2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Versek mobilon

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/7228"><img class="image thumbnail" src="/files/images/lemezek.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Az irodalom, az irodalmi élmény közvetítésének világszerte mindinkább népszerűbb és elismert műfaja a hangoskönyv. Néhány éve már Magyarországon is kapható és az érdeklődés iránta egyre nagyobb.</p><p>

 

lemezek.thumbnail Az irodalom, az irodalmi élmény közvetítésének világszerte mindinkább népszerűbb és elismert műfaja a hangoskönyv. Néhány éve már Magyarországon is kapható és az érdeklődés iránta egyre nagyobb.

 

lemezek.thumbnail Az irodalom, az irodalmi élmény közvetítésének világszerte mindinkább népszerűbb és elismert műfaja a hangoskönyv. Néhány éve már Magyarországon is kapható és az érdeklődés iránta egyre nagyobb.

kocsisa 1.thumbnail Az együttműködés mintegy öt évvel ezelőtt kezdődött a Kossuth Kiadó és a Mojzer Kiadó között – mondta el Kocsis A. Sándor, a Kossuth Kiadó vezérigazgatója, a legújabb hangoskönyvek megjelenésekor. Az idén karácsonyra már a hatvannegyedik lemez jelenik majd meg és az elmúlt tíz hónapban 61 százalékkal nőtt a forgalom a tavalyihoz képest. Ugyanakkor a kereskedők még mindig egy kicsit „nehezen értik" az új műfaj sajátosságait. Van olyan könyváruház, ahol a hangoskönyv CD-ket több emeletre szétszórva árulják, talán, mert így nehezebb megtalálni. Általános félreértés, hogy ez a fajta kiadvány a gyengén látóknak készül. Persze, nekik sokat segít, de a legtöbben mégis inkább azért veszik, mert utazás, sportolás közben is „fogyasztható". Világméretű népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy ez az adott műnek egy sajátosan interpretált, nem ritkán a műről bennünk kialakult képtől eltérően előadott változata. Hiszen ismerhetjük egy adott mű számos megfilmesített változatát; egy színművet pedig ismerhetünk többféle módon színpadra vitt formában és különféle szereposztásokban is. Jól illeszkedik ebbe a sorba, ha az ismert irodalmi alkotás egy népszerű színész igényes előadásában szólal meg. A hangoskönyvet hallgathatjuk akár az autóban, hosszabb utak közben a családdal, vagy például este, a fárasztó nap végén, kényelmesen hátradőlve egy fotelben.

foldes.thumbnail A könyvekről szólva Földes László néhány új technikai lehetőségre hívta fel a figyelmet. Már több könyv is letölthető a http://www.kossuth.hu/ weboldalról, bankkártyás fizetés ellenében akár több példányban is. A webáruház látogatói MP3 formátumban 15 hangoskönyvet vásárolhatnak meg igen kedvező áron, így anélkül juthatnak kedvenc hangoskönyveikhez, hogy el kellene fáradniuk egy könyvesboltba. A Kossuth Kiadóval kötött együttműködésének köszönhetően a világon is ritkaságnak számító versmondó szolgáltatást indított a Pannon. A mostantól akár Ady Endre verseket vagy Shakespeare szonetteket is hallgathatunk mobilon. A magyar- és világirodalom alkotóinak – például Radnóti Miklós, Arany János, Örkény István, Shakespeare – művei neves előadók tolmácsolásában hallhatóak.

lemez 2.thumbnail A néhány perces letölthető hangos versek a Pannon wapoldalán érhetőek el a Letöltések/Versmondó menüpontban. Az irodalom remekei kiváló minőségben és gyorsan letölthetőek a mobilra. A Pannon szolgáltatása az iskolások verstanulásában is segítséget nyújthat. A mobilon elérhető előadók és műveik száma napról napra bővül, így a tanulók és az irodalom szerelmesei is folyamatosan újabb és újabb verseket, novellákat tölthetnek le telefonjukra és hallgathatnak meg bármikor. A szolgáltatás letöltésenként az adatforgalmi díjon felül bruttó 199 forintért vehető igénybe.

lemez 1.thumbnail Karácsonyra számos újdonság kerül a boltokba. Az egyik legnépszerűbb minden bizonnyal Rejtő Jenő: Piszkos Fred közbelép (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára) című lemez lesz. A nagyon sikeres Rejtő-sorozat immáron ötödik darabja, Rudolf Péter előadásában hallható. A Kaszás Attilával tervezett hangoskönyvet egyik legjobb barátja olvassa fel. Az alkotók (színész, rendező, kiadók) honoráriumukat és az értékesítésből befolyt összeg egy részét Kaszás Attila családja számára ajánlották fel. Sok örömet szerez majd Pilinszky János: Aranymadár (verses mesék) Mesék felnőtteknek is, talán elsősorban nekik, mert Pilinszky verses meséiben egész költői világa és sorsának teljes emberi problematikája tükröződik vissza, Cseke Péter és Kálid Artúr előadásában. A magyar irodalom legjelesebb kortárs szerzőjét kilencvenedik születésnapja alkalmából két műve kiadásával köszöntik. Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő c. könyvében a nemzedékek közötti örök feszültségeket boncolgatja. Az írónő már ebben a korai művében is remekelt a lélektani mélybúvárkodás és jellemábrázolás terén. A „generációk" megszólaltatói: Ónodi Eszter, Dömötör András és Máté Gábor. Szabó Magdát a legifjabb nemzedékkel is szeretnék megismertetni, megszerettetni. Kubik Anna segít ebben, és a Bárány Boldizsár felolvasásával egy csodálatos mesevilágba repíti a hallgatókat.

lemez 3.thumbnail Talán kissé szokatlan, de roppant szórakoztató Kiss Ottó: Csillagszedő Márió, Emese almája c. lemeze. A szerző a magyar irodalom egyik legtehetségesebb, többszörösen kitüntetett „újhullámosa". „Skandináv stílusú" verselése családpszichológia a gyermekek szemszögéből. Vidám, egyszerű – és bölcs! A verseket Pelsőczy Réka és Gyuriska János adja elő. Azoknak pedig, akik nem tudnák – bizonyára sokan vannak – mi is a skandináv stílus, álljon itt egy példa:

Apa nagy sportember.

Esténként mindig szokta edzeni

az izmait a súlyzóval.

Apának nagyon nehéz súlyzója van,

és kint szokta hagyni a szőnyegen,

hogy anya gurítsa be az ágy alá,

mert apa annyira kimerült az edzésben,

hogy nincs ereje begurítani.

 

 

 

 

 

galambosp.thumbnail Bizonyára különlegességnek számít majd Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön című munkája. A szerző az amerikai kortárs irodalom egyik kiemelkedő science-fiction írója. Írásainak központi kérdése: mi lesz az emberrel, az értelmes, gondolkodó emberrel, a homo sapiens-szel, miközben sorsát a legkülönbözőbb tudományok fejlődése, a technikai fejlődés kezelhetetlensége determinálja. Dick írásaiból számos világsikerű film készült, például: a Szárnyas fejvadász, Különvélemény, Kamera által homályosan. A lemezen a Kultúrház c. műsorból is ismert, népszerű Galambos Péter (Galamb) páratlan tolmácsolásában hallgathatjuk a szerző négy írását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.