2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Virágos Magyarországért

6 perc olvasás
<strong><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> </font></font></font></span></strong><strong><span> <p style="margin: 0cm 34pt 0pt 2.85pt" class="cikk"><br /><font face="Times New Roman" size="3" color="#000000"><span class="inline left"><a href="/node/349"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Entente.thumbnail.jpg" border="0" alt="Plakát" title="Plakát" width="71" height="100" /></a></span> </font><span><font face="Times New Roman" size="3" color="#000000">A ?Virágos Magyarországért? immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítõ versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi - városi, megyei, régiós - versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel <span>kétmillió embert </span>mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megõrzése érdekében.</font></span></p></span></strong><p style="margin: 0cm 34pt 0pt 2.85pt" class="cikk"> </p><p style="margin: 0cm 34pt 0pt 2.85pt" class="cikk"><span>

 

plakát A ?Virágos Magyarországért? immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítõ versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megõrzése érdekében.

 

 

plakát A ?Virágos Magyarországért? immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítõ versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megõrzése érdekében.

 

 

 


dr kovács miklós 
A mozgalom a hazai közélet egyik kiemelkedõ, szerves részévé vált. Idén külön hangsúlyt kap ? mondta dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának fõosztályvezetõje ? mert a támogató szervezetek zöme a minisztérium irányítása alá tartozik. Az is hasznos kapcsolódási pontot jelent, hogy ez az év a ?Zöldturizmus?, a természetjárás éve lesz hazánkban, hangzott el a bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón.


kuncze gáborné 
Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye (Entente Florale Europe) egyedülálló program, hiszen majd ötvenmillió embert mozgósít minden évben a harmonikus környezet kialakítására, szépítésére, 25 ezer település között teremt ? már harminc éve – kapcsolatot. 1990-tõl a verseny megnyílt a kelet-európai térség tagállamai számára is. Hazánk volt az elsõ olyan ország, amely csatlakozott a programhoz. A versenyben részt vevõ országok száma évrõl évre bõvül, napjainkra 12 országot tömörítõ mozgalommá nõtte ki magát. Idén versenyezni fog: Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság (Anglia), Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország. Az európai versenyben eddig 17 magyar város és falu képviselte hazánkat. Az igen erõs mezõnyben voltak aranyérmes nevezõink is: a városok között Siófok 1997-ben, Kaposvár 2004-ben, Nagyatád 2006-ban, falu kategóriában pedig 2002-ben Géderlak került a legjobbak közé. Nagyatád ráadásul elnyerte a legtisztább város címet is. 2007-ben város kategóriában Eger, falu kategóriában Noszvaj indulhat tõlünk az európai versenyben.


A 2007. évi versenyt a különbözõ minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok tizennegyedik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok jelentkezhetnek a polgármester aláírásával ellátott levélben. A fõdíj Magyarország képviselete a 2008. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében, amelyet két település, egy város és egy falu nyerhet el – tájékoztatta a résztvevõket Kunczené Fellegi Katalin, a Virágos Magyarországért verseny fõvédnöke, Magyarország képviselõje az európai verseny szervezõ bizottságában.


dr niklai ákos 
Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság Igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a turisztikai szakágazat kezdetektõl fogva a nemzetközi részvétel és a hazai verseny legfõbb támogatója. Ezért továbbra is nagy figyelmet szentel a versenynek, amelynek lényeges szerepe van a vendégváró, kulturált országkép kialakításában. Az idegenforgalom számára rendkívül fontos a környezet, maga is hat rá, olykor bizony még rongálja is. A versenyhez való csatlakozáskor, kezdetben a környezet megtisztítása volt a cél. A Szálloda Szövetség például már több, mit tíz éve szervezi a ?Zöld Szálloda? programját. Nagyon sok vendég esetében a választáskor döntõ szempont a környezeti igényesség. A Magyar Turizmus Zrt. és a Virágos Magyarországért Szervezõ Bizottsága tavaly – a Bor és Gasztronómia Évében – hirdetett elõször pályázatot a Rozmaring-díjra, amelyet régiónként egy étterem nyerhetett el. Az odaítélés szempontja a kiemelkedõ gasztronómiai kínálat és a vonzó, gondozott, virágokkal, növényekkel díszített igényes környezet volt. Alapkövetelmény volt továbbá, hogy a vendéglátóhely olyan településen legyen, amely benevezett a Virágos Magyarországért versenybe. A pályázatot idén is meghirdeti a nemzeti turisztikai marketing szervezet.


A 2007-es év újdonsága ?Az én virágos városom? és ?Az én virágos falum? címû fotópályázat, amelyeket a Magyar Turizmus Zrt. és a Virágos Magyarországért Szervezõ Bizottsága hirdet meg. A fõdíj kategóriánként egy-egy 100 000 Ft-os ajándékutalvány. A részletes pályázati feltételek a www.itthon.hu honlapon tekinthetõk meg.


kokics tibor 
A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. A szakmai zsûri 2007-ben megkülönböztetett figyelmet fordít a településképet meghatározó épületek környezetének gondozottságára, beleértve a polgármesteri hivatalt is – jelentette be Kokics Tibor, a Szervezõ Bizottság elnöke. Egy település szereplése csak akkor lehet sikeres, ha az önkormányzat és a lakosság együtt dolgozik. Ezért fontos bírálati szempont: az önkormányzat hogyan képes mozgósítani és segíteni a lakosságot, milyenek az elõkertek, az ablakok, milyen a település tisztasága. Sok helyen már érzik: a zöldterület színvonala és a köztisztaság, a táj és az épített környezet harmóniája, mind összefügg egymással. Mindinkább megmutatkoznak a régiók sajátosságai is. A zsûri értékelni fogja, milyen a kommunikáció, a célok ismertetése, elfogadtatása, az ifjúság bekapcsolása. Külön hangsúlyt kap majd az értékelésben az iskolák, óvodák szerepe, a közintézmények külalakja.


habis lászló
 A hazánkat képviselõ város, Eger polgármestere, Habis László büszkén említette, hogy 1996-ban õk rendezhették az európai díjkiosztó ünnepséget. A versenyben 1992 óta vesznek részt, azóta folyamatosan, a civil szervezetekre támaszkodva folyik a felkészülés. Õk úgy látják, a mozgalom középpontjában nem is annyira a virág, sokkal inkább az ember áll, aki a mindennapok szépségéért hajlandó áldozatokat vállalni, erõfeszítéseket tenni.


bóta géza
Az európai falvak között versenyzõ Noszvaj is 1992-ben indult elõször, azóta mindig jó eredményeket értek el. Az Egertõl tíz kilométerre fekvõ, 1730 lakosú, jellegzetesen hegyi falu polgármestere, Bóta Géza szerint, sikerült megõrizni számos hagyományos, kézmûves foglalkozást, de ma már inkább a borászat révén ismertek. Saját versenyükön a legszebb virágos ablak, erkély, udvar díszítését külön-külön értékelik.


A Virágos Magyarország környezetszépítõ versenyre a települések a pályázatukat a polgármester aláírásával ellátott levélben küldhetik el a verseny szervezõ bizottságának címére: Virágos Magyarországért, Magyar Turizmus Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság, 1054 Budapest, Hold u. 1, vagy e-mailen: wolf@itthon.hu


A jelentkezés határideje: 2007. május 15.
További információk: Pollák Erika projekt manager, Tel.: 30/250-4011 vagy Wolf Márta titkár, T.: 488-8630 E-mail: pollak@itthon.hu és wolf@itthon.hu valamint: www.itthon.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.