Ismét tízezrek találkoztak Szolnokon, a Tiszaligetben, hogy megüljék a legmagyarabb étel ünnepét. A 15. Szolnoki Gulyásfesztivált az égiek is kedvelték, nyáridéző meleg fogadta a fesztiválozókat.

Ismét tízezrek találkoztak Szolnokon, a Tiszaligetben, hogy megüljék a legmagyarabb étel ünnepét. A 15. Szolnoki Gulyásfesztivált az égiek is kedvelték, nyáridéző meleg fogadta a fesztiválozókat.

Szolnok város polgármestere, Szalai Ferenc, a rendezvény megnyitásakor először a szervezők munkáját köszönte meg. Nem kis teljesítmény áll mögöttük, hiszen az idei már a tizenötödik a Szolnoki Gulyásfesztiválok sorában! Az igazi jelentőségét pedig az adja, hogy rengeteg család, munkahely, intézmény tagjai jönnek ide, főznek, szórakoznak, kikapcsolódnak. Ez az alkalom talán a családok számára a legfontosabb, mert barátok, nagyszülők, gyerekek – mind együtt lehetnek, és erre máskor már nagyon ritkán van lehetőség. A város is örömmel fogadja a fesztivált, mert eljönnek rá a testvérvárosok küldöttségei és mások is, akik nem hivatalosan, csak úgy, a jó étel, a jó italok, az együttlét öröméért érkeznek ilyenkor Szolnokra.

A Gulyásfesztiválnak a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar is kiemelt, fő támogatója – mondta el Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese. Szolnok meghatározó helyőrsége a Magyar Honvédségnek és a fesztivál olyan alkalom, amikor a honvédség részére fontos, önkéntes rendszert széles körben be lehet mutatni, hiszen a repülőktől a tűzszerészekig, szinte minden fegyvernem képviselteti magát. A honvédség részvételének ezen a rendezvényen nagyon hosszú múltra tekintő hagyománya van. Már hetekkel előbb verseny folyt azért, ki fér bele a főző csapatba. Akinek pedig a gulyáságyú mellett nem jutott hely, azokat – családtagjaikkal együtt – az asztalok mellé várták a katonatársak. A fesztivál arra is alkalom volt, hogy a civilek és a katonák találkozzanak, a katonák főztjét a látogatók is megkóstolhatták.

A Fesztivál gasztro-turisztikai díszvendége az idén Kalocsa volt. A város alpolgármestere, Simon Zoltán a rendezvényt köszöntve kiemelte: valójában nemcsak most, hanem az eddigi összes fesztiválon is jelen voltak, mert a gulyást jó paprika nélkül megfőzni lehetetlen! Ahogy Szolnok a gulyásnak, úgy Kalocsa a paprikának a fővárosa. Ott is van hasonló rendezvény. Ezek pedig azért fontosak, mert népszerűsítik a magyar ételkultúrát, gasztronómiát, azokat az értékeinket, amiket idehaza és külföldön is fel kell mutatnunk a világ előtt. Az alpolgármester egyben azt is bejelentette: a Gulyásfesztivál győztesét Kalocsa város meghívja, és vendégül látja a Kalocsai Paprikafesztiválon.

A Szolnoki Gulyásfesztiválra érkező külföldi csapatok közül már tizennegyedik éve a szerbiai Vajdaságé a legnépesebb. Az idén húsz főzőcsapattal, összesen kétszáznál is többen jöttek. Megtisztelte a fesztivált Szerbia mezőgazdasági miniszterének helyettese, Milanka Davidovic is, akinek a gulyás cseppet sem ismeretlen étel. Szerbek és magyarok évszázadok óta élnek együtt, egészen természetes, hogy ismerik egymás gasztronómiáját, át is veszik és a hétköznapokban is szívesen főzik egymás ételeit. A miniszterhelyettes asszony azt is nagyon fontosnak tartja, hogy egy-egy ilyen alkalommal népes társaság látogat a szomszéd országba.

Már csak azért is, mert ott barátságos fogadtatásban van részük, jól érzik magukat és rendszeresen vissza is térnek a rendezvényre. Szervezőkben sincs hiány, Hódegyházán például a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Egyesület is önálló főzőcsapatot állított ki, mások pedig arra ügyeltek, hogy legyenek, akik a főzés mellé a jó hangulatról gondoskodnak. Hoztak hát magukkal egy egész zenekart. Így azután, aki nem tudta, hogy merre is találja a szerbiai csapatokat, az egész nap szóló magyar és szerb muzsika nyomán könnyen odatalálhatott.

Ugyancsak „hazajárónak" számít már Szolnokon Karancslapujtőről a Duci csapat. Korábban díjakat is nyertek szép számmal. Folyamatosan járják az országot szinte hétről-hétre máshol vesznek részt valamilyen főzőversenyen. Úgy érzik, nagyszerű dolog, hogy amikor egy ilyen helyen munkába kezdenek, máris találkoznak barátokkal. A Gulyásfesztivál kezdetén már Tiszaföldvárról, Gyuláról, Nyíregyházáról érkezőkkel köszöntötték egymást. Nógrád megye igen szegény vidék, mégis negyvenheten jöttek most Szolnokra, hogy élvezhessék ezt a nagyszerű hangulatot. A gulyást – bárhová megyünk a világban – a magyarsággal azonosítják és a legjobbat csak itt lehet megkóstolni. Ami pedig a díjakat illeti, két héttel ezelőtt Tiszaföldvárról hozták el az aranyérmet, de ennél sokkal fontosabb a barátság, ami az ilyen alkalmakkor kötődik. Bárhová mennek, nekik csak egy jelszavuk van: „Szeretjük a gulyást!"

Legalább tíz éve minden Gulyásfesztiválon jelen van a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat csapata. Ők Magyarországon élnek, de rajtuk kívül még öt lengyel város is küldött résztvevőket a főzőversenyre. A Varsótól mintegy százötven kilométerre fekvő Radom csapata szarvaspörköltet főzött – a magyartól kissé eltérő módon. A pörkölt lengyel módra tejfölösen, répával, sok zöldséggel készül. A szarvast ők hozták magukkal Lengyelországból és a pörköltjük minőségére jellemző, hogy a nap végére el is fogyott az utolsó cseppig. Igaz – a lengyel-magyar barátság jegyében a kóstoláshoz jócskán akadt segítőtárs.

Hosszabb kihagyás után, most második alkalommal van jelen a fesztiválon a jótékonysági tevékenységéről ismeret szolnoki Rotary klub -mondta el Sticz Ferenc, a klub elnöke. Önmagukat meg nem tagadva, az ételek kiválasztásánál most is inkább a barátaiknak akartak kedvezni, ezért savanyú káposztával ötvözött birkapörköltet, szarvasgulyást és pacalpörköltet főztek körömmel. Mindhárom pikáns dolog, ezeket „tudni kell" főzni, másként, mint egy hagyományos gulyást. A vadételnél fontos a babérlevél mennyisége, hogy ne legyen túl sok, de ellensúlyozza a „vad ízt". Az önkéntes minőségellenőrök tanúsága szerint a célt sikerült is elérni.

Étel, ital, zene mellett gyorsan repül az idő, de a délután közepe táján már mindenki várta az eredményhirdetést: kinek a fejére kerül az idén a gulyáskirály koronája? Bár több száz bográcsban főztek, a versenyen csak 82 csapat vett részt. Ötletesek voltak, változatos ételek készültek, de a zsűri szigorúan ragaszkodott a legfontosabb alapelvhez: mi is valójában a magyar gulyás? Az igazi magyar gulyás lényege csakis a mangalica zsírja, a makói vagy a jászsági vöröshagyma, a szegedi és a kalocsai paprika. A hús, legjobb, ha marha, de lehet birka is. A bab még elfér mellé, ám a rozmaringot hagyjuk meg a báránysültnek, a bazsalikomot a milánói makaróninak, az oregánót a bolognainak.

Tudták ezt jól a versenyzők, sokan kaptak bronz-, ezüst- és aranyérmet. A Gulyásfesztivál díszpolgára Őz Andrea lett, aki 15 évvel ezelőtt kislányként jött az első fesztiválra. Azóta mindegyiken jelen volt, ma pedig már, mint négygyermekes családanya állt a bogrács mellett. Szerbiából csak olyan csapatok jöttek, akik otthon már nyertek főzőversenyt. Ők itt külön mérkőztek egymással, díjaikat a miniszterhelyettes asszony adta át. Birkagulyás kategóriában a túrkevei Kovács Sándor kapta az aranyérmet, a marhagulyást főzők közül pedig a Pásztor Tüzép csapata győzött, közülük került ki 2013. gulyáskirálya, pontosabban – most először – gulyáskirálynője is! Bagi Erzsébet Alföldi gulyást főzött. Titkait szigorúan őrzi, szeretne győzni jövőre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük