2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Szigorúbbak lettünk

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/22409"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tabla-2008_0.thumbnail.jpg" border="0" width="69" height="100" /></a></span></strong>Ismertették „Az év kórháza" címért indított, 2008. évi szavazás eredményét. A beérkezett közel 90 ezer szavazat az eddigieknél szigorúbb ítéletet mutat, a díj történetében például most először fordult elő, hogy az összesített átlageredmény romlott.</p><p>

 

tabla 2008 0.thumbnailIsmertették „Az év kórháza" címért indított, 2008. évi szavazás eredményét. A beérkezett közel 90 ezer szavazat az eddigieknél szigorúbb ítéletet mutat, a díj történetében például most először fordult elő, hogy az összesített átlageredmény romlott.

 

tabla 2008 0.thumbnailIsmertették „Az év kórháza" címért indított, 2008. évi szavazás eredményét. A beérkezett közel 90 ezer szavazat az eddigieknél szigorúbb ítéletet mutat, a díj történetében például most először fordult elő, hogy az összesített átlageredmény romlott.

drvojnik.thumbnail Dr. Vojnik Mária egészségügyi államtitkár véleménye szerint nagyszerű hagyományt ápolnak azzal, hogy jutalmazzák az egészségügyi szolgáltatók legjobbjait, éppen azok véleménye alapján, kik ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik. Az egész világon – így Magyarországon is – átalakulóban van az egészségügyi rendszer. Az a cél, hogy minden biztosítottnak azonos esélye legyen a gyógyulásra. A HáziPatika.com http://www.azevkorhaza.hu/ honlapon indított hagyományos és évről-évre megismételt online szavazása a betegelégedettség felmérésén túl, a hazai betegellátás színvonalának növeléséhez is hozzá kíván járulni. Magyarországon évek óta azt tapasztaljuk, hogy az emberek elégedettek az orvos-szakmai ellátással és az ápolással, de kevéssé elégedettek a körülményekkel. Ez utóbbi javítását az egészségügyi kormányzat is fontosnak tartja. A szolgáltatások minőségének javítására több EU pályázatot is fel lehet használni. A betegek elégedetlenek még a hosszú várakozási idővel és azzal, hogy nem az állapotuknak megfelelő tisztelettel bánnak velük. Az államtitkár asszony javasolta: a jövő évben erre a két szempontra jobban figyeljenek a díjak odaítélésekor!

A szavazáson Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vett. A szavazók ötfokú skálán – az iskolákban megszokott módon – osztályozhatták az intézményeket, összesen öt kategóriában: Orvos-szakmai ellátás, Ápolás- és szakszemélyzet, Infrastruktúra, Ellátás, Környezet és tisztaság. A kapcsolódó fórum oldalain pedig mindenki bővebben is elmondhatta véleményét, észrevételeit. A kezdeményezés ezúttal ismét rekord közeli érdeklődést keltett, a szavazási időszak alatt közel 90 ezer (89 745) szavazat érkezett. Az összesített, végső értékelésben a szavazás történetében először, rosszabbak lettek az eredmények, azaz (országosan) a kórházak átlagos megítélése a tavalyi évben határozottan romlott. Az összesített átlagérték – a 2005-ös 3,54, a 2006-os 3,63 után és 2007-es 3,67 után – mindösszesen 3,44 lett, ami a valaha tapasztalt leggyengébb mutató.

sote1.thumbnailÉrdekes változás, hogy az egyetemi klinikák eddig tapasztalható szélsőséges megítélése lényegesen differenciáltabbá lett, igaz egyetlen kivétellel: az „Infrastruktúra" kategóriában még mindig borzasztóan gyengén szerepelnek. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának Kardiológiai Központja például az öt kategóriából négyben került a legjobb három közé és ezzel az összetett – országos – verseny második helyét szerezte meg, a pécsi egyetem pedig három kategóriában lett a harmadik.

Az ország egészét tekintve, egyetlen intézménynek sem sikerült az osztályzatok összesítésekor a 4,0 eredmény elérnie. Míg tavaly az egyes kategóriákban még születtek 4,0 fölötti eredmények – például 2007-ben az „Orvos-szakmai ellátás" kategóriában 40 intézmény érdemelte ki a 4,0 vagy magasabb átlagot – idén egyetlen intézmény, egyetlen egy kategóriában sem volt képes a 4-es osztályzatot elérni.

kocsisg.thumbnail A „Házipatika.com„ ügyvezető igazgatója, Kocsis Gábor úgy látja: manapság nem divat a pozitív dolgokat észrevenni. Ezért különösen fontos odafigyelni arra, mennyi jó dolog történik körülöttünk. A verseny első harmadában végzett kórházak között alig van különbség és ez önmagában is elismerésre méltó. Ugyanakkor meg kell látnunk azt is: az egyes megyék, illetve a budapesti kerületek (az adott területen lévő kórházak eredményeit summázva) összesített eredményeiről elmondható, hogy tovább folytatódott a megyéknek a fővárosi kerületek rovására történő erősödése, így e nem hivatalos verseny első három helyezettje közé ezúttal nem jutott be egyetlen fővárosi kerület sem.

baloghz.thumbnail „Köszönet illeti mindazokat, akik az egyre nehezedő körülmények között is helyt tudnak állni" – jelentette ki Balogh Zoltán, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Különösen azért, mert a számok roppant beszédesek. Az egyes kategóriák egymáshoz hasonlított eredményei a felmérések kezdete óta szinte változatlanok. A legjobb ismét az „Orvos-szakmai ellátás" majd az „Ápolás- és szakszemélyzet" kategóriák lettek, amit a „Környezet és tisztaság" az „Ellátás" kategóriák követnek, a sort pedig immár negyedszer is az „Infrastruktúra" kategória zárja.

gattino.thumbnail Példamutató kezdeményezésnek tartja ezt a szavazásos versenyt Mario Gattino, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója. A gyógyszeripari cég a kezdetektől együttműködik a szervezőkkel és egyben a verseny fő támogatója is. Sajnos sokan félnek megkérdezni az embereket, mi a véleményük arról a szolgáltatásról, amit igénybe vesznek. Ezért is bátor dolog egy ilyen verseny és a győztesek valóban nagyon büszkék lehetnek, amiért a betegek nagyra értékelik a munkájukat. Az erkölcsi diadal mellett mindhárom kórház – a Pfizer cég támogatásának köszönhetően – modern számítógépekkel is gazdagabb lett.

nyert 2008.thumbnailAz Interneten leadott, mintegy kilencvenezer szavazat összesítése alapján, az egyes kategóriákban a következő helyezés alakult ki:

Orvos-szakmai ellátás

1.      Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

2.      SE ÁOK Kardiológiai Központ

3.      PTE ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset – és Kézsebészeti Klinika

Ápolás- és szakszemélyzet

1.      Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

2.      Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza

3.      PTE ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset – és Kézsebészeti Klinika

Ellátás

1.      Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Közhasznú Társaság

2.      Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

3.      SE ÁOK Kardiológiai Központ

Infrastruktúra

1.      Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

2.      SE ÁOK Kardiológiai Központ

3.      PTE ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset – és Kézsebészeti Klinika

Környezet és tisztaság

1.      Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

2.      Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

3.      SE ÁOK Kardiológiai Központ

borsod.thumbnail Az öt kategória részeredményeit egybevetve, a hivatalos végeredmény szerint az első helyet és így „Az év kórháza" megtisztelő címet a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyerte. Második helyen a fővárosi SE ÁOK Kardiológiai Központ, harmadik helyen pedig a Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet végzett.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.