Ahogy közeledik a 2010. február 13-a, az idei Operabál időpontja, úgy tudhatunk meg egyre többet és többet az előkészületekről. A rendezők azt már bejelentették: eldőlt a verseny a báli menü készítésére meghívott pályázók között.

 

Ahogy közeledik a 2010. február 13-a, az idei Operabál időpontja, úgy tudhatunk meg egyre többet és többet az előkészületekről. A rendezők azt már bejelentették: eldőlt a verseny a báli menü készítésére meghívott pályázók között.

 A bál megnyitásáig persze van még dolgunk bőven, de én már nagyon szeretnék bulizni – mondta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az eredmény kihirdetése alkalmával tartott sajtótájékoztatón. „Ez egy jó bál lesz" – erősítette meg, melyre nézve az is garancia, hogy a korábbi jogtulajdonossal felhőtlen az együttműködés. Az ország legrangosabb báli rendezvényét továbbra is az eddigi bálok főszervezője, Maráczi Ákos gondozza. Ugyanakkor viszont a várható újdonságok érezhetően felcsigázták az érdeklődést. A rendezők sok előítélettel is találkoznak, ezért különösen fontos hangsúlyozni: a mai világban nem mindegy, hogy ez az esemény ezernél is több embernek ad munkát! A külföldiek is ezen keresztül tájékozódnak, üzenünk vele. A pesti Operabál már híres nemzetközi rendezvény, amit ha – tisztelve az elmúlt tizennégy évben végzett munkát – még jobban csinálunk, akkor az csak hasznunkra válhat.

 A bál sajtófőnöke, Kerényi Péter is egyetértett azzal, hogy az Operabál évről – évre jobb lett. Ugyanakkor az idén először hirdettek meghívásos versenyt a báli menü készítésére. Eltérően a korábbiaktól, a „sétálójeggyel" érkezők is részesednek a finomságokból, több teremben különféle falatkákat szolgálnak majd fel. A közkedvelt Box utca szolgáltatása is kibővül egy tisztító szalonnal. Ha valakit „étkezési baleset" ér már egy óra múlva átveheti a kitisztított ruháját. A Hamupipőke választás hagyományát viszont megtartották, az első szűrésen már túl is vannak. A rengeteg jelentkezőből kiválasztották azt a tizenkét lányt, akik felpróbálhatják a cipőt. Róluk külön zsűri dönt: ki lesz az a három, aki részt vehet a bálon. Negyedik társuk a Blikk szépségversenyének győztese lesz.

Az idős emberektől is rengeteg helyes válasz érkezett a közzétett kérdésekre. Közülük sorsolják ki a főpróba harminc vendégét.

Továbbra is a bál elengedhetetlen velejárója a jótékonyság. Az Operabált megelőzően ételt osztanak közel ezer rászoruló részére – a Máltai Szeretetszolgálattal közösen -, akikről a helyszínen tüdőszűrő busz és orvosi konzultáció is gondoskodik. Időpont: 2010. január 23. szombat, 12 óra, a helyszín: Óbuda, a Főtér háta mögött, Laktanya és Hajógyár u. sarok). A bál utáni napon pedig jótékonysági gyermekrendezvényt szerveznek az operabáli díszletek között, ahol ajándékműsorral, Humperdinck: Jancsi és Juliska című gyermekoperájának előadásával várnak közel ezer, elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő és fogyatékkal élő gyermeket.

 Harmath Csaba, az Aréna Catering vezetője joggal büszke. Ők nyerték el a jogot a báli menü szállítására. A pályázat beadását kemény munka előzte meg. Segal Viktor séf vezetésével rengeteget gondolkodtak azon, mit is szeretne legjobban a közönség? Bevonták a munkába a váci Desszert Szalon szakembereit is. Most, hogy javukra dől el a verseny, megkezdték a csapat összeállítását. A báli éjszakán száznegyven felszolgáló, harminc szakács, negyven konyhai kisegítő és ugyanannyi szállítómunkás dolgozik majd azon, hogy minden kifogástalan legyen és a vendégek tökéletesen elégedetten távozzanak az Operaházból. Felhasználnak 90 kg szarvasgerincet, 65 kg libamájat, 25 kg füstölt angolnát, 70 kg édesburgonyát, minden fajtából egyenként 40 kg sajtot.

 A vacsora elkészítésének jogáért négy cég, a Gundel, a Burg, a Gála és az Aréna Catering mérkőzött egymással. Közöttük „az év séfje", Bíró Lajos gasztronómiai főtanácsadó elnökletével zsűri döntött. A legegyenletesebb teljesítményt az Aréna nyújtotta, különösen a főétel eleganciája, az újszerű megoldások szóltak mellettük. A páholyokban már az érkezéskor olívaolaj, balzsamecet és helyben, frissen sütött péksütemény várja a vendégeket. Minden asztal közepén egy tál saláta is áll, amit – ha kell – akár tízpercenként is cserélnek, mindig friss érkezik majd.

 A vegetáriánus változattal együtt összesen húsz fogásból – csak az érdekesség kedvéért álljon itt néhány: Hideg vízitorma velouté, crème fraîche habbal; Füstölt kardhal mousse, pácolt lime-os cukkíni krémmel; Angolos szarvasgerinc juharsziruppal, karamellizált tökmag krusztában, sütőtök relish-el; Libamáj tortácska Granny Smith almával és füstölt angolnával préselve. A gyümölcsös, mangós Soleila desszert is valódi különlegesség lesz, hát még a sajtok! Sainte Maure (fekete) kecskesajt – campari mézes dióval; Érett taleggio – lépes mézzel; St. Agur kéksajt – aszalt körte és sárgabarack társaságában; Érett mimolette – kék és fehér szőlővel; 36 hónapos parmezán – birsalmasajt balzsamecet redukcióval.

 Az ínycsiklandó ételek után elkerülhetetlen, hogy szó ne essék az italokról. Debreczeni Kálmán, a Debreczeni Pincészet és Szőlőbirtok legjobb boraiból válogatott. Testes, buja szekszárdi vörösborok és elegáns, illatos, frissítő etyeki fehérborok kerülnek majd a poharakba. Az alapelv: a vacsora fő itala fehérbor és rosé legyen, vörösbort csak a pihenő idején igyon a bálozó! Az Etyek-budai Pinot Noir Rosé 2008 világos rózsaszín. Illatában intenzív gyümölcs és virág kavalkád. A friss gyümölcsösség a szájban tovább folytatódik. A nagy test mellé élénk finom savszerkezet párosul. Ezt bátran ajánlják mindenkinek.

 Galambos Károly a Ferenczi Pincészetet vezeti. Véleménye szerint a szarvasgerinchez a „sikerbor", a birtok zászlósbora, a Ferenczi Szekszárdi Cuvée 2007 illik a legjobban. Ez Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc és Zweigelt házasítás. Az ászokhordókban a különféle karakterű fajták alapborai bársonyos, harmonikus, mégis izgalmas, közepes testű komplex borrá értek. Fiatalos, gyümölcsös, mégis tartalmas, tüzes bor. Az étkezés végén következhet az 1999-es, 3 puttonyos Tokaji Aszú. Keletkezésének éve kicsit hűvösebb volt, ezért a bor markánsabb hátterű. Azok is kedvelni fogják, akik nem szeretik az édes borokat.

 Az elmúlt 14 évben pezsgőt kizárólag a Zwack cég szállított az Operabálra. Külön erre az alkalomra palackozták. Az idén ez is megváltozik. Quirin Károly, a Törley pezsgőgyár legkiválóbb szakértője elmondta: a Törley pezsgőt már az 1900-as évek elején is báli pezsgőként kínálták. A hagyományokat követve, ízlelhető lesz a Talisman, a Casino és a Réservé pezsgő is február 13-án. Az Operabál száraz welcome pezsgőjeként az a Törley Gála pezsgő szolgál majd, amely a MundusVini – németországi és a hazai XXXI. Országos Borversenyen is aranyérmet kapott a szakértő zsűritől. A Törley Pezsgőbárban kínálják a Magyar Tudományos Akadémián az I. Tradicionális Pezsgőesten bemutatott Törley Nyerspezsgő – Chardonnay-t is.

 Magyarország leghíresebb mixere, Lajsz András már a legelső Operabál vendégeit is elkápráztatta tudásával. Akkor kapta „a koktélok karmestere" elnevezést. Most is itt lesz és valóságos nagyzenekar szólal majd meg a keze alatt. A Zwack – kávézóban kétszázféle(!) ital várja a vendégeket, amíg a Babos Band muzsikáját hallgatják. A korábban csak étkezésre szolgáló különtermek újabb típusú zenei hangulatot is kínálnak. A Székely Bertalan teremben lesz a Törley pezsgőbár, ahol Gyarmati István és Krajczár József zongorajátéka mellett szórakozhatnak a résztvevők, a terem terasza, pedig szivarszobaként funkcionál majd. Egy másik különtermi helyiségben sörbárt rendeznek be – ehhez illő zenei háttérrel.

http://www.operabal.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük