2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Termőhelyek kóstolója

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/21244"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Izab-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Közel a Karácsony! Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Szívesen segítünk a választásban, megmutatjuk, melyek azok a borok, amiket mi is szívesen osztanánk meg családunkkal, barátainkkal. Ez a néhány mondat állt a „Zwack Izabella Borválogatás" bemutatójára szóló meghívón.</p><p>

 

izab 1.thumbnail Közel a Karácsony! Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Szívesen segítünk a választásban, megmutatjuk, melyek azok a borok, amiket mi is szívesen osztanánk meg családunkkal, barátainkkal. Ez a néhány mondat állt a „Zwack Izabella Borválogatás" bemutatójára szóló meghívón.

 

izab 1.thumbnail Közel a Karácsony! Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Szívesen segítünk a választásban, megmutatjuk, melyek azok a borok, amiket mi is szívesen osztanánk meg családunkkal, barátainkkal. Ez a néhány mondat állt a „Zwack Izabella Borválogatás" bemutatójára szóló meghívón.

kosotolok.thumbnail Ez már a második alkalom volt, amikor a vendégek meggyőződhettek arról, hozzáértő módon összeállított válogatással találkoztak. Az elsőre még májusban került sor és ott nyomban kiderült: jó dolog az, ha a borászok maguk is jelen vannak, azonnal válaszolni tudnak a felmerült kérdésekre. Most sem volt ez másként. Hét pincészet borait töltötték a poharakba és mire a bemutató véget ért, egészen bizonyossá lett, hogy a felvonultatott huszonnyolc fajtából mindenki megtalálhatta magának a leginkább kedvére való kettőt – hármat. A válogatás egészéről most mégis az mondható el, hogy a borok inkább a termőhelyre voltak jellemzőek a terroir – jelleg némelyiknél határozottan feltűnő volt.

raspi1.thumbnail A Ráspi pince Soproni Irsai Olivér 2008 boránál viszont a fajára jellemző dús illat dominált, az ízek érvényesüléséhez még némi érlelésre szükség van. A Soproni Mágus 2006 már egészen más. Itt kiderül, hogy nem véletlenül kapta Horváth József a „fertőrákosi mágus" nevet. A 70 : 15 : 10 : 5 arányban Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet összetételű ital fényesen bizonyítja: „A természet mindenek felett". Elgondolkodtat bennünket: miként képes a szőlőnövény kőből, esőből, napsütésből megalkotni minden teremtett dolog legfontosabb tulajdonságát – a lelket.

wening.thumbnail A Weninger pincészet ugyancsak soproni borokat hozott a bemutatóra. A Soproni Terra Nemo 2006 nevét nem Nemo kapitányról kapta, bár a jelentés kétségtelenül rokon. Az ültetvény területét az országhatár választja ketté. Franz Weninger ezt a bort Magyarország EU csatlakozásának emlékére készítette, ötven százalékban Ausztriában, és ugyanannyi Magyarországon termett Kékfrankosból. A határokat az emberek találták fel. A Terra Nemo a határtalan szabadság jelképe kíván lenni, azért minden évben újra elkészítik.

A Somlói Apátsági Pincét 2001-ben alapították, az Apátság saját gazdaságából. Visszavásárolták a régi birtokok nagy részét is. Boruk, a Somlói Hilla nevét a pincészet egyik tulajdonosának finn származású feleségéről kapta. A 60 : 20 : 20 Hárslevelű – Juhfark – Furmint összetétel eredményeként kifejezetten női bor jött létre. Nem túl édes de azért „itatja magát".

A Gróf Buttler Történelmi Borászat ezúttal a Szarkás tetőről származó borait állította előtérbe. A Cabernet Franc és Merlot házasításából készült Egri „B" 2005 megnevezés nem Bikavért takar. A tulajdonos borász Bukhelyi László, a pincészet neve Buttler – és a mi a legfurcsább: a termőhely talajában jól kivehető egy B betű rajza. Hoztak azért Bikavért is. Náluk ez nem „menekülő márka". Mindig a legjobb borokat teszik a Bikavérbe, ezúttal 60 – 70 dkg-os tőketerheléssel szüretelt szőlőből. Ideje egy részét új fahordóban töltötte, de a jó minőségű hordó vastag anyaga miatt a „faíz" nem jelent meg benne.

leglig.thumbnail A Kislaki Bormanufaktúra Légli Géza munkája eredményeként jött létre. A dél-balatoni termőhely nem akadálya annak, hogy a fehértől a vörösborig mindent felvonultasson – nem is akármilyen minőségben! Borainak nevében első helyen – megkülönböztetésül – mindig a vidék neve szerepel, van ahol még további utalást is találunk. A Szőlőskislaki Chardonnay – Vitéz dűlő 2007 például onnan kapta a nevét, hogy a dűlő az I. Világháború után kiosztott vitézi földek egyike volt. A bor fele acéltartályban, másik fele akáchordóban erjedt és ez határozottan izgalmas ízt eredményez. A Szőlőskislaki Pirosbor 2007 valójában egy negyedik nap után kipréselt Merlot siller. Szeretnének ezzel egy stílust meghonosítani, a „jó ivású", könnyű vörösborokét. A Merlot fajta különösen jól érzi magát a Balatonnál – és ez a borokban is megmutatkozik. Érkezett most erre a bemutatóra egy 2008-as hordóminta is, melyről külön kell szólni. Bodzás, füves, csalános illata felfokozza a várakozást Sauvignon Blanc-nál az ilyen, párját ritkítja. A glicerin-gyűrűk a pohárban máris érett borra utalnak.

 Tokaj vidékét ketten is képviselték a bemutatón. A Dobogó Pincészet Tokaji Szerelmi Furmint 2007 bora szó szerint „földhözragadt" nevet visel. Semmi köze az érzelmekhez, a dűlőnek ez a neve Tokajban. A bor hordozza mindazokat a tulajdonságokat, amiket ezen a tájon, ettől a fajtától elvárunk. Roppant kellemesnek bizonyult a Tokaji Lumiere 2006. Tökéletesen beérett, aszúsodott szemeket is gazdagon tartalmazó Sárga Muskotályból készült. Kedves, szép bor, ami magas beltartalmi értékének köszönhetően inkább tűnik félszáraznak, mint félédesnek. Illata összetett, a gyakorlott kóstolót is próbára teszi. A késői szüretelésű Tokaji Furmint 2007-nél a szamorodni-eljárást alkalmazták. Inkább töppedt, mint Botrytis-es fürtöket szüreteltek hozzá. Mintegy fél évet töltött fahordóban, a fehérboroknál ritka, csokoládés íz is jól érvényesül benne. A 2007. is igazán jó évjárat volt; a forró nyarat esős ősz követte. Ezért a Tokaji Hárslevelű 2007 szőlőjét teljes érésben szedték, 60 százalékát fahordóban, negyvenet acéltartályban erjesztették – nem akarták, hogy a fa „uralkodjon" rajta. Így most a borban minden íz, zamat tökéletesen érvényesül.

Nem lenne méltó a hírnevére a Zwack-ház, ha nem hozott volna erre a bemutatóra is egy igazi különlegességet. A dinasztia-alapító dr. Zwack József, az Unicum feltalálója testvérbátyjának nevét viseli a „Zwack Maximilian". Az eljárást hivatalosan már 1912-ben bejegyezték, alapanyaga egy Tokaji Furmint párlat, ahol a szeszfok beállításához a desztillált vízen kívül még Furmintot is használnak. Ezt követően adják hozzá a hársvirág eszenciát. Több hónapon át tölgyfahordóban érlelik, majd palackozás előtt aprított hársfavirág ágyon átszűrik az italt. Fogyasztását szobahőmérsékleten vagy jégre töltve, frissítőként pedig szódával ajánlják.

sotir.thumbnail Ennyi ital kóstolása után bizony már nem árt egy csészényi kávé! Itt a jelszó talán a „minőséghez – minőséget" lehetne. A Zwack-borok mellé most a veronai székhelyű Erboris EDA SPA Italia magyarországi leányvállalata, az Erboris Hungaria Kft. kapott bemutatkozási lehetőséget. A világban több ezer kávés cég van – mondta el Sóti Róbert, ügyvezető igazgató – Olaszországban is hétszáz fölötti a számuk. A verseny tehát nagy, csakis a minőség dönthet. Az Erboris egyik terméke a Pellini, a világon az elsők között kapta meg az ISO minősítést. Több keveréke is van, Magyarországon a 100 százalékos Arabica-tól a 80 : 20 arányú Arabica : Robusta keverékig több is kapható. A Pellini Tob, tiszta Arabica, ennek a Robustánál kisebb a koffein tartalma. Ez volt világ legjobb kávéja 2006-ban az olaszországi Bresciában tartott versenyen.

izab 2.thumbnailA hangulatos, jól sikerült bemutató ezúttal nem a borok között ért véget. A vendégek – Zwack Izabella vezetésével – lesétálhattak a pincébe, az évszázados hordók közé, oda, ahol az Unicum érik. Ott köszöntek el egymástól, tudva azt, hogy a kétszáz éves cég történetében már van annyi felhalmozódott hagyomány és tapasztalat, ami az elkövetkező sikereknek is záloga lehet.

http://www.zwackborok.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.