Két napig tartott a negyedik Újbor és sajtfesztivál, ahol a látogatók csak nehezen tudtak választani az egymás mellett sorakozó különlegességek között.

 Két napig tartott a negyedik Újbor és sajtfesztivál, ahol a látogatók csak nehezen tudtak választani az egymás mellett sorakozó különlegességek között.

 Egy ilyen rendezvényem mindent végigkóstolni lehetetlen. Ezért már a belépés pillanatában eldöntöttem: kizárólag olyan termelők asztala előtt állok meg, kiket eddig nem ismertem. Zánkán, a Lídia borház szép példáját adja a hagyományok ápolásának. A vállalkozást a dédnagymamáról nevezték el – nem véletlenül. Már a dédszülők is bortermelők voltak. A tizennyolc éves családi vállalkozást ma a negyedik generáció – egy ikerpár – működteti. Saját palackozójuk öt éve van, mindent maguk csinálnak, még a névadók képével díszített címkét is ők ragasztják a palackokra. A Kékfrankos – Pinot Noir Rosé Cuvée összeállítója, a lánytestvér, Marcella. A bor ezért az ő nevét viseli. Nem kell szégyenkezzen miatta.

 Riczu Tamás Siklósról érkezett, fiatal, kezdő borász, ám máris nagyon sikeres. Termeléssel 2003-ban kezdett foglalkozni – mint elmondta – azért, mert maga is szereti a bort. Nem drogként fogyasztja. Olyat szeretne készíteni, amit mások elégedettséggel fogadnak. Az országos Rosé fesztiválon mindjárt az első évben aranyérmet nyert, 2006-ban ezt megduplázta, mert Egerben a nemzetközi borversenyen a Muscat Ottonellel nyert és még ugyanebben az évben az ő Portugieser-je lett Magyarország legjobb újbora! Friss, gyümölcsös, könnyen iható borokat készít. Idén a Márton-napi újbora a címkén már az eredetvédelem jelzését is viseli.

Dr. Kis János állatorvos MezőberényDr. Kis János állatorvos Mezőberényben friss sajtokat készít. Szigorúan kézműves módszerekkel, már 1992 óta. Saját marháit saját takarmánnyal eteti, ez a minőség egyik garanciája. A friss, natúr sajtból négyféle ízesítéssel pritaminos – paprikás, köményes, fokhagymás és petrezselymes sajtokat állít elő. Békésben népszerű a brindza. A natúrt hathetes szárazérlelés után ledarálja, sózza és egy százéves fadézsában lepréseli. Két hónapig újra érleli, majd felkaparva morzsalékosan hozza forgalomba. Sajnos csak a megyében kapható.

A szomszédos asztalnál is sajtot kínáltak, az országos sajtverseny kecskesajt győztesét, a Békési Bio-kecskesajtot. Ellenőrzött, minősített gazdaságból származik. A Biokontroll Hungária Kht. – ahogy mondani szokták – a földtől az asztalig minden gyártási mozzanatot megvizsgál. Az árura a „bio" címke csak az ő engedélyükkel kerülhet fel. Nézik az állatok tartási körülményeit, a megvilágítást, még az ivóvíz hőmérsékletét is. Szigorúan ellenőrzik a tejfeldolgozás technológiáját. Most a Bio- jelzést ötféle sajt viselte: a natúr, a snidlinges, a diós, a kapros – fokhagymás és az olaszos. Ez utóbbiba kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot is tartalmazó, olaszos fűszerkeverék került.

Kökény és Fia családi borászat A sajtok után a borokhoz visszatérve, a Kökény és Fia családi borászat azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy – a rendezvényen egyedüliként – boraik hűtéséről is gondoskodtak. Náluk két generáció dolgozik együtt -1986 óta. Ceglédi pincészetükhöz pár vendégszoba is tartozik és előzetes rendelésre a borkóstolókhoz kemencés ételeket is adhatnak. Mivel Budapesthez viszonylag közel vannak, céges rendezvényekre, karácsonyi partikra is kitűnő helyszínül szolgálhatnak.

Ugyancsak családi vállalkozás – és náluk is kaphat meleg ételt a bejelentett vendég – Villányban a Szűcs és Társa. A Cabernet Franc – Kékfrankos Cuvée náluk inkább félszáraz, a Purtugieser viszont valóban száraz, bársonyos, lágy savakat tartalmaz. Fehérboruk is van, a kellemesen fanyar Petite Cuvée. Kissé mandulás ízhatású, a Rizling és a Hárslevelű fölött a Tramini illata dominál.

Nitt családA Nitt család panziója a kisharsányi pincesoron található. A házigazdák szép pincével, két négyágyas apartmannal, tágas, 40 személyes étteremmel fogadják a vendégeket. A pincészet Villány és Siklós között van, itt már fehérborokkal is foglalkoznak. A külföldiek szeretik a hungaricumokat ezért a Sauvignon Blanc mellett a Zenit is népszerű. A Kékfrankost gyümölcsös háttéríze kellemessé teszi, nem olyan „nyers", mint a sokak által kedvelt soproni. Bár savgerince erős, kiütközik rajta a villányi jelleg. Hagyományos módon, ászokhordóban készül, öt hónapig érlelik.

Amint az már az eddigiekből is látszik, a negyedik magyarországi Újbor és sajtfesztivál sikerrel teljesítette a feladatát. A rendezők most már a következő fesztivált szervezik, melyre a tervek szerint 2008. november 29-30-án kerül majd sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük