2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Sohasem késõ!

5 perc olvasás
<p style="margin: 0cm 34pt 0pt 2.85pt" class="cikk"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><strong><span><span class="inline left"><a href="/node/338"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Korkontroll.thumbnail.jpg" border="0" alt="Korkontroll" title="Korkontroll" width="100" height="75" /></a></span> </span></strong><span>Egy újabb jó szándékú kezdeményezés meghirdetéséhez kérték a szakújságírók segítségét a Kor Kontroll Társaság vezetõi. Az orvosok, tehát a Magyar Kardiológiai Társaság és a Magyar Hipertónia Társaság csak nemrégiben jelentette be megelõzõ, egészségõrzõ programjainak folytatását. Ebbe a sorba illeszkedik most a Kor Kontroll is.</span></font></font></font></p><p style="margin: 0cm 34pt 0pt 2.85pt" class="cikk"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span>

korkontroll Egy újabb jó szándékú kezdeményezés meghirdetéséhez kérték a szakújságírók segítségét a Kor Kontroll Társaság vezetõi. Az orvosok, tehát a Magyar Kardiológiai Társaság és a Magyar Hipertónia Társaság csak nemrégiben jelentette be megelõzõ, egészségõrzõ programjainak folytatását. Ebbe a sorba illeszkedik most a Kor Kontroll is.

korkontroll Egy újabb jó szándékú kezdeményezés meghirdetéséhez kérték a szakújságírók segítségét a Kor Kontroll Társaság vezetõi. Az orvosok, tehát a Magyar Kardiológiai Társaság és a Magyar Hipertónia Társaság csak nemrégiben jelentette be megelõzõ, egészségõrzõ programjainak folytatását. Ebbe a sorba illeszkedik most a Kor Kontroll is.


b. király györgyi 
Közismert tény, hogy biológiai adottságainkból eredõen élhetnénk akár 120 évig is ? no de a szenvedélyeink! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy rontsunk esélyeinken. A Kor Kontroll elnöke, B. Király Györgyi erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, amikor bejelentette: ?Sohasem késõ!? címmel a Társaság, és a Springmed Kiadó közös pályázatot hirdet. A pályázat témája: Bármilyen változás, változtatás életünkben egészségünkért. Nincs, és nem is érkezhet el olyan életkor, amikor érdemes legyinteni és azt mondani, hogy: ?mindegy, az én koromban már késõ elkezdeni!? A komolyabb betegségek általában 65 év felett jelentkeznek, megelõzni ezeket korábban kell. Ezért a 45 felettieknek és persze az idõsebbeknek is üzenik, hogyha eddig semmit sem tettek az egészségükért, akkor még ma érdemes elkezdeni egy értelmesebb, jobb minõségû életet. Még akár 80 évesen sem késõ fogyni, egészségesebben táplálkozni, hogy csökkenjen a koleszterin szintje, vagy a vérnyomás, lehet leszokni a dohányzásról, az alkoholról, elkezdeni sportolni, vagy éppen tanulni.


dr pados gyula
Az Elhízás Tudományi Társaság fõtitkára (gondolták volna, hogy ilyen is van?), dr. Pados Gyula szerint kevesen tudják, hogy Magyarországon a felnõttek 40 %- a túlsúlyos, további 20%-a elhízott. Miközben a fölösleges kilók nemcsak esztétikai problémát, hanem egyéb társult betegségeket is jelentenek, azaz jön a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és a diabétesz. Az érelmeszesedés már sokkal korábban kialakulhat, szívinfarktust, szélütést, vagy éppen érszûkületet okozva. Ezt teszi a dohányzás is. Nehéz elhinni, de tény: húsz szál cigaretta elszívása hatszorosára növeli a szívinfarktus kockázatát! Ezzel szemben tíz százalékos testsúlycsökkenés már csodát tehet. Csökken a vérnyomás, a koleszterin, a vércukor szintje. Sõt, az elhízással kapcsolatos daganatos megbetegedés esélye is!


dr barna istván 
Soha sem késõ változtatni az életmódunkon, elkezdeni sportolni, tanulni vagy éppen utazni. Errõl szól az egészségtudatos öregedés divatját megteremteni óhajtó – orvosokból, mûvészekbõl, újságírókból álló Kor Kontroll Társaság március 26-án meghirdetett ?Sohasem késõ!" elnevezésû pályázata, melynek részleteit dr. Barna István, a Magyar Hipertónia Társaság fõtitkára ismertette.


Pályázati feltételek:
Betöltött 45. életév, a felsõ korhatár nincs megkötve. A pályamunka a változásról szóljon, egyértelmûen derüljön ki belõle, hogy a pályázó mit tett másképpen egészsége érdekében. A pályamunka terjedelme legfeljebb 2 gépelt oldal lehet. Mellékelhetõ hozzá fotó, újságcikk, orvosi igazolás, bármi, ami az állítást igazolja. Beküldési határidõ: 2007. május 20. Postán: Kor Kontroll Társaság 1135 Budapest, Csata u 8. E-mailen: korkontroll@gmail.com


Ehhez kapcsolódóan május 24-én az Urániában rendezett nyílt napon a Kor Kontroll szeretné megmutatni mindenkinek, hogy a kor nem minden. Nem csupán egészséget nyerünk, ha figyelünk önmagunkra, de túlélhetjük életünk válságos idõszakait is, melyek az öregedéshez köthetõek. Az idõ múlásával nem törvényszerû, hogy megbetegedjünk, hogy elveszítsük nõiességünk, férfiasságunk varázsát, egyedül legyünk vagy éppen lemondjunk a szerelemrõl, a szexuális aktivitásról, az ápolt és csinos külsõrõl, vagy a formás alakról. Mindezekre megvan a jogunk, és az esélyünk is. Ekkor hirdetik ki a ?Sohasem késõ!? pályázat eredményét is, és adják át a nyerteseknek a díjakat.


Aki mert, és tudott váltani, lefogyott, eldobta a cigarettát, letette a poharat, társra lelt, sportolni kezdett, mozgással, egészséges táplálkozással levitte a vérnyomását, a koleszterin szintjét és ezt igazolni is tudja: pályázzon!


A fõdíj: Macskássy Izolda Tavaszi telihold címû festménye, 250. 000 Ft.- értékben. További díjak: Hétvége a hajdúszoboszlói 4 csillagos Silver Hotelben, kétszemélyes szárnyashajó utazás Bécsbe, teljes ellátással, egy digitális Olympus fényképezõgép, ajándékkosarak a Masterfoods, Pharma Nord és a Bausch Lomb felajánlásában. A Springmed Kiadó különdíja egy tíz kötetbõl álló sorozat lesz, többek között az elhízásról és a magas vérnyomásról. A nyertessel a Duna Televízió Kívánságkosár c. mûsora is interjút készít.


www.korkontrolltarsasag.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.