2009. Május 9-én, szombaton délután kettőtől szórakoztató műsorok helyszíne lesz a budapesti Erzsébet tér. Koncertek, vetélkedők, játszóház, programok kicsiknek és nagyoknak – ez, így együtt adja majd Európa Napjának ünnepét.

 

 2009. Május 9-én, szombaton délután kettőtől szórakoztató műsorok helyszíne lesz a budapesti Erzsébet tér. Koncertek, vetélkedők, játszóház, programok kicsiknek és nagyoknak – ez, így együtt adja majd Európa Napjának ünnepét.

 Örömteljes, ünnepi eseményre készülünk – jelentette be György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. Az ünneplésre bőven van okunk: húsz éve történt meg Európa egyesítése a szabadság jegyében és öt éve vagyunk tagjai az Uniónak. Ezen a napon az egész országban rendezvényeket tartanak. Miért ekkor? Robert Schuman francia külügyminiszter Jean Monnet-val együtt dolgozta ki a híres Schuman-tervet, amelyet 1950. május 9-én tárt a nyilvánosság elé. Ezt a napot tartják ma az Európai Unió születése napjának. A terv lényege a hadiipari felszerelések előállításához nélkülözhetetlen szén- és acéltermelés feletti közös ellenőrzés kialakítása volt. Schuman terve mögött az az elgondolás húzódott meg, hogy a szén- és acéltermelés feletti kizárólagos ellenőrzés hiányában senki sem lesz képes háborút indítani. Lehet, hogy a dátum sem volt teljesen véletlen, hiszen május 9. a Győzelem Napja, a II. Világháború – hivatalosan – ezen a napon fejeződött be.

Most, az Utcafesztivál egyszerre lesz szórakoztató népünnepély és tanulságos is. Mindenki maga döntheti el, hogy az eseményeknek melyik oldala érdekli jobban. Találkozni lehet majd EU-politikusokkal és nézni, ahogyan a gyerekek jelképesen ismét lerombolják a Berlini Falat és ugyanazokból az elemekből felépítik a jövő Európáját.

 Az ünnep házigazdája, műsorvezetője, Rákóczi Ferenc szerint a magyar ember szereti, ha szórakoztatják, és azt is, ha játszva tanítják meg bizonyos dolgokra. Bizony még nagyon sok van, amit nem tudunk az Európai Unióról. Olyan programot állítottak össze erre a napra, ami várhatóan minden korosztály számára megfelelő lesz. A magyar népzenétől a vicces erdélyi párosig terjed a lista. A tömeg már tavaly is nagy volt az Erzsébet téren, az idén viszont még több embert várnak a rendezők. Annál is inkább, mert alig egy hónap múlva, június 7-én választjuk meg ismét a képviselőinket az Európai Parlamentbe. Magyarország 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe és nagyon nem mindegy, milyen felkészültségű, itthon és külföldön mennyire elismert, szakmájukat mennyire értő emberekre bízzuk magunkat.

 Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője, Szalai Zoltán is azt hangsúlyozta: az Utcafesztivál a választások jegyében is zajlik majd. Az előzőt, 2004-ben még minden ország a saját belügyének tekintette. Most az Európai Parlamentben elhatározták: egységes arculatot adnak az eseményeknek. Sok országban, sok ember még azzal sincs tisztában, hogy egyáltalán választások lesznek. A kampánynak szigorúan párt- és politikamentesnek kell lennie! A rádió- és TV-megjelenés egységes lesz minden európai országban, a középpontba állított kérdések már lehetnek eltérőek. Eddig azt hirdették: menjetek szavazni, mert ez állampolgári kötelesség! Most inkább azt: aki elmegy választani, európai szintű kérdésekbe szólhat bele.

 Szokatlan eleme a kampánynak a „Choice Box", magyarul Köz-Pont nevű, multimédiás eszközökkel felszerelt interaktív doboz. Lehetőséget nyújt az embereknek, hogy – huszonöt másodpercnyi terjedelemben – elmondják véleményüket az őket foglalkoztató kérdésekről. A felvételeket mindenki megtekintheti a „Köz-Pont" oldalán elhelyezett képernyőkön, valamint az EuroparlTV-n – http://www.europarltv.europa.eu/ – és a YouTube-on. Az üzeneteket a magyar iroda eljuttatja a brüsszeli központba, ahol azokat széles körben nyilvánosságra hozzák. Látni fogják az újonnan megválasztott képviselők is.

Azt kívánják ezzel kifejezni, hogy nemcsak az „intézmény" akar közölni valamit a választókkal, hanem érdekli az ott tevékenykedőket az emberek álláspontja is. Az üzeneteket – amennyiben kultúrált stílusban mondják el – nem fogják cenzúrázni. Az már a képviselők felelőssége, hogy figyelembe veszik-e majd azokat munkájuk során. Az EU tíz kérdéskört határozott meg, melyből a tagországok kiválaszthatták az őket leginkább érdeklő négyet. Magyarországon ezek: az uniós költségvetés elköltése, az energetika, a biztonság – széles körben értve és a fogyasztóvédelem. Részletesebb tájékoztatás a http://www.valasztasok2009.eu/ oldalon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük