2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Püspökvár titkai

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80679"><img class="image image-preview" src="/files/images/püspök.preview.jpg" border="0" width="468" height="623" /></a></span>2014. május 28-án, szerdán ünnepélyes keretek között került sor dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök, dr. Hölvényi György, egyházügyi államtitkár és dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere köszöntője után a Pécsi Bazilika időkapszulájának elhelyezésére a Székesegyház dél-keleti tornyában.</p> <p> 

2014. május 28-án, szerdán ünnepélyes keretek között került sor dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök, dr. Hölvényi György, egyházügyi államtitkár és dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere köszöntője után a Pécsi Bazilika időkapszulájának elhelyezésére a Székesegyház dél-keleti tornyában.

 

2014. május 28-án, szerdán ünnepélyes keretek között került sor dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök, dr. Hölvényi György, egyházügyi államtitkár és dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere köszöntője után a Pécsi Bazilika időkapszulájának elhelyezésére a Székesegyház dél-keleti tornyában.

 

„A Püspökvár titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig – a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztése" elnevezésű projekt keretében az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztések eredményeként 2015-re a Pécsi Székesegyház és környéke hazánk egyik kiemelkedő vallás- és kultúrtörténeti központjává válik. A felújítás az itt élők és az idelátogató turisták lelki üdvét szolgálva a XXI. századi igényeket is kielégítő bemutatással, építészeti és művészettörténeti kincsekkel gyarapítja a Pécsi Egyházmegye és a város gazdag történelmi örökségét.

 

„Hiszen tudom, milyen terveket gondoltam el felőletek – mondja az Úr; ezek a tervek a békére vonatkoznak, nem a pusztulásra, mert reménységgel teli jövőt szánok nektek." (Jer 29,11)

 

Ennek állomásaként újulhatott meg a Székesegyház délkeleti tornya, melyben most elhelyezésre kerül az új időkapszula. Az előzményeket tekintve a délnyugati torony felújításakor, 2009 januárjában az épületrész tetején elhelyezkedő kereszt alatti gömbben találtak egy 1886-ból származó mementót, melyből egy üvegkapszula került elő az Osztrák-Magyar Monarchia idején használt arany-, ezüst- és rézpénzekkel, valamint az akkori állapotokat rögzítő latin pergamen leírással, mely a Székesegyház 1882-ben kezdődött nagyszabású felújításáról ad tájékoztatást.

 

A most elhelyezésre került időkapszula egy püspöki címerrel ellátott rozsdamentes acélból készült henger. Ebben egyebek mellett a közelmúlt ünnepeit és a felújítás fázisait bemutató fényképek, az Egyházmegye ezeréves évfordulója alkalmából készült érmesorozat, 2014-es 10, 20 és 50 forintos fémpénzek, valamint az Egyházmegye jelenlegi helyzetének leírása kerül papír és elektronikus formában is a dél-keleti griff őrző szárnyai alá. A kivitelezés különlegessége, hogy a kapszula a kapszulában kialakítás lehetőséget teremt az 1886-os régi anyagok visszahelyezésére, s azok új információkkal történő bővítésére, mely nemcsak kordokumentum, de egyben üzenet is a következő nemzedékek számára. Az utókor számára aláírt idézet magyar és latin nyelven a megújulást, a reményteli jövőt hirdeti.

 

A beruházás eredményeképpen a Pécs egyik szimbólumának számító Székesegyház több szempontból is látványos változásokon megy keresztül 2014 végéig. A korábbi felújításokból kimaradt délkeleti torony nemcsak megújul, hanem ősztől egy kilátó is helyet kap benne, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a város minden irányába. Ezzel párhuzamosan kicserélődik az épület déli hajójának tetőszerkezete és megújul a bazilika teljes belső világítása is.

 

A következő évtől a felújítások nyomán egy állandó kiállítás megnyitásával látogatható lesz a Püspöki Palota, a különleges adottságokkal rendelkező Palotakert, egy interaktív kiállítás keretében a palotakertet a Püspöki Magtárral összekötő, egykori titkos alagút, valamint kialakításra kerül az ún. Magtár Látogatóközpont, mely több termében különböző rendezvényeknek adhat helyet. A beruházások érintik a Káptalan utcai zarándokszállást, a Martyn-házat, a Csontváry Múzeumot, és a Pécs-Belvárosi Templomot. A felújítások és fejlesztések révén páratlan értékekkel, interaktív, élményszerű látnivalókkal gazdagodik a Pécsi Egyházmegye, és ezen belül Pécs város hitéleti közössége, történeti öröksége.

 

http://www.pecs.egyhazmegye.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.