Mostanában a tanévnyitó ünnepségektől volt hangos az ország. Ünneplőbe öltözött kicsik és nagyok, szülők és tanárok igyekeztek az iskolák felé. Budapesten, a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában valami más is történt. Az iskolába rendőrök érkeztek.

Mostanában a tanévnyitó ünnepségektől volt hangos az ország. Ünneplőbe öltözött kicsik és nagyok, szülők és tanárok igyekeztek az iskolák felé. Budapesten, a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában valami más is történt. Az iskolába rendőrök érkeztek.

Már régen megszoktuk, hogy tanévkezdés táján mindig megszólal néhány politikus és megpróbál valami fontosat mondani. Sikerük változó. Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, országos rendőr főkapitány-helyettes, rendészeti főigazgató viszont a zuglói általános iskola udvarán olyat mondott, amire nem lehet nem odafigyelni! „Mi rendőrök elkötelezettek vagyunk abban, amit úgy hívunk: az életre való felkészítés" – kezdte. Az élet pedig tele van veszélyekkel. Nem szeretnénk átvenni a szülők, az iskola felelősségét, de a tapasztalatainkkal, gyakorlati ismereteinkkel szeretnénk segíteni, hogy minél kevesebb gyerek szenvedjen balesetet, legyen az élet kockázatainak áldozata.

Az eredmények, amiket eddig elértünk, magukért beszélnek: 1990-ben Magyarország útjain több mint 2400 ember vesztette életét, ebből 107 volt gyerek. Tavaly – a 605 felnőtt mellett – ez a szám húsz volt, az idén pedig az első félévben, tehát június 30-ig, kettő! Persze egy is több, mint ami megengedhető lenne. Ezért büszkék vagyunk azokra a programokra, amiket évek óta töretlenül – közben megújulva – végzünk az iskolákban. Az iskolarendőri programot 2008-ban indítottuk útjára, ma 2800 alap- és középfokú oktatási intézményben 2200-an végzik ezt a munkát és az eredmény bizonyítja, hogy ez sikeres. A „Sulibringa" és a „Sulimoped" programmal, a különböző bűnmegelőzési programokkal a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak segítünk. Mindenkitől azt kérjük, fogadják meg a tanácsainkat!

A tábornok bejelentette azt is, hogy Magyarország 2012-ben az Európai Uniótól PIN díjban részesült. Az európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC), a tagországok közül egyedül nekünk ítélte a közúti közlekedésbiztonsági teljesítményt értékelő elismerést. Azokat az erőfeszítéseket ismerte el ezzel az Unió, amiket a Rendőrség a különböző más, civil szervezetekkel karöltve ért el. Az Unió egyik – sokak számára megvalósíthatatlannak tűnő – célja, hogy a közúti közlekedési balesetekben meghaltak számát 2050-re nullára szeretné csökkenteni! Ehhez képest nagyon sok még a tennivalónk!

Fontos, hogy részt vegyünk az áldozattá válás megelőzésében – hangsúlyozta az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, Kardos Pál, aki mielőtt ere az ünnepségre megérkezett volna, saját két gyerekét vitte tanévnyitóra. Így maga is jól tudja, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre az utcán. Azt is tudja, mennyire fontos, hogy a gyerek milyen viselkedési, közlekedési mintát hoz magával otthonról. Az Országos Polgárőr Szövetség és a rendőrség partnerek, ez a mindennapi munkában is megnyilvánul. Közösen segítik a gyerekeket és vesznek részt a bűnmegelőzési munkában. Mindezek egyik legfontosabb része a baleset-megelőzés. A polgárőrök a rendőrökkel együtt járőröznek az iskolák környékén. Az idén már olyan felhatalmazásuk is van, hogy a forgalomirányításban is közreműködhessenek. Különösen az oktatási intézmények környezetében lesznek aktívak.

A XIV. kerület alpolgármestere, Rozgonyi Zoltán azt emelte ki, hogy eredményei alapján a kerületnek szinte „zászlóshajója" ez a két tanítási nyelvű általános iskola. Dr. Szatmári Edit Andrea Klebelsberg Intézményfenntartó Központ XIV. tankerületének igazgatója szerint – Paulo Coelho-t idézve – tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget, tanulni pedig annyi, mint élni a lehetőséggel. Tavaly a különböző – köztük országos – tanulmányi versenyeken hetvenegy első helyezést hoztak el ennek az iskolának a diákjai. Idén van 21. évfordulója annak, hogy az ország általános iskolái közül elsőként itt vezették be a magyar – angol, két tanítási nyelvű oktatást. Sikerét bizonyítja, hogy már a nyolcadik osztályban nagyon sokan szereznek felső- és középfokú nyelvvizsgát. Ebben az iskolában próbálták ki az új minősítési eljárást, melynek végén sok pedagógus kiváló minősítést kapott. Itt dolgozik „Az év testnevelője" és a zuglói „Év pedagógusa" is.

Az iskola igazgatónője, Vizi Andrea előbb angolul üdvözölte a megjelenteket, majd bejelentette: idén 751 tanuló kezdi náluk az új tanévet – több, mint tavaly. Csak az elsősöknél, három osztályban 96 gyermek kezdi tanulmányait. Nekik azt ígérte: izgalmas és érdekes lesz az előttük feltáruló új világ. Egy élvezetes utazás vár rájuk, amihez azért persze kell egy csepp bátorság. Az igazgatónő köszöntötte a díjazott pedagógusokat és szól arról is, hogy az iskola két tanulója lett Zuglóban az „Év Diákja". A tanévnyitó ünnepség – igencsak szokatlan módon – sajtótájékoztatóval zárult.

http://varosligeti-altisk.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük