Azt lassan már megszoktuk, hogy időről-időre olyan világversenyekről kapunk hírt, ahol a magyar borok szép sikereket értek el. Magyarország és a bor – jól összeillő fogalmak. De hogy a csokoládé? Pedig most erről van szó!

Azt lassan már megszoktuk, hogy időről-időre olyan világversenyekről kapunk hírt, ahol a magyar borok szép sikereket értek el. Magyarország és a bor – jól összeillő fogalmak. De hogy a csokoládé? Pedig most erről van szó!

Az elmúlt év szeptemberében beszámoltunk olvasóinknak arról, hogy egy mindössze négy éve működő, különleges táblás csokoládéival már hírnevet szerzett magyar csokoládékészítő olyan termékkel állt elő, ami korábban idehaza még nem létezett. (http://www.euroastra.info/node/74712) Amint azt akkor leírtuk, liofilizált meggy- és eperszemeket drazsírozó gépben étcsokoládéval vontak be. Ám nem elégedtek meg ennyivel. Elkezdték a világ legjobbjának tartott piemonti mogyoró felhasználását is, ebből is készítettek tejcsokoládéval bevont, fahéjporba hempergetett drazsét.

Az egész hátterében az állt, hogy Mészáros Gábor, a ChocoMe tulajdonosa felmérte, mi legyen a fejlődés, a továbblépés iránya. Nem akarta, hogy a fogyasztók beskatulyázzák őt és a cégét valamilyen termék szerint. Nem a megszokott, fényes felületű drazsét kívánta gyártani, mert az lassú, időpocsékoló munka és másoknak is van olyan. Az is nyilvánvaló lett, hogy ennek az újdonságnak a csomagolása fontosabb, mint a táblás csokoládénál. Ez utóbbiaknál a díszített csokoládé önmagában is szép látvány. A drazsénál az volt a cél, hogy a csomagoláshoz készített doboz kínáló funkciót is ellásson. Megjelenése legyen vonzó, de informálja is a fogyasztót a tartalmáról. Már rápillantva azt a hatást keltse, hogy ezt most meg szeretném kóstolni!

A Spanyolországban, 2012-ben elért siker hatására úgy gondolták, itt az ideje egy komolyabb, próbatételnek. A magyar csokoládémanufaktúra ezúttal a világ egyik legrangosabb, nemzetközi, független csokoládéversenyén, az International Chocolate Awards-on ezüstérmet nyert. A verseny jelentőségében a Michelin csillaghoz hasonlítható, míg jellegében a Bocuse d' Or versenyhez. Ezáltal a ChocoMe hivatalosan is a világ legjobb csokoládékészítői közé lépett és egyben ő az első magyar vállalkozás is, amelyik díjat nyert egy ilyen kiemelkedő szakmai versenyen.

A legelismertebb külföldi csokoládé- és gasztronómiai szakértők, sommelierek és séfek alkotta zsűri az idehaza tavaly bemutatott Raffinée termékcsalád egyik tagját, a fahéjas tejcsokoládéval bevont, piemonti mogyorót találta méltónak az elismerésre. A „Raffinée" szó franciául azt jelenti – kifinomult. Bárki, aki megkóstolja a ChocoMe cég legújabb termékeit, egyet fog érteni abban: a névválasztás tökéletesen sikerült. A megnevezés pontosan illik a dobozok tartalmára. A mogyorót ezúttal fahéjjal finoman átszőtt, 40 % kakaót tartalmazó tejcsokoládéba burkolták. A bársonyosan krémes, jellegzetes íz így tökéletesen megmaradt.

Mészáros Gábor, a ChocoMe alapító tulajdonosa a firenzei Dóm szomszédságában, a Medici Riccardi Palotában vehette át a rangos elismerést és ezzel a díjjal elérte azt, amit a szakmában – ebben a kategóriában – egyáltalán el lehet érni. A cél most már a következő kategória, a „bean to bar", ahol a csokoládékészítők a teljes folyamatot maguk tartják kézben, a kakaóbab kiválasztásától, a pörkölésen át a csokoládékészítés befejezéséig. Érdemes megemlíteni, hogy egy hónappal korábban a „Raffinée" termékcsalád dobozát is díjazták Milánóban. A Design Award versenyen úgy ítélték meg, hogy a tartalom és a forma tökéletesen harmonizál.

www.chocome.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük