban is elmondhatjuk, hogy az egész este a zene és a tánc köré épül. Sokkal inkább színház, mint cirkusz.

Az egyik leginkább líra jelenség Demjén Natália. Előbb a színiakadémiát végezte el, majd pár év színházi munka után levegőakrobatikával kezdett foglalkozni. A cirkusz kupolájában előadott – valóban akrobatikus elemekkel vegyített – hegedűszólója igazi meglepetés. Mint ahogyan a Ritmikus Gimnasztika Universiadén szerepelt magyar válogatott is az. Vagy említhetjük a BMX Világbajnokságon bronzérmes Zeman Károly kerékpárszámát. Lélegzetelállító ügyességű gyakorlatokat látunk. Ha pedig már az ügyességnél tartunk: hét szőrmekucsmával és három karikásostorral zsonglőrözni sem akármilyen mutatvány.

Elhagyta megszokott helyét a cimbalmossal kibővült zenekar is. Két csoportra osztva, a manézs bejáratától jobbra és balra helyezkednek el, így közvetlenebb kapcsolatot tarthatnak a közönséggel. Korábbi területük kisegítő színpadként szolgál a humoros jelentekhez – hiszen ilyenek is vannak. Igaz, nem piros orrú bohócok próbálnak mulattatni, szerepüket két pantomim-művész vette át.

Sokak számára marad majd emlékezetes a Frantsuzov család műsorszáma is. Fantasztikus színes gombolyagból jön elő egy, majd két, végül három – nem is tudni micsoda. Talán űrlény, talán óriási, színjátszó giliszta, hatalmas hernyó, elbűvölően bumfordi mozgással. Mikor a közönség megérti, hogy egy szerelem játszódott le a porondon, a siker elsöprő!

A finálé előtt mutatkozik be a Quinterion akrobata csoport. Fiatal tagjai között vannak egykori aktív sportolók, szertornászok és breakdance táncos is. Lendületes ugrószámokat mutattak be, előadásukat a HuNKunDance együttes magyar néptánc motívumokat is felhasználó műsora teszi még látványosabbá. Ez a tánccsoport a maga műfajában volt már Európa bajnok, idén júliusban pedig a New York-i City Dance Alliance tánc-világbajnokságon kapták meg a fődíjat, természetesen világbajnokok is lettek és még három különdíjat is elhoztak!

Az eddigiekből talán az is kiderül, hogy bár a Cirkusz friss előadása – a maga teljes egészét tekintve – új utakon jár, modern, szakmailag nagyon magas szintű, ugyanakkor a gyerekek számára is szórakoztató. Kiváló kikapcsolódás együtt, az egész családnak. A műsor szerdán, csütörtökön és pénteken 15 órakor, szombaton és vasárnap 11-kor is, szombaton este pedig 19 órakor is látható a Fővárosi Nagycirkuszban.

http://www.maciva.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük