A vártnál jóval nagyobb látogatottságot, kiemelkedő sikert hozott a Budapesten megrendezett második Afrika Expo. A megnyitó ünnepségen jelen volt több afrikai ország nagykövete is.

A vártnál jóval nagyobb látogatottságot, kiemelkedő sikert hozott a Budapesten megrendezett második Afrika Expo. A megnyitó ünnepségen jelen volt több afrikai ország nagykövete is.

Bár az Afrikával foglalkozó szakmai kör kicsi, nagyon sokakat érdekel Afrika – állapította meg Szilasi Ildikó Afrika-kutató, Afrika-szakértő, az Expo alapítója és főszervezője. Bebizonyosodott ez már 2011-ben az első Afrika-Expo alkalmával is, az idén pedig még sokkal nyilvánvalóbb. Ez nem véletlen, hiszen a globális világban is egyre több gazdasági, politikai hatalom fordul a „fekete kontinens" felé. Az Expo célja is az, hogy egyre többet beszéljünk, egyre többet tudjunk meg Afrikáról. A látogató hallgasson meg úti beszámolókat, fedezzen fel új piaci lehetőségeket termékei, szolgáltatásai számára.

A gyerekkori olvasmányokból a felnőttkorig megmaradó érdeklődés azután már az afrikaiaknak is sokat jelenthet: szaktudást, önkéntesek munkáját, áruk, szolgáltatások megjelenését, nemzetközi politikai vagy éppen felsőoktatási kapcsolatokat. Afrikának nagyon sok mindenre van most szüksége, mert rendkívül dinamikusan fejlődő kontinens. A kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatok alapja viszont az, ha elhisszük, hogy Afrika roppant érdekes, megismertetjük a magyar látogatóval hallatlan sokszínűségét – és ehhez a legjobb kezdet ez az Expo. Érintkezési felületet kínál az Afrikával foglalkozó diplomáciai, kulturális és civil szervezeteknek a széleskörű bemutatkozásra, céljaik népszerűsítésére. A 460 négyzetméter területen most 12 afrikai ország képviseletében 25 kiállító jelent meg.

Idén számos nemzetközi konferencia témája volt a víz szerepe, a víztisztítás. Ebben például híresen jók a magyar szakemberek. Nemrégiben Etiópiában dolgoztak ilyen területen. A mezőgazdaság-tudományunk is az élvonalba tartozik. A korábbi Gödöllői Agrártudományi, ma Szent István Egyetemen Trópusi Mezőgazdálkodási Tanszék működik. Az itt szerzett szaktudás pont olyan életmentő lehet az élelmiszerhiánnyal küzdő Afrikában, mint például az orvostudomány. Feltétlenül figyelmet érdemel, hogy a világ húsz leggyorsabban fejlődő gazdasága közül nyolc – Kínát és Dél-Ázsiát is megelőzve – a Szaharától délre fekvő területen található. Bármi, amit mi tudunk, hasznos lehet náluk és arra lehet piacot találni!

Valószínűleg ez lehetett az egyik oka Kenya megjelenésének is az Expo-n. Az ország bécsi követségének képviseletében, Ms. Jacqueling Okoth jött el Budapestre, akitől megtudtuk: Kenya Kelet-Afrika kereskedelmi és pénzügyi központja. Volt idő, amikor gazdasági növekedése Fekete-Afrikában a leggyorsabb, mintegy 7% volt. Mezőgazdaságának színvonalára jellemző, hogy Kenya a világ legnagyobb feketetea-exportőre. A turisták körében is kedvelt. Noha Afrika legmagasabb hegycsúcsa, a Kilimandzsáró csak részben tartozik ide, 5895 méteres legmagasabb csúcsa Tanzánia területére esik, a második legmagasabb, a Kenya hegy sem pici, 5199 méter magas. Kenyában minden nevezetesebb afrikai állat nagy számban található, élővilágukat kiterjedt nemzeti park rendszer óvja.

Az afrikai kontinens délnyugati partvidékén fekvő Angola leginkább egy színes, kirakós játékhoz hasonlít. Hatalmas területét változatos éghajlat, táj és kultúra jellemzi. Ezért fektetnek mostanában egyre nagyobb hangsúlyt a turisták idecsalogatására. Van itt tengerpart, hegyvidék, síkság, őserdő – no és persze mindenhol az ennek megfelelő, rendkívül sokszínű növény- és állatvilág. Népművészete bámulatosan fejlett. A faragott faszobrok, törzsi táncmaszkok a kézművesség és az iparművészet nagyon magas színvonalát jelenítik meg. Vigyáznak is rá, iparművészeti tárgyakat például csak előzetes engedély birtokában lehet az országból kivinni.

Noha sok ijesztő hírt is hallunk Afrikáról, általánosságban nem mondhatjuk túlzottan veszélyesnek. Persze mindig vannak területek, melyeket el kell kerülni és erről pontosan tájékozódnunk kell. Ha megfelelőn, napra készen készülünk fel, akkor nincs mitől tartani. Akiben a gyerekkori érdeklődés változatlanul megmaradt és szeretne Afrikában szakemberként dolgozni, önkéntesként segíteni, megkeresheti azokat a nonprofit szervezeteket, akik eligazítják. A www.afrikaexpo.hu oldalon erről részletes tájékoztatás található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük