Egyre több hazai kézműves sörfőzde ismeri fel, hogy nem a nagy sörgyárak kínálatával kell versenyeznie, hanem egyedi, különleges sört kell készítenie, ha életben akar maradni. Úgy néz ki: Fóton ez most sikerült.

Egyre több hazai kézműves sörfőzde ismeri fel, hogy nem a nagy sörgyárak kínálatával kell versenyeznie, hanem egyedi, különleges sört kell készítenie, ha életben akar maradni. Úgy néz ki: Fóton ez most sikerült.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Hétezer éves ásatási emlékek között is felbukkant már olyan, amiben sörszerű maradványt mutattak ki. A sörnek azóta megszámlálhatatlan változata készült, de egy biztos: életünkhöz ma már kitörölhetetlenül hozzá tartozik. A hazai sörpiac egyik legjobb ismerője, a Főzdefeszt sörfesztivál fő szervezője, Bart Dániel a közelmúltban Fóton járt. Az ottani sörfőzde tulajdonosai elégedetlenek voltak legújabb alkotásukkal, mert szerintük nem volt elég kiegyensúlyozott. A hagyományos sörfőzés során ugyanis az édes – keserű ízek kiegyensúlyozására törekednek. Ez az új nem volt ilyen. Egy kicsit túl édesre, egy kicsit túl keserűre sikeredett. Vendégük mégis azt tanácsolta: lépjenek vele a közönség elé!

 A sör világa manapság két oldalra bomlott: vannak a nagyüzemek és vannak a kis, kézműves főzdék. Eddig a nagyüzemek mondták meg, milyen sört igyunk. Nekik viszont először a profit, azután a technológiai könnyebbség, végül pedig az eladhatóság a fontos. A külföldi tulajdonos a lehető legtöbb pénzt akarja kiszedni a vállalkozásából és ez élelmiszeripari szempontból kockázatot jelenthet. Maláta és komló helyett pótanyagokat, bizonytalan eredetű kukoricaőrleményt, vegyszereket is felhasználhat. Az EU – egy nemrég más témában felmerült esetben – meg is engedte, hogy nem feltétlenül kell az export célországában ugyanazt a minőséget adni, mint a gyártó hazájában. Kérdés: lehet-e a fogyasztói oldalról is sört teremteni?

A fóti termelők által „Keserű Méz"-nek nevezett sör, lager, tehát alsó erjesztésű eljárással készült. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a sörélesztő, ha befejezte a munkáját, leül a folyadék aljára. Az új sör ízét mindenekelőtt a keserűkomló adja. A bőségesen adagolt világos maláta magas Balling fokot és erős édességet ad, ami magabiztosan hordja a hátán a tekintélyes mennyiségű Magnum keserűkomlót és a finoman adagolt Spalt Select aromakomlót. A nagyüzemben készült sörtől el lehet álmosodni. Ez nem olyan. Savasabb, ezért nehéz étel mellé is bátran ajánlható, a száraz, komoly fehérborral jelent egy kategóriát. Valódi feszültséget hordoz magában: energikus. A maláta édessége virágmézes; gyümölcsös, komlókaraktere pedig gyógyfüves, herbális. Opálosan áttetsző folyadék erős, hófehér habbal.

) A mai nagyüzemi sörpiac a választék csökkentésével biztosan vádolható, a magyar sör pedig harcot vív a fennmaradásért. Népszerűsítése igen fontos. A legújabb sör, a Keserű Méz bemutatója ezért is volt a fiatalok körében rendkívül népszerű romkocsmában, a Szimpla Kertben és ott nyomban sikeresnek bizonyult. A szűretlen sör élő anyag: látványa, íze folyton változik, fejlődik. A friss szűretlen sörben sok élesztő lebeg, teste szinte harapható, keserűsége vibráló. Az élesztő idővel leül a hordó aljára, és ennek a folyamatnak a végére a sör szinte tükrös tisztaságúvá válik – ezzel együtt az íze is simogatóbb, letisztultabb lesz. A Keserű Méz pasztörizálatlan, szavatosságát tartósítószerek helyett a magas alkoholfok (6,2 %) és a fertőtlenítő hatású komló adja. Szűretlensége és pasztörizálatlansága nemcsak hihetetlenül ízessé, de nagyon egészségessé is teszi. Kevesen tudják ugyanis, hogy a sörök jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaznak és az ártalmas LDL koleszterin szintjét is csökkentik. Sajnos mi még nem tartunk ott, de két európai országban – Lengyelországban és Csehországban – vesekő betegeknek már orvosi receptre, a TB számlájára is kapható sör.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük