Mai felgyorsult világunkban nap, mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők, az erdők, a természet megőrzéséért. Tömören ez a „Muzsikál az erdő" címmel megrendezett, hatodik Mátrai Művészeti Napok filozófiája.

 

 Mai felgyorsult világunkban nap, mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők, az erdők, a természet megőrzéséért. Tömören ez a „Muzsikál az erdő" címmel megrendezett, hatodik Mátrai Művészeti Napok filozófiája.

 Vadászkürt hangjaival kezdődött a rendezvényről szóló tájékoztató a Magyar Állami Operaházban. A német vadászkürt-jelek közül az „üdvözlés" csendült fel Nagy Csaba kürtművész előadásában, mielőtt a program ismertetésére sor került volna. Később kiderült: az események a Mátra erdőségeiben, tizenkét helyszínen valósulnak meg, 2009. július 4-től július 12-ig. Az erdő, a maga tisztaságával kilenc napon keresztül öleli majd körül a résztvevőket, a hegység lábától kezdve, egészen fel Galyatetőig.

 Ez a szép rendezvény már a hatodik évét éli, de a története 1972-ben kezdődött – mondta el az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, dr. Pető József. A világ ugyanis ekkor szembesült igazán azzal, hogy baj van a környezettel. Megformálódott a gondolat, hogy az erdőnek nagyon fontos szerepe van. Nemcsak gazdasági, hanem az élővilágot közvetlenül védő feladatokat is ellát. Ráadásul a szépség minden elemét is magában hordozza. Ebből a felismerésből világszerte rendezvények nőttek ki, nyilvánvalóvá vált, hogy az erdőben jelen van minden művészet alapja. Ez a kilenc napig tartó eseménysorozat is híven szolgálja majd a hasznos célkitűzéseket.

 Most létrejött egy összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél egy olyan aktív szabadidő eltöltési lehetőség megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind pedig az erdőhöz. Hangoljuk rá magunkat a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben, és közben hagyjuk szabadon szárnyalni lelkünket. A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek valóban megérintsék az embereket.

 A Magyar Állami Operaház marketing és kommunikációs igazgatója, Mihályi Endre ezt még azzal egészítette ki, hogy az Operaház fennállásának 125 évében folyamatosan azért dolgozott, mert nyugvópontot kíván jelenteni a túlhajszolt embereknek. Ebben akár az erdő rokonának is tekinthetjük. A mesterséges környezet persze más, még akkor is, ha olyan csodálatos palotáról van szó, mint amivel mi Ybl Miklós jóvoltából büszkélkedhetünk. Ez a ház a zene temploma, az erdő pedig a természeté. Jól kiegészítik egymást, ezért áll oda az Operaház egy ilyen rendezvény mellé, hogy a saját eszközeivel is segítse megvalósulását.

 Képesek kell legyünk arra, hogy néha megálljunk egy pillanatra és meglássuk a csodát! Az elfáradt emberek, a szmogban fulladozó városok, a szeméthegyek mellett vegyük észre a még fellelhető értékeket – tanácsolta Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvény fő szervezője. A Mátra erdősége erre alkalmas hely. Itt minden érzékszervünk egyszerre közvetíti az élet ezernyi megnyilvánulását. Itt a test megnyugszik, a lélek kinyílik. Jöjjenek a családok, itt jó társaságra, barátokra találhat mindenki. Kiváló művészek előadását élvezhetjük, elismert szakemberektől gyarapodhat tudásunk, erdei sportokban vehetünk részt. A képzőművészeti kiállításokon a társművészetek is megjelennek.

A falusi vendéglátás alkalmat ad arra, hogy megkóstoljuk a táj jellegzetes ételeit, borait. Kilenc önkormányzat fogott össze annak érdekében, hogy minél tökéletesebb rendezvényt hozzanak létre. Jöhetnek a vendégek autóval, vonattal, a falvakban bőséggel találnak szálláshelyet és a különböző helyszínekre jól kiépített erdei utakon, könnyű túra keretében juthatnak el. A megnyitónak – július 4-én – Kazár ad otthont, az ünnepség 14 órakort kezdődik. Másnap Mátraszentimrén lesz erdei koncert, 10-én Dorogházán, a koncert után bort és gulyást is kínálnak. A különféle események felsorolása oldalakat tölthetne meg, mindegyiket megtaláljuk a http://www.egererdo.hu/muzsikal/ honlapon.

A „Muzsikál az erdő" megszívlelhető jelszava: Nincs rossz időjárás, csak helytelen öltözködés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük