Korábban már beszámoltunk azokról a lehetőségekről, amiket az Alacsony-Tátra kínál a látogatóknak. Most, a síszezon kezdetén, a Magas-Tátra síterületein megvalósult – olykor igencsak meglepő – újdonságokat mutatjuk be.

Korábban már beszámoltunk azokról a lehetőségekről, amiket az Alacsony-Tátra kínál a látogatóknak. Most, a síszezon kezdetén, a Magas-Tátra síterületein megvalósult – olykor igencsak meglepő – újdonságokat mutatjuk be.

A Magas-Tátra a világ legkisebb magashegye, hiszen mindössze huszonhat kilométer hosszú. Ennek ellenére sokan szeretik. Talán, mert itt 30 olyan csúcs emelkedik, ami eléri a 2500 méteres magasságot. Egész területe a lengyel és a szlovák nemzeti parkok védett övezetében található. Vannak olyan részei, melyeket teljesen elzártak a turisták elöl. A Magas Tátrára már jellemző, hogy a téli időszak látogatottsága lassan utoléri a nyárét, pedig régebbre visszatekintve ez a különbség számottevő volt. Az okokat nem kell sokáig keresni. Az utóbbi évek nagy beruházásai – főleg a síközpontokat illetően – növelték a tátrai téli szabadságok iránti érdeklődést és ezáltal a régió látogatottsága évről-évre emelkedik. Tavaly télen 11%-os növekedést tapasztaltak.

A Magas-Tátra turisztikai felfedezése Szentiványi József nevéhez fűződik – emlékezett vissza Húshegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója. Az 1870-es, 90-es években neki köszönhetően alakultak ki azok a vendéglátó létesítmények, melyek mára egész iparággá nőtték ki magukat. A Csorba-tó mellett még emlékműve is van. Rajta kívül feltétlenül meg kell említeni Csontváry Kosztka Tivadart, aki – évszakoktól függetlenül – fantasztikus színvilágot volt képes megörökíteni a Tátrában. Neki maguk a hegyek állítanak emléket, mert olyanok, mint ahogyan ő látta.

Az idei szezonra elkészült két kilométer hosszan egy új sípálya és a síelők már karácsonykor utazhatnak a kényelmes, 15 személyes kabinos felvonón Tátralomnicról a Csorba-tóra, érintve közben a Start köztesállomást. Segítségével óránként kétezer emberrel több juthat fel a lomnici csúcsra. Új pálya épült a snow-boardosoknak is. A befektetéseknek köszönhetően Lomnic lett a második legjobb síparadicsom Szlovákiában, közvetlenül az Alacsony-Tátra-i Jasna után. A Csorba tó környékét korábban kicsit elhanyagolták, most már itt is megindultak a fejlesztések. Eddig itt jó minőségű „piros" pályák voltak. Az idén 2,2 km hosszú új pálya épült, mely „kék" fokozatú, tehát a családoknak kedvez. A gyermekes családokat egy megújult, nagyobb, biztonságos MAXILAND sísuli csalogatja. A pályák használatát új, hatüléses felvonó könnyíti meg. Mindkét síközpont törődik a síelőik kényelmével. Internetes e-shopot is működtetnek, aminek köszönhetően a síelők a bérleteiket várakozás nélkül, az otthon melegéből vagy akár a szállásukról, a pénztárihoz képest olcsóbb áron vásárolhatják meg. Akik – bármely okból – nem mehetnek a lesiklók közé, szívesen választják az ingyenes sífutó pályákat. A Csorba-tónál, Tátralomnicon, Ótátrafüreden (Stary Smokovec) és környékén naponta karbantartott, csaknem 70 km hosszú pályákat használhatnak. A szlovák sífutás Mekkája ezenfelül egy új tanösvénnyel kedveskedik a gyalogosoknak, amely mentén harminc információs táblán ismerkedhetnek meg Csorba-tó történetével, többet tudhatnak meg a téli sportokról, a tó élővilágáról, növényvilágáról és annak érdekességeiről.

Teljesen új programnak számít a „Síelj és csobbanj!" Síbusz köti össze a síterepeket a fürdőzési lehetőségekkel. A poprádi AquaCity-ben különösen ügyelnek a gyermekes családokra. Új, sós vizű medence áll rendelkezésükre és így ahelyett, hogy messzire kellene utazni, a poprádi lehetőségek egy kis tengert, jó szórakozást és mulatságot kínálnak. Újdonság a csúszdás hajó, a vízágyú és a gyermek pezsgőfürdő is. Az egész létesítmény akadálymentesített, így a mozgásukban korlátozottak is látogathatják. A télben mindenkinek jól esik egy kis napfény. Ezt szolgálja egy belső napozóterasz, ami a későbbiekben egy külső napozóterasszal bővül majd. Az újdonságok már 2014 januárjában a vendégek rendelkezésére állnak. Az elmúlt évekhez hasonlóan a regionális TATRY Card tulajdonosai most is kedvezményekre jogosultak a bérletek és az Aaquapark belépő vásárlásakor, sőt a Tátra egyéb attrakcióit és szolgáltatásait is kedvezményesen vehetik igénybe. A síbuszokon – a Csorba-tó kivételével – és az aquabuszokon az utazás a kártyával teljesen ingyenes. A busszal Poprádról Tátralomnicra is át lehet menni. A legjobban azok járnak, akik üdülési csomagot vesznek, ebben a kártya is benne van. Így biztosan kevesebbet fizetnek, mintha mindent külön vásárolnának meg.

Az utóbbi időben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hó és a hegy már kevés. Az emberek több szórakozásra vágynak. Ezt szolgálják a megbízható rendszerességgel szervezett programok. Közülük a legkülönlegesebbek a Karácsonyi vásár, a Tátrai Karácsony valamint Tarajkán (Hrebienok), a Tatry Ice Master jégszobor kiállítás. Épül egy kétszáz ember befogadására képes jégház, melyben valódi, érvényes esküvőket is tartanak. továbbá a kutyaszánok, melyek főleg a gyerekes családok kedvencei. Nemcsak a lovak szerelmesei számára örvendetes hír, hogy Csorba-tónál újra megrendezik a korábban már hírnevet szerzett téli lovaspóló versenyt.